torstai 22. tammikuuta 2009

ranskan herkku

ei sitte suklaata sekaan


hyvä croissanti on varmaan paras leipomoasia musta, täällä vaan kaupassa suurin on littania jo kaupassa, mauttomia ja haaleaksi paistettuja. croisantti ei ole mikään ensimmäinen leipomus mitä alkaisin kotona tekemään koska siinä on aika kova homma mutta onnistuu ne silti. koti coissantin voihin voi lisätä vaikka koskenlaskija juustoa ja kikkailla muutenkin kaikkea.

ja tää menee tohon no-kneado sarjaankin muuten, on tosi helppo kun ei tarvii vaivata :)


croissantti esitaikinalla
16 sarvea
500 g vehnäjauhoa
150 g maitoa
125 g vettä
55 g sokeria.. vähän enemmän voisi olla hyväksi
20 g hiivaa
10 g suolaa

300 g voita kaulaukseen
munaa voiteluun

1. päivä
sekoita ja vaivaa 5 minuuttia hiiva, vesi, maito, jauhot, sokeri, suola.pane taikina öljyttyyn astiaan ja anna kohota noin kaksinkertaiseksi noin 2 tuntia.painele taikina kokoon ja laita jääkaappiin yön yli.

2. päivä

anna voin vähän pehmetä pöydällä ja askartele siitä littana neliöhkö. tee taikinasta myös neliö mutta isompi ja aseta voi sen päälle(1), käännä kulmat päälle(2). tässä vaiheessa taikina nyyttiä voi mäiskiä littanammaksi. laittaa nyytti kylmään puoleksi tunniksi. kauli noin sentin paksuseksi pitkulaksi(3) ja taita kolmeen osaan(4) ja laita taas kylmään(5). kaulitaan taas samallaiseksi(3 taas) mutta niin että kerrokset "venyy"(6). taitellaan ja kaulitaan uudestaan ja taitellaan. kolme kertaa kokonaisuudessaan kaulinta ja taittelu ja taas kylmään. viimeisellä kerralla taikina kaulitaan noin 3 millin paksuiseksi ja leikataan kolmioit josta rullataan sarvet.
valmiiksi loppuun rullatut paistamattomat sarvet voi hyvin laittaa pakastimeen ja paistaa myöhemmin.

voitele munalla ja kohota 60-120 minuuttia.
voitele uudestaan mutta hellästi ettei voi suutu ja paista 230 noin 15 min.

rullat

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihanan näköiset croissantit olet tehnyt! Ne on aina mun mielestä näyttänyt niin suuritöiseltä sen taittamisen takia,mutta sähän laitoitkin hyvät ohjeet tänne,kiitos!

Nelle kirjoitti...

oi nam. ihanan näköisiä.

aleksi kirjoitti...

onhan ne suuritöisiä tai ainakin aikaa vieviä, mutta ei se niin hankalaa ole.. joku lauantai päivä vaan tekee :)

Irkku kirjoitti...

Oli muuten hyviä croissantteja, kiitos Aleksi!

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää tosi hyviltä! Olen itsekin mietiskellyt varmaan 5 vuotta croissantien tekemistä, mutta jotenkin ei vaan ikinä saa aikaiseksi. Oivoi, voisipa irtisanoutua töistä ja jäädä kotiin kokopäiväiseksi leipojaksi ;)

Pahalapsi kirjoitti...

On hienoa, kun kirjoitit ohjeet noin selkeiksi! Ja tuo kuva kyllä auttaa valmistuksen vaiheissa todella paljon.. Ite en ole croissantteja koskaan tehnyt, joten vielä on paljon leipomuksia tekemättä! Pistän tämän ohjeen selaimen kansioon talteen josko joskus uskaltautuisin kokeilemaan..

Anonyymi kirjoitti...

Aika herkullisilta näyttäviä! Miten noita nyt sitten korrektisti, tai parhaan makuelämyksen saavuttamiseksi, tulisi nauttia? Onko joku juoma minkä kanssa ryyditettynä croissantit menevät alas parhaiten?

aleksi kirjoitti...

kyllä mä sanosin että tuoreet menee vähän liiankin hyvin ihan minkä kanssa vaan.. kai ne kanvin kanssa ois hyvä tai täyttää jollain