maanantai 21. joulukuuta 2015

joulunhenki

hirviä ku on pimeetä


Tuntuu että koko joulu yrittää hillitysti mutta päättäväisesti vain suhahtaa ohi tänä vuonna, tai suhahtaa vaan paikalle. "mo, se oon mä; joulu täs" Kävin joulumyyjäisissä Vanhalla, Kaapelilla ja Taikissa, saatoin hommata jonkun lahjankin jo aikaa sitte mutta silti. Ei saatu varattua jouluillallista kun koko ravintola olikin jo täynnä kun oltiin viimeisellä jalalla liikkeessä, sama kävi joulukarkkien tai piparitalon rakentelun kanssa. Enää ei löydy yhtään yhteistä vapaapäivää, ja uutena vuonna on jotenkin dorgaa tehä enää piparitaloa. Mitä muutenkaan jouluna pitäisi tänä vuonna tehdä? Makkaraa ja juustoa ja jouluvalot pyörään olisi kiva mutta varmaan vaan jää. Jonkun herkun voisi vielä tehdä ja hommata pari lahjaa. Joululällärien iloksi nyt tuli sentään lunta. (päivitys, vähän kun kesti tän kirjotuksen kanssa, lumi lähti)


jonkun sortin sisutussiivilä


Joulun hengen pihahdus leivässä
240 g vehnäjauhoja
170 g vettä
90 g pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä
10 g ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa
(2 g gluteenia)

Vaivaa kaikia aineita paitsi pähkinöitä ja hedelmiä koneella kymmenisen minuuttia. Lisää pähkinät ja vaivaa sekaan. Anna tiakinan levätä yönajan jääkaapissa ja ota se lämpiämään seuraavana päivänä pariksi tunniksi. Pyöritä taikinasta pallo ja anna sen noustra noin tunti. Paista 225 asteissa uunissa hyväksi.



joululuettavaa




nousemassa 

maanantai 23. marraskuuta 2015

ruttopuiston ravintolapäivä

pitkästä aikaa päädyin lähteä viettämään ravitolapäivää pitkän kaavan mukaan, hortoilemaan Helsinkiä, taskumasa ja kaiken maailman tyyppejä. alkuun Gruusia taikanyytit


 alun ja valoissana ajan vietin Ruttopuistossa Jaanan kanssa, illemmalla Espa ja illalla muiden kotona kielitacoja. Börekkejä ja vastaavia leivonaisia sai taas monista kojuista.
 
illasta kuvia ei ole vaan kaikki keskittyvät Ruttopuistoon, ei Ruttopuiston ylivoimaisuuden takia vaan pimeyden ylivoimaisuuden takia, kuvista tulee hirveitä. Totorobentojen tekoon oli mennyt niin pitkään että koju saatiin pystyyn kaksi tuntia myöhässä


 ravintolapäivän surullisin anti on yleensä (raaka)kakut ja kaikenmaailman muffinssit mutta kyllä nekin välillä ilostuttaa


 nerokasta, perunasalaatti pieneen taikinakuppiin, ei ihmekään että Neuvostoliitosta tuli niin suuri ja mahtava


illalla sain vielä vihdoin ja viimein maistaa japanilaista takoyaki palleroa ja Ruttiksessa haggista, ruokaa jota ohikulkijat jäivät kauhistelemaan hurjan maineensa takia.


