maanantai 2. maaliskuuta 2009

hapanjuuri-ohra-patonki

eppy darling!


Jääkaapissani lepäävä hapanjuuri saisi mielenkiintoisella hajullaan kovimmankin kallion densan haisemaan kukkakedolta ja se on niin hapan että tuntee kiilteen sulavan hampaistaan kun maistaa sitä. Mönjä tuntuu muutenkin sisältävän alkoholia hiukan enemmän kun normi pullo valkkaria alkossa.
Ajattelin siis tehdä tällä kertaa hapanjuureen ohraleivän kun en tota ohraa saa mihinkään käytettyä kuitenkaan enkä jaksa syödä rieskaa joka päivä. Leivän leikkasin tollalailla nätiksi pitkomaiseksi pain d'epi tyyliseksi, mutta noustuaan lopputulos näyttää aika pullamaiselta. Lähes samalla leikkaustavalla voi myös tehdä hienoja pullapitkoja.

Näi se sit menee:

1. päivä
200 g vettä
150 g hiivaleipäjauhoa
100 g hapanjuurta.. joka on suurin piirtein 1/2 vettä, 1/2 vehnäjauhoja ja 100% rakkautta
50 g ohrajouhoa

Kaikki sekasin.

2. päivä
200 g hiivaleipäjauhoja
20 g öljyä
10 g suolaa
5 g kuivahiiva

Tehdään normaalista kuin leipä; sitkon vaivaus taikinaan, taikinan lepo noin 2 tuntia, askartelu leiväksi, nosto noin tunti, paisto 200c päälle puolituntia. Tänään ei jaksa tätä kohtaa kirjoittaa niin tarkasti.

10 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

Musta toi on aika komia patonki. Oliko se hyvän makusta, jos oli nii hapan esitaikina? Kantsiiko kokeilla ohjetta?

aleksi kirjoitti...

kaikkea kandee kokeilla.. paitsi jos nyt ei silti popedan keikkaa.

hapan ja hyvä.. samallaistahan ei voi ees kokeilla kun ei samaa juurta saa

Elsa kirjoitti...

Popedan keikka voisi olla elämys ja en kyllä jättäisi väliin jos eteen tulisi ilmaiseksi

Nelle kirjoitti...

onks sorbus valkkari? :)

Irkku kirjoitti...

Onpas kaunis patonki!!! Miä sun kämppikset tykkää jääkaapissa haisevasta juuresta? Onkos ne joskus heittäneet jonkun haisusatsin pois?

Tulepa viikonlopulla leipomaan äidille ja isille jotakin ihanaa tollasesta juuritaikinasta!

Irkku kirjoitti...

ÄÄK - sun kello on todella pielessä! Nyt on oikeesti 3.3. klo 9.59 täällä koto-Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Todella KoMiAn näköinen leipä. Täytyypä testailla erilaisia leikkauksia.

aleksi kirjoitti...

joo kannattaa leikkaa ja muotoila vähän eritavalla, helpolla saa tosi näyttävää, tohon vaan joku normi patonki taikina ois parempi.
toi epi malli on muutenkin kiva kun siinä on vähän kun pikku sämpylöitä peräkkäin, voi ottaa piknikille helpolla mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

leipävinkki, kandee kokeilla. sopii erityisesti aurajuuston kanssa, tai minkä vaan juuston tai paljaaltaan.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=34624&a=874660

hyvää on. maistuu tosin joululle, mutta ei kai se niin haittaa.

Jael kirjoitti...

Upean näköinen patonki.Tekee kauheasti mieli kokeilla tätä!