torstai 7. lokakuuta 2010

yhteishyvän maalaisleipä

joku urpo unohti viiltää leivän


Yhteishyvä lehdessä oli maalaisleivän ohje johon törmäsin jossain blogissa, alkuperäisen leivän kammottavan huono ulkonäkö pisti silmään ja oli pakko etsiä ohje. Ohjeessa oli vielä jännähkö paisto-ohje, paista 10 minuuttia 275 uunissa ja sulje uuni mutta anna leipien vielä olla uunissa 15 minuuttia. Mielenkiintoisen paistotyylistä vielä jännemmän teki se että ohjeessa on monta kommenttia miten leipä palaa jo ekassa 10 minuutissa ja jos pitää vielä MUKA 15min pitää sitä uunissa niin loppu tulos on savua ja hiiltä. Yleensä aina paistan leivät niin kuumassa uunissa kun lähtee mutta vain pari minuuttia alussa ja lasken lämmön jonnekin 200 pintaan(6,5 sanoo uuni). Mulla kun on kaasu-uuni niin se viilenee heti nopeammin ja vähän näyttää että tota leipää voi säilyttää siellä vaikka kuinka pitkään sen jälkeen kun sen sulkee. Paistaa olisi voinut kyllä pidempäänkin uuni päällä, nyt toi uunin kiinni pito aika vain kuivatti kuoren, ei rapeaksi vaan vähän liian paksuksi mutta se on ton uunin vika.

hyvällä kuvalla saadaan kyllä ihmeitä aikaan


On todella kummaa ettei edes hyvissä ruokalehdissä osata tehdä leipää, tämä on vielä paremman näkönen kun yleensä. Tässä ohjeessa on hyviä juttuja niinkuin vaikka esitaikinan teko mutta 10 minuutin muhimisesta ei saa kun paremman mielen, leivän rullaus pötköksi on myös asia mikä pitää tehdä mutta se on tehty hutiloiden ja viillot menee ihan miten sattuu. Hiivaakin on kolminkertainen määrä kun olisi tarvetta varsikin kun tässä on sokeriakin.
Terkkuja vaan ohjeen kirjottajalle.


maalaisleipä ala S-ryhmä
3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl oliiviöljyä

grammaohje yhdelle leivälle:
195 g vehnäjauhoja
150 g vettä
30 g grahamjauhoja
15 g(!!!!) tuorehiivaa
10 g fariinisokruu
5 g suolaa


Sekoita yhteen vesi, sokeri, hiiva ja graham jauhot, anna muhia 10 minuuttia. Jos tästä alkujutusta haluaa oikeasti jotain hyötyä niin lisää myös puolet vehnäjauhoista ja anna muhia ainakin 3 tuntia tai mielummin yön yli jääkaapissa. Ohjeessa vatkataan seuraavaksi puolet jauhoista suolan kanssa mukaan mutta kannattaa laittaa kaikki kerralla. Erissä lisääminen vain kuivattaa taikinaa, on hankalaa ja täysin turhaa. Sekoita taikinaa koneella 3 minuuttia ja vaivaa nopeammalla vielä 6. Taikinaa ei pidä vaivata koneella vain niin pitkään että se irtoaa kulhon reunoista vaan niin pitkään että se on valmis ja siinä on sitkoa(jonka voi testata venyttelemällä taikinaa ohueksi). Anna taikinan levätä puolitoista tuntia öljytyssä astiassa.

sekavan lauseen selventäminen sekavalla kuvalla


Kaulaa taikina levyksi ja rullaa se pötköksi, mulla tätä ei tarvinnut kaulia koska taikina lätkähti aika ohueksi suoraan ja sen pystyi venyttelemään hyväksi. Pötköstä ei ole tarkoitus tulla samallaista kun kääretorttustä eli päissä ei pidä näkyä rullausta. Rullaa niin että venytät rullaamatonta kohtaa aina leveämmäksi niin että itse rulla rullautuu itsensä sisään. Kohota puolituntia.

sekavan lauseen selventäminen kuvalla. tässä hyvin näkyy että hiivaa on paljon


Paista 275 uunissa 10 minuuttia, sulje uuni ja jätä leipä vielä uuniin 15 minuutiksi. Leipää kannattaa tietty vahtia uunissa eikä suoraan uskoa kelloa. Ohjeessa uuniin laitetaan pelti vettä mutta en ole huomannut veden juurikaan tekevän mitään niin jätin veden pois. Jos sattuu omistamaan suihkepullon niin sillä voi suihkutella vähän vettä leivän päälle ennen paistoa.

Unohdin muuten viiltää tän leivän mutta luulen ettei se olisi edes oikeen onnistunut. Tällä ohjeella taikinasta tuli aika löysä ja se ei helpota yhtään viiltelyä. En kyllä tiedä miten noi alkuperäset näyttää paljon kovempi taikinaiselta, tein kuitenkin samalla ohjeella, ehkä vaivasin enemmän? Kohtuu hyvä (tosi makea) ciabatta tästä tuli silti mutta ei maalaisleipä.

kehitin iskulauseen voin myyntiin

4 kommenttia:

Pampula kirjoitti...

No jo näyttää hyvältä vaikkei viiltoja olekaan :)
Mutta sanohan, teitkö tuon ensimmäisen vaiheen nostatuksineen, 3h muhiminen tai jääkaappiin yöksi?

Ja juu, voita ei voita!

aleksi kirjoitti...

annoin sen olla vaan sen kymmenisen minuuttia, yritin seurata ohjetta mahdollisen hyvin. en tiiä kuinka tarkkaan toi mun grammamuunnos meni..

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Tein kanssa ja hiivan määrä oli kyllä liikaa. Aika "ruskeita" tuli. Maku ihan kiva.

Nelle kirjoitti...

hoho, ihana iskulause :)