sunnuntai 22. marraskuuta 2015

aikojen alku

 kuvanlaatu ja käntynlaatu


Kun aloitin tätä blogia, puolenvuoden miettimisen jälkeen, sain tehtyä yhden postauksen ja kamera hajosi. Hajosi tai hävisi tai enemmänkin unohdin sen metroon matkalla kotiin. Hyvä blogi alku meinasi kaatua ensiaskeleella. Kuvat olivat muutekin tärkeä osa koska toinen osa, kirjotus, oli alussa aika sekavaa jokellusta, kirjoitusvirheitä jo valmiissa virheissä. Kamera hajosi taas, kolmannen kerran kai jo, sillä saa enää pelkkiä mustia kuvia eikä joka bloggaus voi kertoa lakuista tai mustastamakkarasta vaikka hyviä aiheita ovat kumpikin. Apuun tuli kännykkäkamera, hieno kamala Samsungin romu joka ei tiedä olisiko kamera vai puhelin, kamerapuhelin vai puhelinkamera, päästen pelkästään keskinkertaisuuteen joka lajissaan. Linssissä on jauhoa sisällä, zoomi ei toimi koska siellä on jauhoa sisällä ja kamera tarkentaa automaattisesti jauhoonsa. Lopputulos sopii yöllä Ikean valoihin.

huono kameran kanssa ei voi olla eväänä kun tonnikalamössöpatonkia


patonki 
250 g  vehnäjauhoa
170 g vettä
10 g pellavansiemeniä
5 g suolaa
5 g hiivaa

Vaivaa kaikista aineista taikina ja anna sen levätä tunti. Pyöritä taikinasta kaksi patonkia ja anna nousta noin 45 minuuttia. Paista 225 uunissa hyväksi.




ensin lounat pötköt Cafe Rougesta, sen verran raskas eväs että ei mennannut jaksaa kiiveta fillarin päälle



hyvät maisemat silti


ikean valoissa, Espoon pellolla

 

maanantai 9. marraskuuta 2015

kalaa ja tomaattia

freesauslisuke


6kymmenses piirakka varmana tässä blogissa ja vaikka piirakka hyvä tämä piirakka parempaa päätä niin ei. Tylsänkin piirakan voi hienostuttaa kastikeella, huomasin joskus Teurastamon Kellohalin raflassa sillon kun se vielä myi kuudella eurolla kurkkuvoileipää brunssilla. Aika perus riisillä ja lohella täytetty voitaikinaan kääritty levypiirakka tarjoiltiin valkoviinikastikkeen kanssa. Peruspiirakkahan on mahtavaa usein vaikka pohja olisi vettynyt ja täytteet kuivakkaat (niinkuin lähes aina on) mutta silti raskaaseen evääseen tuli kieva uusi puoli happamasta kastikkeesta. Tässä on sama idea, piirakan päälle uunissa paistettuja pikkutomaatteja.


Uunitomaatit
monta kirsikkatomaattia
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa, pippuria

Tomaatit puoliksi ja uunivuualle jonnekin 250 asteeseen kunnes tomaatit on pehmennyt ja ottanut vähän mustaakin pintaan. Kuumiin tomaatteihin oliiviöljyä ja liraus etikkaa, mausta ja anna muhahtaa ja viiletä kannen alla.


 kalapiirakka



valmiina



maanantai 19. lokakuuta 2015

punajuuria pornaisissa

taskussa 50 kilsaa ei tee leivästä kaunista
 

Ainoa syyhän Poraisiin on mennä sen nimen takia, Pornainen, eh heh huu. Ja ehkä punajuurileipään tehty blt, leivänväliin salaattia, pekonia ja tomaattia. Olihan siellä hienoja teitä, joki, ärsyttäviä teitä joilla tuntuu että jää auton alle viiden minuutin välein. Yllättävän hyvä tämmönen perustäyte, en edes juuri pidä tomaatista kovinkaan paljon mutta kai klassikot on syystä klassikkoja. Pekonin paistoin ensimmäistä kertaa uunissa, vähän liikaa kuivui mutta hyvä tapa ja ainakin helpompi kun sählätä pannun kanssa.


punajuurileipä 
270 g vehnäjauhoja
150 g vettä
100 g keitettyä punajuurta
25 g voita
20 g ruisjauhoja
15 g hunajaa
10 g hiivaa
5 g suolaa


Ensin pieni punajuuret pikkukuutioksi. Peruskauraa. Punnaa kaikki aineet koneen pataan ja vaivaa riittävästi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Muotoile taikinasta pötkö ja anna nousta vuuassa. Paista 225 asteissa uunissa. Älä unohda leipää nousemaan liikaa tai uuniin niikun mä tein.

