tiistai 15. syyskuuta 2009

brioche

iso ja pienet

Briossi on yksi näistä hienoista leivonnaisita joita pitää testata patongin ja croissaintin lisäksi. Briossiin tulee hyvin paljon voita niin kuin croissantiinkin mutta vaivattuna taikinan sekaan, lopputulos on siis vähän kun suolainen pulla. Munan lesitiini ja vahva gluteeniverkosko pitävät hurjatkin määrät voita taikinassa. Tämä on vähän vähä voisempi resepti sillä aikaisempi briossien teko yritys meni aivan penkin alle. Voi erottui heti taikinasta koska olin vaivannut liian vähän ja uunissa pelkkä pinta paistui ja pohja oli voimössöä.

sisälmys


Briossi kaksi isoa leipävuokaa tai aika monta pikkusta
185 g maitoa
440 g vehnäjauhoa
45 g sokeria
30 g hivaa
8 g suolaa
1 muna
1 keltuainen.. valkuaisenkin voi lisätä jos on liian kuiva taikina
--
165 g pehmeähköä voita

Tähän tarvitsee sitte oikeasti taikinakoneen. Kaikki paitsi voi sekoitetaan yhteen viitisen minuuttia hitaalla ja vauhtia nostetaan kovemmalle. Pienitty voi lisätään taikinaan neljässä osassa, kun aikaisempi osa on kunnolla sekoittunut taikinaan lisätään uusi(ei kummemmin läpsy eikä lötise enää). Kun kaikki voi on lisätty taikinaan vaivausta jatketaan vielä noin 20 minuuttia tai kunnes on todella kunnollinen sitko. Taikinan annetaan levätä astiassa muovilla suojattuna pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.


Nousseesta taikinasta tein muffinssivuokaan kuusi pikkuista joissa on pallot päällä(brioche à tête) ja lopusta tein neljä palloa joilla täytin voidellun leipävuuan. Pallo versioden teosta tein myös kuvan, pallo jaetaan kahteen palloon joita yhdistää uhuempi osa, isompaan palloon tehdään reikä ja pikkuinen pujotetaan siitä läpi. Helpompaa olisi vain laittaa pikku pallo isomman päälle mutta näin on hauskempaa ja parantaa myös tekstuuria. Tämä taikina nousee sitten paljon.
Voidellaan, nostetaan noin tunti ja voidellaan uudestaan. Paistetaan 185 uunissa.

liian isot pienet nousi yhteen.

9 kommenttia:

IreneKin kirjoitti...

Oi briosseja! Ja vielä noita pikkusia, missä se pyörylä päällä, ne on mun lemppareita pienuutensa ja hassun viimeistellyn muotonsa vuoksi! Suomessa ei myydä näitä oikein missään :/ , lähin vastine on voipulla... Kiitos päivänpiristyksestä...ja ohjeesta!

aleksi kirjoitti...

joo ei tosiaan saa.. joskus oon stokkalla nähnyt. mutta ei noita voipulliakaan oikeen taida saada juuri mistään.

May kirjoitti...

Hei, pistäydyin katsomaan miltä blogissasi näyttää - sulla on asennetta! En ole juuri ruokablogeja seurannut, mutta omat kuvituksesi tuovat tähän sitä jotain. Taidan jäädä lurkkailemaan.

Irkku kirjoitti...

Aah...!

Noora kirjoitti...

Tällanen maistuin! :)

cebic kirjoitti...

Sullahan on vaikka mitä ihania ohjeita täällä!
Superfood on kieltämättä aika ärsyttävä termi, samoin se miten niistä hehkutaan. Nuo muutamat kaverit on hurahtaneet tommoseen vaihtoehtoisruokailuun ihan täysin. Mut joo, gojit oli lähinnä pahoja jos vertaa kotimaisiin marjoihin. Esim tyrni hakkaa gojin mennen tullen :)

aleksi kirjoitti...

joo ihme kulahtaneita rusinakasseja ne oli.. ei varsinaisesti pahoja mutta silti. pitää varmaan laittaa niitä leipään niin voi blogata superfoodleivästä :)

tyrnistä en tiiä mutta vaikka kuivattu karpalo on tosi hyvää.. ja varmana aika super sekin

Ebe kirjoitti...

Testattu on :) Ihan noin höttöistä en saanut, kun mitä sinulla tuossa kuvassa on, vaikka surruuttelin koneella sen 20 min. Ihan kelpo pulleroisia kuitenkin, kun aattelee, etten paljon leivo pullia tai leipiä :D Kiitokset ohjeesta!

aleksi kirjoitti...

Briossi on varmaan croissatien kanssa se vaikein hiivaleivonnainen niin hienoa että onnistui :)