torstai 24. syyskuuta 2009

otti ohraleipä!

pöt


Keksimällä keksin noinkin hassun hauskan otsikon, joka ei ole edes totta. Leipähän on ruisleipä johon on lisätty ohraa ja vähän vehnää auttamaan nousemista. Leipää en nosta juurella vaikka siinä sellanen onkin vaan ihan normi hiivalla. Ohje on pohjaltaan supersimppeli; saman verran vettä ja ruista laitetaan muhimaan ekana iltana ja samat määrät lisätään seuraavana päivänä.


ohraruisleipä 1 vuoka

1. päivä
200 g vettä
200 g ruisjauhoja
+40 g vettä ja ruista seuraavaan juureen

Aineet sekoitetaan vain tasaiseksi massaksi ja annetaan olla muovin alla seuraavaan päivään kulhossa. Seuraavana päivänä otin käyneestä massasta 80 g pois ja laitoin pakkaseen. Tämä ei ole vielä valmis juuri mutta jos sitä käyttää seuraavassa leivässä ja ottaa siitä taas pakkaseen palan niin pian on.

2. päivä
200 g vettä
90 g ohrajauhoja
70 g vehnäjauhoja
60 g ruisjauhoja
10 g suolaa
5 g hiivaa

Aikasemman päivän mössöön lisätään uudet aineet ja vaivataan kymmenisen minuuttia. Taikinan annetaan levätä ainakin 3 tuntia tai kunnes se on noussut kunnolla, näin vähällä hiivalla nouseminen voi kestää selvästi pidempääkin. Taikinan muotoiluun tarvitsee hyvin paljon(hyvin paljon) jauhoja avuksi koska tämmöinen ruistaikina tarttuu suoran joka paikkaan kiinni. Muotoilin taikinan pötkösi ja paistoin vuuassa 230-240 asteessa puolisen tuntia, valmis leipä kannattaa kietoa vaikka liinaan koska kuoresta saattaa muuten tulla todella paksu ja kova.

paljon jauhoja

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Sun leivät on kyllä aina niin gourmeeleipomon leipien näköisiä! Tätäkin tekee mieli joskus kokeilla...

Unknown kirjoitti...

Muhevan näköiset leivät. Kiva, että postaat välillä myös muista viljoista. Ruisleipäähän perinteisesti pidetään jotenkin vaikeana. En kyllä tiedä, miksi.

aleksi kirjoitti...

se on vaikeeta mutta eritavalla, pelkällä juurella tekeminen on hankalaa niinpä teen vielä tämmöstä "puoliaidosti". ruisleivän paisto on musta hankalahkoa, siitä on vähän vaikee tietää millon on valmis.
mutta toisaalta tämmösestä leivästä saa paljon helpommin tosi hyvän näköstä.

vauvapaakari kirjoitti...

Herkullisen näköistä leipää! Itsekin alan jossain vaiheessa leivän tekoa opiskelemaan, kunhan leivinuuni valmistuu. Kiitos kommentista ja täsmätiedosta! :)