tiistai 17. marraskuuta 2009

lisää juurta

pikkuset


Toisinta yritys juurella nostamisesta onnistui todella hyvin, leipä ei ollut pelkäästään syömäkelpoinen vaan myös tosi nätti ja herkullinen.. kolmas kerta meni kyllä taas ihan penkin alle. Juuri jotenkin nostaa jauhojen ja varsinkin ruisjauhojen makua, tässä maistu ruis enmmän kun monessa ihan ruisleivässä ja kuori maistui hassusti ihan hapankorpuilta(eli pitää niitä koittaa tehdä). Näköjään tässä on salaisuutena todella pitkät nostatus ja muut ajat. Ensin jääkaappi unessa oleva juuri pitää herättää yön yli sitten antaa taikinan levätä monta tuntia ja lopulta viellä nostaa päälle kaksi tuntia. Ohjeessa lukee että elävää juurta 120 g mutta jos juuri on jääkaapissa se pitää ensin herättää. Itse laitoin aikasempana päivänä juurta 40 g, vettä 40 g ja 40 g vehnäjauhoja muhimaan eli saman verran kaikkea. Parin päivän herättely oli varmaan parempi.


leipä
300 g vehnäjauhoja
200 g vettä
120 g
elävästä vehnäjuurta
40 g ruisjauhoja
8 g suolaa

Aineet vaivatataan kunnolla taikinaksi ja annetaan levätä kunnes taikina vaikuttaa alkavan jo nousta.. siihen voi mennä tunteja mutta kolmisen tuntia pitäisi riittää. Suurinpiirtein puolen tunnin välein voi tehdä venytykset taikinalle. Muotoilin taikinasta kaksi ihan pikkuruista leipää ja kohotin niitä melkein kaksi ja puolituntia mutta sekin oli liian vähän ja leipä repesi liikaa uunissa.

vähän vielä jööti


ruokinta ohje

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mäkin haluan maistaa tuota.....;-)

aleksi kirjoitti...

niin mäkin uudestaan :)

näiden teko vaan tuntuu vielä vähän sellaselta lottoamiselta kun ei oikeen tiedä mikä on lopputulos

Pahalapsi kirjoitti...

FEED ME TOO! :D Jos leivät säilyisivät postituksessa (ja posti kulkisi nopeammin) tilaisin siulta jokaisena aamuna tuoreat herkkuleivät ^^