torstai 26. toukokuuta 2011

tieteellinenkoeKaupassa törmäsin Sunnuntai monivilja sämpyläjauhoihin ja jostain ihmeen syystä tahdoin testata ja varsikin testata sitä takapakkarilla olevaa sämpyläohjetta. Kaikki hassuttelut lämpimästä vedestä, hiivan sekoittamisesta osaan jauhoja, suolan ja sokerin liottamisesta veteen ja jauhon hitaasta lisäilystä taikinaan hyppäsin kyllä suoraan ohi. Kaikki vaan sekoisin ja vaivaus. Mixihän sisältää lähes kaikki siemenet ja viljat jotka ihmiskunta tuntee, lisänä on kanssa vanha kunnon jauhonparanne, hapate ja mallastakin vähän. Samanlaisia valmissekotuksia käytetään myös leipomoissa mutta niistä puuttuu ainakin vehnä joka tässä on mukana. Tämmöset mixit olisivatkin paljon käytännöllisempiä jos ne sisältäsi pelkät jyvät ja rouheet, voisi itse valita millasta lastulevyä sämpylöistään tahtoo ja vaikka liottaa rouheet ensin.

ruma repeys


Miksei jauhofirmat lähetä mulle lahjuksia? Jos joku sokerifirma lähettäisi sokeria niin lupaan tehdä pontikkaa.


minivilja
195 g moniviljamixiä
125 g vettä
12 g voita
8 g sokeria
8 g hiivaa
5 g suolaa

Tämä on 1/4 alkuperäsestä ohjeesta eli tosi pieni, silti tästä ohjeen mukaan olisi pitänyt tulla kuusi sämpylää, mä sain kaksi(jotka on kyllä aika rökäleet). Taikinasta tuli myös kumman löysä, ehkä mittasin jotain väärin? Ohjeen sämpylöiden puolen tunnin nostoaika oli kyllä ihan liian pieni ja sämpylät repesivät pohjasta miten sattuu ja näyttivät valailta. Tällasissa ohjeissa ei kai edes odoteta että kukaan vaivaisi taikinan valmiiksi vaan pelkästään sekoittaa aineet yhteen. Valmiit sämpylät oli kyllä oikeen maukkaita mutta ei mitään erikoista, enemmän olisi kyllä saanut olla niitä muruja ja litisteitä.

Vaivaa kaikki aineet yhteen noin 8 minuutin ajan koneella. Anna taikinan levätä puoli tuntia, muotoile ja anna nousta puoli tuntia. Nousu ja lepoajat oli ohjeesta taikina tekotapa ei. Paista 225 asteissa uunissa 12-15 minuuttia.

tarjoiluehdotus


Huomenna testaan jauhoja omalla ohjeella.. jos ehdin.

4 kommenttia:

Hulta kirjoitti...

"Jos joku sokerifirma lähettäisi sokeria niin lupaan tehdä pontikkaa."

:D Läppä pääsi yllättämään ja samalla meinasi päiväkahvi roiskua rinnuksille. Hyvät jutut, siis jatkakaa!

j. kirjoitti...

Jos mä lähetän sulle sokeria, teetkö MULLE pontikkaa?

Essi kirjoitti...

Tää on paras plogi ikinä <3

Mustikoita ja puolukoita kirjoitti...

Mie en lähetä sulle sokeria mutta silti voit tehdä pontikkaa :)

Tykkään muuten älyttömästi kaikista rouheisista sämpyläjauhoista.. kaikkeen suolaiseen leivontaan käytän nykyisin tosi vähän perusvehnäjauhoja, sen sijaan rouheisia, erilaisia hiutaleita ja siemeniä sekä ruisjauhosekoituksia senkin edestä. Ei ne mitään konditoria-tasoa olekaan, mutta maku on taatusti jotain muuta ku kaupan pullamössösämpylöissä :)