sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

summer pudding

kynttilää kanssa


Toverillamme Katrilla oli synttärit ja joku kakku piti keksiä mutta siitä puuttuu seikkailu. Itse en tätä tehnyt mutta siskoni keksi tehdä vanhan aikaisen englantilaisen kesävanukkaan. Jälkkäri sisältää kakku vuuan joka on vuorattu kuivalla leivällä ja täytetään hieman keitetyillä marjoilla. Herkku ei vaikuta kovin herkulliselta ainakaan mulle mutta lopputulos kermavaahdon kanssa on ihastuttavaa ja raikasta. Herkun nimi on suomeksi kesävanukas, minusta tämmönen ei ole nähnytkään sitä mitä vanukas suomessa tarkoittaa siksi käytän englanninkielistä nimeä. Haggiskin on pudding eikä sitäkään suomenneta sisälmysvanukkaaksi.

Tämä ohje on Anne Willanin Tammen suuresta keittotaito- kirjasta. Kirja on ihan uskomaton, ohjeita on lintujen kynimisestä kakkujen paistoon vuoristossa jos tuolta ei jotain löydä sitä ei varmaankaan tarvitse tietää.


summer pudding 6 hengelle

750 g sekamarjoja
57 g sokeria
250 g kuivaa leipää ilman kuoria
raastettua sitruunan kuorta

n. puolentoista litran vuoka

vuorattuna


Keitetään marjoja, sokeria ja sitruunankuorta sen verran että mehu irtoaa marjoista. Vuoka vuorataan leivänpaloilla(katsoo yllä olevan kuvan), osa paloista jätetään katoksi. Marjat ladotaan vuorattuun vuokaan ja laitetaan katto paikoilleen, jos jää yli mehua marjoista se kaadetaan päälle. Päälle vielä muovi kelmu ja joku paino ja kokohomma jääkaappiin vaikka yöksi.
Vielä parempaa tästä varmaan tulisi jos jos leivän vaihtaisi halvinpaan pullapitko känttyyn ja jotain alkoholia lisäisi marjoihin.

tekijä ja sankari ruttiksessa


Itse sankari ei lopulta tullut puistoon kakulle ollenkaan(töitä, pöh!).

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kappas,sulla on uusi banneri, paljon parempi kuin se entinen!
Mä en kauheasti tuollaisista leipävanukkaista tykkää,mutta tuo Anne Willanin kirja alkoi heti kiinnostaa,mulla on Willanin suklaakirja,joka on ihaaanaan visuaalinen!

aleksi kirjoitti...

en mäkään tiennyt pitäväni tollasista jälkkäreistä lähnnä ne tuntu ällöiltä mutta toi on tosi kesäinen ja raikas.

tää kirja ei ole ihanan visuaalinen vaan lähinnä ihan täyteen tungettu rankkaa faktaa pienellä printillä, melkeen enemmän ruokatietokirja kun kokkausopas. mahti kirja.

Anni kirjoitti...

Ihanaa, vähän ollaan nättei ja onpa hieno ja maukas puddinki!

Elina kirjoitti...

Ooh, näyttää hyvältä! Kauan tota on tarkoitus pitää jääkaapissa? Mua ärsyttää vähän kaikki sellainen, mitä ei saa syödä puolen tunnin sisällä valmistamisen aloittamisesta ;)

aleksi kirjoitti...

yön yli ainakin.. oli vähän jäänyt tosta näköjään pois.

eli ei sulle :)

katri kirjoitti...

uuh oli kyl hyvää, ja ollaanpas me kauniita.
miks leivässä on punasia rantuja ennen täyttöä?
ja uujee huomenna viroon, voi ostaa homona rommii ja tehä lisää puddingeja.

Anni kirjoitti...

Rantuja on koska dippasin palat marja-astiaan että ne vois asetella ja liimata ja muotoilla muottiin.

Anna kirjoitti...

Janna resepti tamakin.

Tuosta pudding-sanasta muuten, etta Englannissa kaytetaan sanaa pudding todella laajasti viittaamaan 'jalkiruokaan' noin yleisesti. Eli ei valttamatta ole aina vanukas vaan pudding voi myos olla kakku, kiisseli, jatskiannos jne...

aleksi kirjoitti...

tai verimakkara.. black pudding :)