tiistai 12. lokakuuta 2010

äiti! liikaa pizzzaa!

jonkun pitää siivota


Jos tulee tehtyä vaikka liikaa pizzataikinaa ja ei huvitakaan kaulata niitä 17 pitsaa ja syödäkin niitä niin lopun taikinan voi laittaa jääkaappiin. Taikina muhii hyvin siellä pari päivää ja lisäämällä vähän lisää aineita taikinasta saa taas uuden leivän. Jos leipoisin joka päivä niin laittaisin aina osan taikinaa jääkaappiin ja leipoisin uuden taikinan taas samasta uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Kunnes kaikki olisi paremmin. Jos tahtoo olla fiini taikinan jämää voi kutsua paté fermenteksi tai vanhaksi taikinaksi. Vanhaa taikinaa ei kuitenkaan voi pitää jääkaapissa ikiaikoja vaan pari kolme päivää, se ei välttämättä tunnu menevän kuukaudessakaan pilalle mutta se on ehkä vähän liikaa. Tällä tavalla leivottua leipää pitää nostaa aika pitkää koska hiivaa on vähän ja taikinakin on ihan kylmä mutta lopputulos on paljon paremman makuinen, rapeampi kuorinen ja hienomman reikäinen kun suoraan samoista aineista tehty leipä.


vanhalla taikinalla uusi leipä
200 g vanhaa taikinaa
120 g hiivaleipäjauhoja
80 g vettä
3 g suolaa

veden määrä voi tietty vähän heittää vanhantaikinan kosteuden takia. Vanhan taikinan happamuus myös voi pehmentää taikinaa ja se saattaakin vaikuttaa aluksii liian kuivalta mutta pehmentyy todella paljon vaivatessa.

välipötkötys ennen loppupötkötystä


Vaivaa kaikkista ainaista taikina(sekoitus ja 6 minuuttia) ja laita se lepäämään öljyttyyn astiaan kolmeksi tunniksi, littaa taikina kaksi kertaa levon aikana. Älä littaa koskaan kuplia pois levon lopussa vaikka usein niin neuvotaan, sillonhan kaikki kivat kuplat menee pois vaan anna taikinan taas nousta uudestaan. Littaus vahvistaa taikinaa ja se nousee nopeammin ja nopeammin mitä useammin se on litattu. Stretch and fold homma mistä olen pari kertaa kirjottanut tekee aika saman. Rullaa taikina hellästi pötköksi ja anna levätä jauhotetulla pöydällä 15 minuuttia, pötkötä valmiikis patongiksi tai muuksi pötkön omaiseksi leiväksi. Nosta vielä tunti ja paista hyväksi.

tulee hyvä sisus

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

kuules, sinä varmaan osaat auttaa...meillä on se Marttojen juuri pakkasessa. Se taikinamöykky on aikuisen kämmenen kokoinen ja noin sentin paksu. Mites paljon siihen lisätään ruisleivän aineksia. Mä en tajua näistä juurijutuista (vielä juuri) mitään. vaaleat kurpitsaleivät onnistuivat juurettamalla kyllä niin hyvin, että haluaisin testata.

tupu kirjoitti...

Siis, taas on niin komeaa leipää tuo sisus on niin mehevän näköistä.

aleksi kirjoitti...

merituuli, ite teen ruisleivän niin että pistän 1 osan ruisjauhoja ja yhden vettä ekana iltana muhimaan ja seuraavana toiset 1 osa kumpaakin ja suolaa. jos ekana päivän pistäis vaikka puolet juurta niin toimii.

eli niiku näin:
100g juurta
50g ruisjauhoja
50g vettä

yhteen ja sekasin ja odottamaan seuraavaan päivää, seuraavana päivän lisäksi
100g ruista
100g vettä
5g suolaa
ja jos se on mun päätös niin sikana auringonkukan siemeniä.


millanen se juuri on? ja miten kauan se on ollut jääkaapissa? sitä saattaa pitää elvytellä jos on ollut pidempään. mun juuret muuttuu lähes nesteeksi eikä muistuta yhtään taikinaa kun ne on pidempään säilössä..

Merituuli kirjoitti...

se on ollu pakkasessa reilun vuoden