maanantai 22. marraskuuta 2010

pikkujoulupikkis

nyt alkaa ne juhlat


Yksi pieni mutta nerokas juttu jonka keksin Ranskan matkalla on käyttää littania pikkuleipiä vähän kuin piirakkapohjina. Pienet piiraat on tosi mukavia johonkin puolipönkeisiin juhliin ja tilaisuuksiin mutta harvalla taitaa olla pieniä piirasvuokia kaapit täynnä. Pieniin littaniin piiraisiin taas ei tarvitse kasoittain vuokia vaan yhden rinkulan muotoisen pipariformun tai vastaavan. Näissä pikkusissa on parmesaanipikkuleipä jolla on tuorejuustovaahtoa ja paahdettuja saksanpäkinöitä. Pelkkäpohja on sellaisenaankin hyvä ja todella rapea jos tahtoo pelkän suolakeksin.

tästä voi valita kumman listan lukee


parmesaanipikkis noin monta kappaletta
300 g vehnäjauhoja
240 g voita
50 g kylmää vettä
50 g parmesaaniraastetta
5 g sokeria
2 g suolaa
pippuria myllystä


Sekoita mahdollisimman kylmät aineet tasaiseksi massaksi ja laita massa viilenemään jääkaappiin. Jaa pikkuleipämassa neljään osaan ja kaulaa yksi pala kerrallaan hyvin jauhotetulla pöydällä. Ota muotilla taikinasta pikkuleivät ja lastaa ne pellille, massa on todella löysää ja raa'at pikkuleivät kannattaa vaikka nostaa palettivetsellä että ne pysyy muodossaan. Muottia ei kannata heiluttaa tai pyörittää niinkun yleensä on tapana vaan pelkästään painaa taikinasta läpi koska muotin heluttelu tekee muodoista usein pitkulaisia. Ja sehän on tosi kamalaa, ei kehtaa itteään peilistä kattoa sen jälkeen. Piikitä jokaiseen pikkuleipään pari reikää haarukalla ja paista heti.

formataan form form form


työkalupakki


Samaa ideaa voi tietty käyttää makeisiin ja millasella pohjalla vaan, tällälalla saa tosi näyttäviä pikkujuttuja helposti. Näiden päällä oleva vaahto on pelkästään kermavaahtoa johon on sekoitettu tuorejuustoa ja yrttejä. Päälimmäisenä olevat pähkinät paahdoin pienellä määrällä sokeria ja suolaa.

pelkät pikkarit


5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

käsinkirjoitettu lista on hieno!

hyvä idea tuo piparipohja, täytyykin pistää korvan taa. varsinkin puolipönötysjuhlia varten ;)

Kimpassa kirjoitti...

Näitä mä teen viikonloppuna!

Anonyymi kirjoitti...

oo näitä pitää kokeilla! Harmi vaan, että oon niin alottelija, ettei mulla oo muottia eikä kaulinta... tottunu kotona asuessa siihen, että kaikki löytyy kaapista :D

Anonyymi kirjoitti...

Sitä mä vaan, että ei niihin pieniin piiraisiin tarvita montaa pientä vuokaa, vaan yksi esim. 12 kpl muffinivuoka. Done that.

aleksi kirjoitti...

ellei tee vaikka 80 piirakkaa? ja muffinssivuuat on liian korkeita, keunoja ei saa siistittyä kunnolla