ompa punasta!


kasvatin kanssa naatin mun viinilasiin

tiistai 13. lokakuuta 2015

siinä on reikä!

mallinnos


Kakko on jotain muotia, tuntuu että joka kaupan känttyrä joka ei ole ruispala tai joku paahtis  on kakko. Hankala nimi vaan kakko, vai kakku? Mutta eihän siinä ole edes kermavaahtoa eikä mansikat pysy tossa päällä kysyy asiakkaat. Voiko sen pakastaa? Jos ostan se n nyt niin kai se on hyvä kun menen kattomaan lapsenlapsia ensi jouluna bulgariaan? Kakko on siis jotain mikä näyttää ruisleivältä mutta ei ole ruisleipä vaan rasvainen valkonen leipä jossa on reikä? Eli siis varras? Tai ei kai kuitekaan, varras tehdään taikinna pötkäleestä.

Wikipedia sanoo näin:
Kakko on vaaleista jauhoista valmistettu länsisuomalainen leipä. Siihen käytetään ohrajauhoja ja jonkin verran vehnäjauhoja. Kakkoa leivotaan teollisesti lähinnä Satakunnassa, sekä osissa Varsinais-Suomea ja Pirkanmaata. Sitä pidetään myös Satakunnan maakuntaleipänä. Viime vuosina kakkoa on alettu markkinoida myös muualle Suomeen.
 

porkkanaleipä jossa on reikä 
280 g vehnäjauhoja
140 g vettä
50 g porkkanaraastetta
25 g voita
15 g hunajaa
10 g hiivaa
5 g suolaa

Sekoita kaikki aineet koneella yhteen ja vaivaa kymmenisen minuuttia, jos taikina on todella löysä ja koskea niin lisää himppu jauhoa. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa puolisen tuntia. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen levätä jokunen minuutti ja taputtele se jauhotetulla leivinpaperilla noin sentin paksuuteen. Tee leipään keskelle reikä lasilla (viinilasilla! muista leivontapunkku) ja jauhota leivän pinta. Anna nousta puolisen tuntia ja tee palakuviot painamalla leipäveitsellä leivän pintaan viivat.  Paista 225 asteissa uunissa hyväksi.

 
leipä ja sen reikä


fishtaco?


itse asiaan

tiistai 29. syyskuuta 2015

hunajaa, pähkinää ja kauraa

se näyttää yksinäiseltä


Meiän Katri on sekä hullu kissamummo että hunajakärpästäti. Hunaja ja pimpparihommat on vähän enemmän kun kissat, neljä kissaa on tosi monta kissa mutta neljä ampparia ei ole mitään, triljoona on. Pesä tolkulla kiukkusia pirun herhiläisiä jotka puree jalat ja kädet irti jos niiden hunajaan käy kiinni. Hunaja on kauheen terveellistä ja kaikkea, sitä voi pistää jugurtin pääle ja leipätaikinaan kauran kanssa. Yhestä ampparista saa tipan hunajaa, kuinkakohan monta ötökkää tarvitaan ees pientä purkillista varten? Mehiläiskasvattaja sen tietää.


hunajakauravuoka pähkinöillä
240 g vehnäjauhoja
160 g vettä
50 g kaurahiutaleita
50 g hasselpähkinöitä
30 g hunajaa
20 g voita
10 g hiivaa
5 g suolaa

Ensin paahda, ja pieni pähkinät tai tee niinkun mä ja osta valmiita. Anna kauran liota vedessä kymmenisen minuuttia ja lisää kaikki loput aineet paitsi pähkinät. Vaivaa taikinaa koneella kymmenen, viisitoista minuuttia ja lisää pähkinät, vaivaa pari minuuttia. Anna taikinan levät tunti muovin alla öljytyssä astiassa. Rullaa taikina pötköksi ja nosta vuuassa 30-45 minuttia. Paista 225 asteissa uunissa.


voita, hunajaa ja pähkinää, ei voi mokaa


pähkinät nousee pintaan, friikkii