perjantai 22. lokakuuta 2010

hod dog bun

omalla tomaattisalsalla


mikä tekee hodarisämpylästä tai hampurilaissämpylästä sellansen mihin on totuttu kaupassa, makkosella tai snagarilla? Tietysti voisi ajatella kitkerästi että leivänparanne, entsyymit, gluteeni, 17 eri ee-koodia ja muuta vastaavaa. Ihan varmasti ne sisältääkin monia noita ja paranteet juuri tekee leivästä ilmavaa mautonta höttöä mutta toistaalta monet lisäaineet on siksi että pulla pysyy kaupan hyllyllä tuoreena 3 kuukautta ja että taikina menee leipomossa helposti erilaisten koneiden läpi. Kotona ei ole koneita ja parin sämpylän viikkojen säästely on lähinnä säälittävää niinpä suurta osaa lisäaineista ei tarvitse vastaavaan kotiversioon. Nakkisämpylän sämpylähän on lähinnä kun mauton pulla vähällä sokerilla eikä perussämpylä ollenkaan ja tässä ohjeessakin on lähes kaikki pullan aineet, muutenkin taikina kannattaa tehdä pullasti. Perushodarisämpylät on myös paistettu kovemmassa lämmössä kun itse paistaisin sämpylät ja ehdottomasti liian vähän aikaa.

valaat!


Luultavammin sämpylän muovipussi säilytys on iso osa hodarin henkeä, mutta siihen en mene, pilata nyt leipä tarkotuksella.


nakkisämpylin sämpylä 4kpl
250 g vehnäjauhoja, mitä vaaleampia sen höttösempi lopputulos
150 g vettä
20 g maitojauhetta
20 g voita
10 g sokeria
10 g hiivaa
5 g suolaa

Sekoita jauhot ja maitojauhe yhteen, maitojauheklimpit on kamalia, lisää muut aineet. Sekoita aineita 3 minuuttia hitaalla tai kunnes ne on lähes yhdessä, vaivaa vielä nopeammalla 6 minuttia. Anna taikinan levätä pöydällä noin 20 minuuttia. Tämä on pulla juttu, lyhyellä levolla taikina rentoutuu leivottavaksi mutta ei ala kasvattelemaan itseensä isoja kuplia. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palloiksi, pötkötä sitten pallot pitkulaisiksi. Pötköistä kannattaa tehdä vähän pidempiä ja laihempia kun luulisi tarvitsevan, ne nousee kuitenkin. Nosta pellillä tunti. Paista 250 asteisessa uunissa ei niin valmiiksi.

parempaa leipää!


Päivän valitus. Jos joku muukin seuraa ruokaohjelmia ja juuri Amerikkalaisia niin niissä hämää yksi tosi ihme juttu. Hienoista kalliista aineista tehään hyvät ruuat ja koko homma tarjoillaan jonkun ankean hodaripullan kanssa. Siellä on oikeasti hyvääkin leipää. Miten joku voi olla huippukokki ja edes tuoda muovipussi jumpulapumpuloita samaan huoneeseen?

11 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

no on noi kyllä tosi aidon näkösiä. Ja kyllä ne paremmin sopiikin tommoseen ruokahommaan makkaran kanssa kuin jokku yyberhyvät lesesiemensämpylät. sillä silloin makkaranki pitäs olla toooosi priimaa.

Elsa kirjoitti...

ps. joskus kun innostut, voisit tägittää noita leipiäs enemmän. esim patongit ois kiva löytää saman tägin alta suoraa, samoin muut koska nyt etsiminen on vähän työlästä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvän hampurilaissämpylän resepti tekisi eetua.

aleksi kirjoitti...

tää toimii luultavammin ihan yhtä hyvin hampparina, aika samaa kamaa ne on

Tepi kirjoitti...

Tuo Amerikkalisten leipien puute johtuu kait siitä ettei sielläpäin kukaan ymmärrä mitään hyvän leivän päälle...ruokakaupassa ei muuta ole kuin pullamössöä. Äskeisellä työreissulla purnasin koko kuuden viikon ajan leivän puuttumista, sitä ei yksinkertaisesti ole mistään saatavilla...no ehkä baker-shopeissa jos sattuu tietään jonkun oikeasti hyvän paikan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Testattu on ja asianmukaiseksi havaittu.
http://makustelijat.blogspot.com/2011/01/hodaria-hetulaan.html

Sini kirjoitti...

Täytyykin laittaa ohje kokeiluun, en ole onnistunut vielä tähän mennessä saamaan hampparisämpylöistä tarpeeksi höttöä. Komppaan Elsaa tuossa tägitysehdotuksessa :)

Anonyymi kirjoitti...

Pyöräytin just tällasen jääkaappiin puolelle hiivamäärällä. Hitto että muuten tuli jytkyä taikinaa! Sain jotenkin vastustettua kiusausta lisätä vettä vaivauksen lopuksi. Kuusi minuuttia ei kyllä mun kenwoodilla riittänyt (riippuu tietysti milä nopeudella pyörittää), mut eiköhän se yön aikana tekeydy loppuun. Ainiin, ja käytin fariinisokeria ja jätin maitojauheen pois (ei ollu). Höttöä odotellen!

aleksi kirjoitti...

ootko koittanut tehä jotain bakeleita tai vastaavia?.. ne on kun kiveä

Anonyymi kirjoitti...

En oo itseasiassa. Noh, päivitystä edelliseen: yön yli jääkaapissa ei oikein toiminut, ei ne juuri enää jaksaneet nousta ja höttöä ei ollut. Tein just äsken suoraleivontana samoja sämpylöitä (taas ilman maitojauhetta), ja vähensin jauhon määrää että tuli kivan lötkö taikina. Yllätyksekseni näähän maistuu ihan mummun sämpylöiltä! Se siis käytti voita... Tavara on kyllä höttöä ja suoraleivotuksi todella hyvää mutta ei tää silti mäkkärihöttöä ole. Saakohan sellaista edes ilman parannetta, ehkä amerikkalaisista korkeaproteiinijauhoista.. Täytyy vielä kokeilla sen maitojauheen kanssa joskus, ja esitaikinan.

aleksi kirjoitti...

Mulla noista varmaan samalla reseptilla välillä on tullut aika mäkkihöttöä ja välillä tosi raskasta jöötiä.. Hassua että vaikeinta on leipoa paskaa leipää :)