tiistai 14. joulukuuta 2010

tähdet tähdet

war of the worlds


Nää voitaikinahommat ei oikeen ole kotona lähtenyt, yleensä aina osa voista lirahtaa pellille paistossa ja jutuista tulee sitkeitä. Tällä kertaa sitte päätin tehdä niin tarkasti että varmasti toimii, odottaa että voit taikinassa on aina kylmiä muttai liian, antaa taikinan levätä yön yli ja silleen. Voin pitää olla yhtä kovaa kun taikinan, jotain 18 asteista, liian kova voi taas hajottaa itse taikinan. Hankalaa.

vähän rupuset reunat


Nyt teen joulutorttua ja onnistuu vaikka mikä ois, robotitkin jeesaa. Näissä on sitten päällä vadelmahilloa, ei varsinaisesti sen takia koska en kamalasti pidä luumumarmelaatista vaan sen takia koska en pidä siitä marmelatipurkista joka jää pyörimään kaappiin. Mieluummin käytin sen jota oli jo.

liian kylmällä voilla taikina repeää


Voitaikina
taikina
200 g vehnäjauhoja
130 g kylmää vettä
5 g suolaa

Sekoita aineet tasaiseksi massaksi.


voimassa
300 g voita
90 g vehnäjauhoja

päälle tomusokeria

tämä on taas sekavaa saada kirjaimiksi, lyhennettynä: 2X4, lepo yön yli, 2X4, lepo ja
aukikaulaus.

paketointi ylhäällä


Sekoita aineet tasaiseksi massaksi. Taas. Laita voimassa kovettumaan jääkaappiin. Levitä taikina neliöksi ja pakkaa vähän kovettunut voi sen sisään kirjeeksi. Jos voi on löysää taita paketti taas kylmään, voi ja taikinan pitää olla yhtä kovia. Jos paketti tuntuu hyvältä niin jauhota pöytä ja kauli paketti pitkulaiseksi(niin pitkäksi että sen voi taitella noin neliöksi), viikkaa se niin että siihen tulee neljä kerrosta, tämä tehdään kaksi kertaa(2X4). Laita taikina yöksi lepäämään jääkaappiin ja tee kaulaukset ja viikkaukset uudestaan, laita takaisin kylmään. Jääkaappi taikina on luultavammin liian kova aluksi niin ota se vetreytymään pöydälle ennen kaulausta. Aukikaulaa taikina eli kauli lopullisen ohueksi josta itse tähdet otetaan.

viikkaus


Tässä vaiheessa taikina on vasta voitakina ja siitä voi tehdä vaikka mitä ihanuuksia, vaikka persikkalehtiä? tai torta della nonnan? tai vaikka ihan peruspasteijoita.. Paistetaan 220 asteessa, liian kylmä uuni voi sulattaa voin ennen aikojaan ja lässäyttää tortut.

aaargh!!
on niin kylmä ja lunta, niin kesämusaa, tähdet tähdet ois kyllä sopinut paremmin


6 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

Voihan vietävä, näyttää hyvältä! Tällä ohjeella voisi joskus kokeillakin itsetehtyä taikinaa. Näyttää siltä miltä pitääkin. Tähän mennessä en ole edes yrittänyt, kun olen syönyt vaan kamalia itsetehtyjä tähtitorttuja.

aleksi kirjoitti...

joo kannattaa koittaa mutta ei ehkä kannata odottaa ihan liikoja heti.. varskin tämä taikina on hankala kun toi voin määrä on noin iso.

en ole muiden kotitekoisia joulutorttuja koskaan edes maistanut mutta ohjeet usein tuntuu olevan murotaikinaan eikä voitaikinaan eikä niistä nyt joulutorttuja tule..

Katrilli kirjoitti...

ihihi ihana biisi!

herra briossi sano et käsin kaulatusta voitaikinasta tulee aina sitkee koska käsin kaulaa niin isoin harppauksin -> tulee sitkoo. tiedä sitten.

Enkeli kirjoitti...

Taikina nopeasti sekaisin, ei vaivausta.
Kaulaukset saa tehdä saman päivän sisällä eli 2x4, 2h lepo ja 2x4, sitten yön yli lepo.
Kaulatessa taikina repeää jos kaulaa liian isoin harppauksin, ainakin näin käy koneella ja varsinkin silloin repeää, jos taikina pääsee kuivamaan.
Rasvan lämpötilaa en oo pahemmin seuraillu taikinaa tehdessä, kunhan ei oo ihan kivikovaa. Ja tota rasvaseostakaan ei tartte tehdä jos kaulitsee voin vaan itsekseen neliöksi :)

aleksi kirjoitti...

katri: herra briossi voi olla ihan oikeassa mutta tää ei ole sellasta sitko sitkeyttä vaan jos ei tule kunniolla lehtevyyttä ja leivonnainen lilluu siinä voissa niin se tekee.. samaa huomaa kaupan tuotteissakin joskus.

enkeli: tähän ohhjeeseen kuului toi voijauhoseos ja muutekin se oli suoraan kirjasta. tolla seoksella on kotosalla muutenkin musta helpompi tehä kun siitä voista saa muotoiltua oikea kokosen, taikina kun on kuitenkin niin pikkunen.

Anonyymi kirjoitti...

Montako torttua tulee tan kokoisesta taikinasta?