tiistai 15. kesäkuuta 2010

punajuurileipä

tämä näyttää vähän joltain uskonnolliselta juhlakalulta tai Britannia propagandalta


Punajuurileipä on musta vähän tollanen hömppä joka ei juuri maistu punajuurilta tai ole edes kovin punainen valmiina. Tästä tuli todella hyvä leipä mutta sitä se olisi ollut varmaan ilman juuriakin. Mutta tässä se taas on, aika paljon juurisempana kun yleensä:


punajuurileipä
esitaikina
100 g vettä
100 g hiivaleipäjauhoja
n. 50 g punajuurta oikeen pienenä raasteena
3 g hiivaa

Vaivaa aineet sekaisin ja anna käydä muovin alla. 50 g punajuurta raasteena oli ainakin mulla puolikas punajuuri, joku semmonen golf-pallon kokoinen olisi siis varmaan juuri oikean painoinen. Anna esitaikinan käydä ainakin sen pari tuntia, omani oli noin neljä tuntia. Käynyt mömmö muuten näytti aivoilta tai joltain elokuvan antisankarilta sankarin voiton jälkeen.

päävärit


taikina
130 g hiivaleipäjauhoja
40 g vettä
20 g sihtiruisjauhoja
6 g suolaa
4 g tummaa sokeria, vaikka sellasta inkkareista puristettua
Lisää kaikki aineet aikasempaan mömmöön ja vaivaa hyväksi, taikina on löysä ja ehkä vähän vaikea nähdä millon se on valmis. Laita valmis taikina lepäämään öljyttyyn astiaan tunniksi. Muotoile leiväksi ja nosta vaikka korissa toinen tunti. Viillä pyöreään leipään risti ja paista.

oi! oi! oi!


Päivän tieteellinen keittiökoe, voiko kotona tehdä suoraan veteen pursotettavia nuudeleita? No Iron Cheffit voi niin miksen minäkin? Lopulta sain noin 8 nuudelia tehtyä, se on siis mahdollista, eikä ne ollut edes kovin pahoja(tai kauniita). Tein myös juustotortelleja marinoitujen punajuurien kanssa, hieno ruoka sinänsä mutta valokuva näyttää tortellien kansanmurhalta.

jänne koe


7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hauskan näköiset nuudelit!
PUnajuuri antaa kivan värilisän leipään,olen kerran kokeillut pizzataikinassa,mutta ei se mustakaan kauheasti maussa tuntunut.

aleksi kirjoitti...

hirveen usein se värikin jotenkin palaa pois ja jää lähinnä sellanen rusehtava väri niiku tossakin vähän huomaa.. tässäkään ei varsinaisesti musta sitä punajuurta tunnistanut mutta sellasen jonkun juureksen maun kyllä.

Jonna from Hel kirjoitti...

Muistatko mitä maksaa kori ja missä? Tulee niin nättejä leipiä, haluaisin kans!

aleksi kirjoitti...

Eiring kaupasta tuolta punavuoresta johanneksenkirkon vierestä oon nuo ostanut.. mulla on sellanen olo että se makso 12e mutta jotain alle kaksikymppiä kuitenkin.. noita myydään muuten jollain 60 eurolla keskustassa ..huh. ja pyöreä on sitte paras

Jonna from Hel kirjoitti...

Aikamoisii hintaeroja. Kohti Korkkaria siis!

Paula kirjoitti...

Onpa hyvännäköinen leipä. Porkkanamehulla varmaan saisi kivan värin leipään? Voisko veden korvata mehulla, ainakin esitaikinassa?

aleksi kirjoitti...

veden voi luultavammin korvata mutta siitä saattaa tulla myös ongelmia, mehun c-voitamiinit sattaa hajottaa ja lössäyttää taikinasta sitkon ja lopputulos on limainen kasa. mutta kannattaahan sitä koittaa :)

en ole porkkanamehua käyttänyt nesteenä niin en tiedä miten se antaa väriä, usein värit kuitenkin haalistuu paistuessa.. punajuuren väri varsinkin häviää melkeen kokonaan