maanantai 23. maaliskuuta 2009

melkeen ruisleipä

kalpeat neidot rannalla


Ruisjuurenmöhkäle on vähän poltellut pakastimessa ja nyt oli pelkästää ruisjauhoa kaapit täynnä niin tein pari leipää. Ruisjauho vaan oli suruksi sihtijauhoja jonka syystä leipä on vähän haalakan värinen ja ankeahko ulkomuodoltaan. Mutta ihan sama, pilasin ruislaivän muutenkin hiivalla ja grahamilla. Muita aineita lisäsin lähinnä siksi että ihan "aito" ei mulla oikeen meinaa onnistua ja teen mieluummin hyvän onnistuneen leivän kun yritän kansallisikonia jolla katkoo hampaat(vaikka taisi se viimeksi onnistua).

grahamruislimpuke yksi normi tai kaksi pikkusta

1. päivä
200 g vettä
200 g ruisjauhoa

Nämä sekasin ja lämpimähköön paikkaan istumaan yön yli. Itse lisäsin myös pikkumöykyn aikasempaa tahdasta[Lat. massa: tahdas, taikina, kokkare, möhkäle; ainemäärä, massa.] sekaan.

2. päivä
200 g vettä
150 g ruisjauhoa
100 g grahamjauhoja
10 g hiivaa
10 g suolaa

jos tahtoo oikeamman ruisleivan niin; 200 g vettä, 200 g ruisjauhoa, 10 g suolaa.

Aikaisemman päivän taikina on muuttunut moussemaiseksi massaksi jos kaikki on käynyt hyvin jos ei niin hiiva ja graham tässä pelastaa. Sekota eiliseen ruisjauhot ja vesi, ota pikku pala pakastimeen seuraavaa kertaa varten, n. 50 g. Lisää loput ja pyöritä koneessa kymmenisen minuuttia. Anna nousta pari tuntia ja muotoile leivät reilun jauhomäärän kanssa, anna nousta noin tunti. Laita leivät 260 asteiseen uuniin ja pudota lämpöä 5 minuutin päästä 220 asteeseen suurin piirtein. Paista noin 40 minuuttia, kun leivät vaikuttaa valmiilta paista vielä lisää.

lähis

1 kommentti:

Laila kirjoitti...

Jee! Pakko kokeilla jossain valissa!