torstai 5. toukokuuta 2011

ne leipämausteet

se on vähän olmi, näin ulkoa


Anonyymikommentoija kysyi käytänkö leivonnassa leipämausteita siis noita perinteisiä aniksia fenkoleita sun muita. Joitain maisteita tulee käytettyä mutta noita perusjuttuja pari kertaa vuodessa johonkin joululeipään. Pippuria ja muskottipähkinää kyllä tulee aika usein käytettyä leipiin. Asiahan tarvitsee tietenkin korjausta.

Seuraavaksi mazariini-piirakka.. tai mikä lie tosta nyt tuleekaan. (päivitys, tuli muttei mazariini vaan jokin brownie sekamelska)


vesi, öljy ja mausteet


fenkolileipä
240 g vehnäjauhoa
160 g vettä
30 g oliiviöljyä
6 g hiiva
5 g suolaa
2 g fenkolia kokonaisena
jokunen rusaus pippuria


Vaivaa kaikista aineista taikina, sekoita ensin hitaalla 2 minuttia ja nopeammalla 8. Fenkoleita voi vähän morttelilla morteloida pienemmäksi. Itse unohdin kerrankin suolan kokonaan ja huomasin että taikina oli noussut ihan järkyttävästi puolessa tunnissa ja oli pakko maistaa mikä meni vikaan, suola puuttui. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa 2-3 tuntia, lättää taikina pari kertaa nousun aikana. Muotoile palloksi ja anna nousta 45 minuttia, viillä ja paista 230 asteisse uunissa.

plä plä plä


sokeriöveri


Kaapissa olleesta kovettuneesta marssipaanin pötkäleestä kehittelin mazariinileivoksen täytettä mukailevan piiraantäytteen. Mazariinin täytemassahan on kakkupohjan tyylinen mömmö joka on tehty lähinnä mantelimassasta, voista ja munasta. Omaan täytteeseen laitoin myös vähän valkosuklaata ja mantelimassan paikalle vanhan marssipaanin joka olisi varmaan kuollut lopulta kaappiin. Niinkuin aineista voi arvata piirakka on lähes tyrmäävän makea mutta ihan hyvää silti, vähän kun valkoinen mutakakku tai vastaava. Jostain syystä tolla ei ole kyllä mitään tekemistä mazariinin kanssa.

tahmaa!


Ei kommentteja: