keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

patonki

heikot kuvat


Sain lahjaksi Richard Bertinetin Leipää monella tavalla. Kirjassa on vähän kummia ohjeita taikinan vaivaamiseen ja kaikki leivät tehdään parilla perustaikinalla joka on musta vähän hömppää. Mutta nättejä kuvia ja paljon kaikkea mistä saa ideoita. Hyvä kirja tämä silti on, verrattuna siihen 97% leivonta kirjoista jotka on aika roskaa.
Kirjan ihan alussa oli patonkiohje jota koitin lähinnä vaan sen takia kun tahdoin tehdä epi-leipää taas mutta kunnon taikinasta. Ohjeen taikina on hyvin löysä ja vähän hankala mutta lopputulos on oikein hyvä.

patonki
500 g vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
350 g vettä
10 g hiivaa
10 g suolaa

Kaikki koneella hyväksi, taikina on niin löysää että siitä on vähän hankala nähdä millon valmis. Anna taikinan levätä tunti ja muotoile patongeiksi(tähän pitäis tehä joku kuvasarja). Nosta noin tunti, ripota jauhoja siivillällä leipien päälle ja viillä tai leikkaa epiksi.

nousemassa liinan tukemana

Itse nykyään hieron muotoiltujen leipien päälle jauhon ennen nostoa, sillä niin tulee sellanen rupusemman mutta komeamman näkönen pinta. Tällä kertaa myös nostin vähän hienostellen liinan päällä joka on leipien reunoista nostettu tukemaan leipiä se auttaa leipää nousemaan vain ylöspäin. Paisto 250 asteisessa uunissa jonka lämpö lasketaan 220 kun leivät laitetaan uuniin.

rapea ja pehmeä

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taas hienot patongit.

Olisi kiva nähdä työvaihekuvia tai videokuvaa.

Elsa kirjoitti...

JOO!!! Videokuvaa :)

aleksi kirjoitti...

no video kuvaa ei kyllä tule mutta taikina odottaa sarjakuvaa jääkaapissa