torstai 10. kesäkuuta 2010

moka ruisleipä

kaiken lisäksi se on lättänä!


Eilen laitoin ruisleivän esitaikinan tulemaan ja kokonaisille rukiinjyville liotuksen. Ostin joskus kilon pussin rukiinjyviä eat&joy-kaupasta mutta en ole oikeen keksinyt niille lopulta mitään käyttöä. Ne on kamalan kovia mutta pehmenevät kun niitä liottaa ja taas kovenevat kivikoviksi leivän kuoressa paistaessa. Saa pelätä hampaitaan. Hedhin kirjassa on ohje missä ruisleipään laitetaan tosi paljon näitä samoja siemeniä mutta ensin ne laitetaan kuumaan veteen ja ajattelin sen auttavan.
Ei se kyllä auttanut ja paistoin leipääkin liian vähän aikaa liian kuumassa uunissa(ja vuoka on hajalla). Välillä kaasu-uunista on haittaa kun ei siinä lue niitä lämpöjä. Leivästä tuli muutenkin jotenkin vähän mauton lisäpaistonkin jälkeen toisaalta tuohon laitetaan pelkkää hienoa ruisjauhoa josta se varmaan johtui. Suutuntumaltaan leipä oli kyllä hyvää, aika samanlaista kun joku Real, maustakin tulisi paljon parempi osalla karkeita jauholla ja siirapilla.

Tässä meni siis kaikki metsään:
  • juuri oli varmaan homeessa, tai ainakin "hassua"
  • typerät siemenet ei vaan toimi missään
  • leipä tarttui vuokaan
  • ja oli ruma
  • ja lättänä koska tein jokun mini version jota oli liian vähän
  • liian kuuma uuni
  • liian lyhyt paisto
  • valokuvatkin on rumia(paitsi ne jotka otin ittestäni vessassa)
Syytän ohjetta kyllä leivän mauttomuudesta.

eikä liian kovakuorista voi edes leikata!


Rukiinjyväinen täysjyväleipä
ekapäivä

liotus
250 g vettä
300 g rukiinjyviä
Kuumenna vesi 90 asteiseksi ja lisää jyvät, anna liota yön yli. Seuraavana päivä siivilöi jyvät vedestä ja käytä taikinaa noin 400 g jyviä.

esitaikina
100 g vettä
25 g ruishapanjuurta
175 g hienoja ruisjauhoja
Vaivaa aineet massaksi, peitä muovilla ja anna muhia yön yli.

tokapäivätaikina
15 g hiivaa
200 g vettä
220 g hienoja ruisjauhoja
13 g hunajaa13 g suolaa

Vaivaa kaikkia aineita hiljakseen 15 minuuttia ja anna massan levätä 75 minuuttia. Voitele vuoka ja kaada massa siihen, nosta tunti. Laita leipä 250 asteiseen uuniin ja laske lämpö 170 asteeseen viiden minuutin kuluttua, paista noin tunti. Ota valmis leipä vuuasta ja laita se vielä viideksi minuutiksi uuniin. Omaani tosiaan paistoin liian vähän aikaa kun uuni oli liian kuumalla. Paistoin leipää vielä lisää matalammalla ja mittasin että uuni oli ollut melkeen 200 eikä 170 niikuin olisi pitänyt.

tässä raaka, lisäpaistolla tuli vähän lisää eloa


3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

... mut tää sun juttu on hieno :) Ootko kokeillut idättää ruista ensin ja laittaa sit leipään? Vehnässä ja kaurassa ainakin toimii paremmin.

aleksi kirjoitti...

en ole idättänyt, voisin kyllä ihan hyvin idätellä kun en noita muuten saa käytettyä. ongelmana on se kun ne kuivuu kuoressa, en tiiä auttaako idätyskään kun ne on kuitenkin ihan pehmeitä yön yli liotettuna.

tyhmät siemenet :)

Selja kirjoitti...

Rakastan tätä blogia! Niin inhimillistä ja inspiroivaa.. Kiitos varoittavan esimerkkisi, tiedänpähän vastaisuudessakin pysyä erossa epämääräisistä jyvistä.. :)