tiistai 7. heinäkuuta 2009

tähti kauraleipä

se on vähän kun meritähti


Tuntuu että kaikki muut ruokablogit on kesälomalla eivätkä juuri päivitä. Mulla kun on nyt lomaa ja aikaa niin tulee tehtyä kaikkea ihan hirveästi ja testattua kummia asioita(laatikkoruoka vanhasta leivästä ja linsseistä). Eilen tahdoin pitsaa taas vaikken varmaan mitään muuta tässä olekaan syönyt. Täytteenä ihan samat tomaatti ja kesäkurpitsa. Pitsan yli kuitenkin nousi tähdeksi kauraleipä jonka tein taikinasta joka jäi pitsasta yli. En edes tiedä miksi sitä kauraa tungen joka paikkaan, usein tuntuu ettei se anna leivälle juuri mitään muutakun huonon vaivattavuuden.

sain silti pitsankin tehtyä


Kauraleipä tahi kaurapitsan pohja

330 g vettä
400 g hiivaleipä jauhoja
100 g kaurahiutaleita
10 g suolaa
10 g hiivaa


Laita vesi ja kaurat vähäksi aikaa turpoamaan ja vaivaa sitten taikinaksi. Pitsan tehtyäni taikinasta unohdin loput taikinat nousemaan mikroon vielä kai viideksi tunniksi mutta hyvä siitä silti tuli. Erillaistahan tässä on lähinnä tuo tähti muoto. Leipä litataan ensin aika littaksi ja sitte leikataan kolme tai paljon tahtookin viiltoa kokonaan läpi. Tähden sakarat käännetään keskeltä reunoille. Jos leivän pohjaan laittaa vaikka kaurahiutaleita niin sakarat käännettyinä ne tulee hauskasti esiin. Nostetaan taas tunti ja paistetaan siinä 210.

leluleipää


2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Jos mulla olisi loma, mä kyllä päivittelisin ahkerasti! Oon koko ajan töissä, niin ei ehdi tekemään mitään kivoja juttuja (kuten syömään).

Sä kun olet tollainen leipäekspertti, niin mistä aloittelevan leivänleipojan kannattaisi aloittaa? Jos tässä joskus ehtisin paneutua asiaan.

aleksi kirjoitti...

luulen että paras on alottaa jostain sinänsä yksinkertasesta, patongista tai vastaavasta ja tehdä paljon että tulee tuntua.. pelkällä ohjeellahan ei lopuksi hyvä tule. Ja ostaa tuo hedhin mestarileipuri kirja.. :)

ja olisipas kokoajan töitä.. ei mulla mitään oikeaa lomaa ole! :)