torstai 1. lokakuuta 2009

challah

kaksi pikkistä ja iso


Piti tehdä Zopf leipää koska sillä on niin hassu nimi muttei ollut maitoa niin tein Challahia joka on hyvin samanlainen. Challah on jonkun sortin juutalaisten sapattileipä mutta nykyään varsinkin Amerikoissa kai aina normi joka paikan leipää. Leipä muistuttaa hyvin paljon ihan normi pullaa mutta ei ole niin makea ja jotenkin eri makuinen. Tällä ohjeella taikinasta tulee todella hyvä kaikenlaisiin pitkoihin ja askarteluleipiin, se on ihan kuin muovailuvahaa niin kuin hyvän pitkotaikinan pitääkin olla(niin jos et tiennyt joka muodon pullaan pitää olla omanlainen taikinansa). Leipä on ehkä suomalaiseen suuhun pikkusen liian makea ihan normileiväksi mutta hyviä herkkuvoileipiä tästä saa ja paahdettuna on tosi hyvää.

töppö


Challah kaksi kunnon pitkoa

esitaikina
172 g vehnäjauhoja
110 g vettä
27 g hiivaa

Aineet sekoitetaan kunnolla yhteen ja annetaan olla kunnes on kunnolla noussut, hurjan hiiva määrän ansiosta se tapahtuu puolessa tunnissa. Tämän taikinan nimi on englanniksi sponge mutta en tiedä sille mitään suomalaista versiota niin saa olla esitaikina.

taikina
518 g vehnäjauhoja
150 g munaa, kolme munaa
78 g sokeria
64 g öljyä
50 g keltuasia, vähän päälle kaksi siis
41 g hunajaa
30 g vettä
14 g suolaa

ylijääneet valkuaiset, tippa vettä ja suolaa voiteluun ja päälle seesamin siemeniä

lisää vain voi


Kaikki aineet ja esitaikina vaivataan koneella hitaalla 8 minuuttia ja nopeammalla toiset 8. Taikinan annetaan levätä puolitoista tuntia suojatussa astiassa ja jaetaan neljään osaan joista tulee pitkojen säikeet. Valmiiden pitkojen annetaan nousta tunti, voidellaan ja paistetaan. Seesamin siemeniä ei kannata jättää pois, ne näyttää tosi hienoilta ja antaa paljon makua.

yhdelläkin voi tehdä pitkon vaikka kovat jätkät tekeekin yhdellätoista

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi miten hienot challah-leivät teit! Täällähän on aina perjantaisin leipäkaupat eri challah-versioita täynnä,sillä se on sapattileipä. Joskus ne on letitetty 6 letillä, ja se näyttää kauhean vaikealta,vaikka netissä niitä letittelyohjeita onkin..

Jael kirjoitti...

Ai niin ja kiitti taitteluohjeista;enpäs tiennytkään että yhdestä tangosta saa noin komean letin...

aleksi kirjoitti...

tossa on muuten tosi helppo 6 säikeen pitkotus ohje http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc

täällähän koko challah on täysin tuntematon.. varmaan jossain kirjassa oon törmännyt ekaa kertaa

May kirjoitti...

Mahtava letityskuva.

Ebe kirjoitti...

Vau, mikä leipä/pulla. Saisikohan tästä hyviä köyhiä ritareita, jos jää tähteeksi?

aleksi kirjoitti...

luulen että tää on luotu just köyhiin ritareihin ja kaikkeen vastaavaan. leipä vanukkaaseen ja sen sellasiin

piipa kirjoitti...

Vau, tota tyyliä pitänee kokeilla

Markus Ossi kirjoitti...

Törmäsinpä tänne blogiin Googlen kautta etsiessäni tietoa challahista.

Kävin pari viikkoa Stanfordin yliopistossa ja kävelin ohi keittiöstä, jossa tehtiin mielestäni varsin pullan näköistä tuotetta.

Uteliaisuudesta kysyin eräältä leipojatytöltä, että mistä on kyse ja hän kertoi kyseessä olevan challah-leivän. Tekivät noita myyjäisiin.

Kyseinen tyttö tunsi myös suomalaisen pullan ja kertoi, että heidän perheessä leivotaan myös suomalaista pullaa ihan suomalaisella reseptillä. Kuulemma joku perhetuttu käynyt Suomessa ja huomannut challahin ja pullan yhtäläisyyden.

Ostin uteliaisuudesta yhden challahin ja oli kyllä harvinaisen lähellä pullaa. Erikoisuutena tämän challahin sekaan oli laitettu suklaahipusia eli kyseessä oli oli chocolate chip challah. Todella hyvää oli ja sain reseptinkin tuomisiksi kotiin :)