torstai 19. helmikuuta 2009

ohra graham terveyspulla

palot


En juuri näistä terveysasiosta leivissä piittaa, maku ennen pakon omaista terveyttä. Helposti laittamalla hirveetä määrät grahamia leivästä tulee kun sahanpurua ja sisuksesta kotileipämäistä massaa. Pähkinät, leseet ja kaken maailman siemenet on kyllä tosi hyviä mutta niitä pitää laittaa maun eikä pelkän kuidun ja valkosen jauhon pelon takia. Niipä terveysleipä:

ohra-hippi-leipä

1. päivä
300 g vettä
100 g ohrajauhoa
100 g vehnäjauhoa
5 g hiivaa

Kaikki vaan sekaisin ja yönyli odottamaan.. en tiiän onko ohra raskissa ihan tyhmää, nimittäin mulla toi erottu sellaseksi ällöksi liejuksi mutta hapantu kyllä.

2. päivä
200 g vehnäjauhoa
50 g graham jauhoja
8 g suolaa
sopivasti pellavan siemeniä

Nämä laitetaan eilisen ällöttävään liejuun ja vaivataan koneella sitko. Grahamia on sinänsä tosi vähän mutta kyllä se tekee paljon. Taikinan annoin rentoutua muovin alla puolisen tuntia. Taikina jaetaan kahteen osaan, pyöritellään palloiksi ja kaulitaan littanaksi, littanat pyöritellaan kireäksi(!) pötköksi ja annetaan nousta tunnin. paistetaan 210 puolisen tuntia

miksi aina käy näin


Tämänkin leivän nostatus meni metsään, uunissa nousi hienosti mutta pohja repesi ihan hajalle, repersi juuri niin kuin viillon olisi päältä pitänyt tehdä. Osittain syytän jauhoja tai jotain karmaa koska kaikki leivät on nyt olleet jotenkin lötköjä ja selkärangattomia, mulla on joku sunnuntai jauho. Suurin osa on tietty omaa syytä.. en osaa oikein katsoa noista leivistä millon ne on noussut kunnolla.. ehkä nostatan seuraavalla kerralla vaan reilusti 5 tuntia.

Ei kommentteja: