torstai 24. helmikuuta 2011

Tang Zhong 湯種

toukkaleipä


Löysin tuolta internetin synkemmistä kuiluista kummallisen asian: tang zhongin. Japanin ja kiinan(Vietnamissa ymmärretään kyllä patongin päälle) leiväthän on lähinnä ylettömän valkosta paahtoleipäpullaa tai kummallisia hyörytettyjä palleroita. En sano niistä lisää tai puhun läpiä päähäni, sen maailmanpuolen leipätuntemus on vähän heikoa. Tämä mystinen tang zhong on 65 asteiseksi keitelty vehnäjauhon ja veden muhju joka toimii vähän kun esitaikinana leivässä ja pitäisi tehdä siitä exxxtra ilmavan ja pullavan. 65 asteisuus kyllä kaikissa ohjeissa mitä löysin tuntui olevan lähinnä mystiikkaa, ei niissä mitään lämpöjä mitattu. Itse tang zhongistaan ei varsinaisesti lukenut mitä se tekee ihan oikeasti mutta lopputuloksesta päättelin että aika saman kun kananmuna, toimii emulgaattorina ja silleen. Tämä leipä on nimittäin täsmälleen samaa kun meidän rakas pulla, mummat vaan puuttuu. Koitan tehdä perus patongin käyttäen tätä niin ehkä mysteeri avautuu.

nää robotit tulee joka kuvaan


tang zhong pullaleipäbriossipaahtis
esitaikina
250 g vettä
50 g vehnäjauhoja

Keittele aineita kokoajan sekoitellen kunnes seos on 65 asteista.. eli siihen asti kunnes se yht'äkkiä muuttuu kiiltäväksi kiisseksi. Kiisseli muuten maistuu hämmentävän paljon vaniljakreemiltä, vähän sokeria ja vaniljaa vaan sekaan. Tätä jää aika paljon yli ja kiisselin voi säilyttää pari päivää jääkaapissa.

taikina
250 g vehnäjauhoja
100 g vettä
80 g esitaikinaa
25 g voita
25 g sokeria
15 g hiivaa
12 g maitojauhetta
4 g suolaa


Kaikki aineet sekaisin ja vaivataan hyvin hyvin, kymmenisen minuuttia. Anna levätä pöydällä 15 min ja jaa kolmeen osaan. Rullaa pallot pötköiksi(katsoo kuvan) ja aseta pötköt vuokaan nousemaan 75 minuutiksi. Voitele leipä munalla ja paista 200 asteisessa uunissa hyväksi.

3d malli vuuasta ja pötkylöistä.. Pixarkin käy kateeksi5 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Ihan kreisi leipä toi tang zhong. En kestä noita robotteja, meinasin aamulla sylkästä teet näppikselle kun repesin sitä keltaista robottia siinä kuvassa :D

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Sain nyt viimein testattua tuon tang zhongin tänään tällä reseptillä. Mielenkiintoinen kokeilu. Tang zhongin maagisista voimista en osaa tämän leivontakerran perusteella sanoa juuta enkä jaata, mutta ainakin leipä nousi mun mielestä tosi hyvin.

aleksi kirjoitti...

joo en itekään tiiä tekikö se nyt niin hurjasti mitään.. tossa leivässä on muutenkin kaikki hyvän nousun aineet

Jorma Jormito kirjoitti...

Kiitos tangzhong-postauksestasi. Leivoin samanlaisen matosen ja hyvää tuli. Ihmeekseni huomasin, että menetelmä on sama, mitä Inkerissä käytettiin polupielava-leipää leivottaessa (http://peegeehydatoon.blogspot.com/2020/08/polupielavaa-ja-siehtarlaisia.html).

aleksi kirjoitti...

Hyvä että oli iloa ohjeesta:)