torstai 29. tammikuuta 2009

sitruunaleipä

kolme


Jan Hedhin kirjassa sitruunaleipä on aina näyttänyt siltä että sitä on pakko kokeilla. Ohje on helppo eikä tule mitään ihme aineita. Sitruunan maku oli vähän pettymys lopulta, leipä maistui saippualta ihan tuoreena mutta parani istuttuaan. Itse leipä sen sijaan on mahtava ja sitruuna kannattaa musta jättää suoraan pois tai vaihtaa vaikka rusinaan joka varmaan sopisi tähän todella hyvin.
Tuo kirja kannataa ostaa jos kiinnostaa leipoa vähänkin muuta kun pullaa ja känttyrä sämpylää. pelkät kuvat on jo niin hienoja. Ohjeet ovat hyviä ja tarkkoja ja muutakin tietoa on paljon vaikka hapanjuurista ja leivän historiastakin. Välillä ohjeet kyllä tuntuu menevän vähän liiankin hienoksi ja tarkoiksi, mutta pieni oikasu oikeassa paikassa auttaa.


Sitruunaleipä

esitaikina
250 g vettä
150 g durum jauhoaj
100 g hienoja ruisjauhoja, joiden tilalle laitoin vahingossa normi vehnää
10 g hiivaa

kaikki sekoiteen yhteen ja vaivataan vähän. laita öljyttyyn astiaan jonka voi sulkea tai peitää kylmään yön ajaksi

taikina
650 g vehnäjauhoja
250 g vettä
50 g oliiviöljyä
20 g suolaa
15 g hiivaa
2 sitruunan raastettu kuori, ei mehua se voi pilata.
Pinnalle vettä ja polentajauhoja, itse käytin mannasuurimoita. seesami tai unikonsiemen olisi varmaan myös oikein hyvä.

Vaivaa kaikki paitsi yhteen paitsi suola noin 10 minttuuttia, lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa noin 20 minuuttia yhteensä kunnes on hyvä sitko. kaada taikina lepäämään öljyttyyn astiaan 90 minuutiksi painele kokoon keen levon aikana.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä pitkulaiksi sitruunan tyyliksiksi palloiksi. Voitele leivät vedellä ja pyöritä polentajauhoissa. Anna nousta noin tunti.
Paista 250 uunissa 5 min ja laske lämpö 200. paista yhteensä noin 45 minuttia. kesken paiston luukun availu rapeuttaa kuorta.

1.

1 kommentti:

Elsa kirjoitti...

Tuo kirja on kyllä hyvä :)