torstai 9. joulukuuta 2010

perustryffeli

takana on pakaste pulla


Aiemman vähän heikomman konvehdi kokeilun takia menin siitä mistä aita on matalin ja tein ihan perus ganachen. Aikomuksena oli kyllä temperoida suklaa ja dipata nuo suklaassa ja koristella vielä kullatulla suklaarouheella(cocoanibs, miksi?). Lopulta ne jäi olemaan jääkaappiin, suklaata oli liian vähän temperointiin ja muutenkin laiskotti. Leikkasin levyn paloiksi ja pyöritin vain kaakaojauheessa, hyvää nuo on niinkin.

Tämä on varmaan hyvä perusohje tryffeleille, täytetyille konvehdeille ja kaikkeen mihin tahtoo tunkea ganachea. Vadelma ja ganachetarteletti? Vaahdotettulla ganachella täytetyt eclairit? Maitosuklaan paikalla lukee mitä suklaata käytin joka voi monesta tuntua snobbailulta ja periaatteessa onkin massassa jossa ei ole mausteita mutta usein halvemmissa suklaissa on vähemmän kaakaovoita ja massasta tulee paljon tönkömpi. Maustetuissa ganacheissa suklaanmerkki on tietty tärkeä jos tahtoo että mausteet ja suklaa toimii toistensa kanssa, vaihtamalla suklaata voi tulla hyvä tai parempikin mutta eri konvehti. Tässä oleva Caramelia suklaa on todella karamellin makuista vaikka on perusmaitosuklaa, huonot karamellia sisältävät konvehdit on usein mauttomampia.


perusganache maitosuklaalla
170 g maitosuklaata(Valrhona caramelia)
80 g kermaa
30 g voita
10 g maissisiirappia

pinnalle kaakaopapurouhetta


Kiehauta kerma ja siirappi hennosti ja anna vähän jäähtyä, lisää pienitty suklaa. Suklaan sulattua sekoita mukaan voi. Laita kovettumaan leivin paperille johon on jollain tempulla saatu aikaan reunat että saat aikaan noin sentin paksuisen levyn. Ripottele päälle kaakaorouhe ja anna jähmettyä jääkaapissa. Pyörittele seuraavana päivänä kaakaossa tai dippaa suklaassa.


Mitä joulu tai muutekin suklaita teen? jotenkin pelkkäperuskonvehti ei nyt ihan innosta.

9 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

täällä toivottaisiin maltaista tryffeliä! stoutin ja tumman suklaan kombo toimii ainakin kakussa- joskus kokeilin porter-ganachea mutta se oli vähän turhan stydiä.. sopiskohan mallasuute tryffelimassaan?

Jael kirjoitti...

Kuolailen tässä ja kiroan karppikuuriani.Mutta silmilläkin voi syödä;D

aleksi kirjoitti...

ahmija: kyllä malasuutteen luulis menevän ihan hyvin konvehtiin, varmaan pitää vaan käyttää tosi vähän kun sekin on vahvaa.. mutta saako sitä mistään?

ja eikö karppikuurilla voi suklaata syödä? pelkkää rasvaahan se on :)

Liisa kirjoitti...

törmäsin tuohon mallasuutteeseen spraymaltaan muodossa ihan muissa merkeissä: http://www.kotiviini.fi/fi/spraymaltaat.php (meinasin just alkaa virittelemään olutleipää kohoamaan, saapa nähhä passaako se leivontaan millä lailla..)

Tusla kirjoitti...

Voiko maissisiirapin korvata jollain? Ei ole ihan meikäläisen ruokakommeron peruseineitä... :)

aleksi kirjoitti...

hunaja on yleensä se perusjuttu jolla se korvataan mutta jos sen jättää vaan pois niin toimii ja voi lisätä tipan sitä kermaa. se maissisiirappi tai tärkkelyssiirappia tekee siihen massaaan vähän sitkeyttä

Tusla kirjoitti...

No mä vähän ajattelinkin, että tuskin sitä sinne maun takia laitetaan. Kiitti vinksuista!

Anonyymi kirjoitti...

Mallasuutetta saa ainakin apteekista ja sitten ihan peruskaupoissa olevissa lisää vain vesi-kotikaljapaketeissa on muutama pussi mallasuutetta.
-Jenni

aleksi kirjoitti...

mä en enää yhtään usko näihin että saa apteekista.. olen kuullut niin ihme juttuja ja kuulemma apteekeissakaan ne harvoin tietää mitä tahtoo..

mutta maltaaseen liittyen.. kaupastahan saa sitä kaljamallasta jota mullakin on säkki tuolla, jos sitä laittais tohon samaan ohjeeseen pari grammaa mutta vaihtaisi maitosuklaan tummaan. tummasuklaata tarvii normaalisti vähemmän mutta mallas imee tosi paljon nestettä niin vois toimia samalla ohjeella.

lopputulos voi olla kyllä kamala mämmiltä maituva puuromössö