sunnuntai 26. syyskuuta 2010

jos on sekava blogaus niin mulla on ekaa kertaa pitkästä aikaa lauantai vapaa


Ja alkuun voin sanoa että mulla on kummallisia harrastuksia, mystiikka, hömppäruoka, salaliitot, kyptozoologia, raamattu(+kaikki siihen liittyvä), eli huuhaa ja vastaava hömppä, yksi tuttavani on oikeasti maagiko. Katsoo lopusta sen kohdan.

Tein siis aamulla rieskoja. Ihmeen harvoin tukee riskoja tehtyä vaikka ne on niin helppoja ja mukavia. rieska on muutenkin sellanen alottelevan leipurin juttu on koska asiat sekotetaan yhteen ja läimästään uuniin ja pistetään uuniin. Jopa ne joka leipurin painajausunissa vierailevat kivikovat kotisämpylät ovat lähes syötäviä kuumana. Aina huvittaa kun ohjeissa lukee että sämpylät nautitaan heti lämpiminä, nojoo, viidentoista minuutin kuluittua niitä voi lähinnä käyttääkin naulojen hakkaamiseen. Rieska siis on tosi mielen kiintoinen leipomus varsikin joss ne tehdään ilman hiivaa. Kaikkien raaka-aineiden pitää olla todella kylmiä ja uunin todella kuuma että rieska nousee uunissa alku shokin aikana, muuten loppu tulos voi olla kumilätkämäinen. Rieskan riivaus myös on ammatimainen teko, en edes yritä sanoa osaavani sitä.Peräpohojolan rieska joka on musta typerä nimi niin tämä on ohrariska 4 kpl
250 g vettä
175 g ohrajauhoja
75 g vehnäjauhoja
7 g hiivaa
5 g suolaa


Sekoita aineet yhteen, ei vaivausta eikä lepoa. Jaa taikina neljään osaan, käytä paljon jauhoa, vai onko tämä jo tahdas tai liete? Pyöritä osat palloiksi ja lättää rieskan oloisiksi. Anna rieskojen nousta 30 minuuttia. Ammattimaisissa ohjeissa on huonoina puolina että oletetaan että leipoja jo tietää esim. kaiken, tässäkin ohjeessa lukee nosta 35 asteessa 50%-60% ilman kosteudessa muttei aikaa, nostin siis 30 minuuttia. Tärppää(*) nousseet rieskat ja paista mieluiten kivellä, jos kiveä ei ole niin vaikka uunissa kuumenneella pellillä. Nousseita lättänöitä tuotteita on sitten vähän vaikea saada uuniin, niistä tuppaa tulemaan nousseita lättäniä läjiä. Paista kunnes tulee tummia läikkiä niin kuumassa uunissa kun sen saa. Laita myös voi huoneen lämpöön ennen paistoa.Ja loppuun pitää sanoa jotain uudesta täysin älyttömästä superfoodista(suomeksi siis tehoruuat), MSM, joka siis on oikeasti hevoslääke. Siinä vaiheessa kun ruoka menee pilleriksi on jo joku väärin ja varsikin kun nimi on orgaanin rikki. Maailmassa noin meilkein kaikki yhdisteet on orgaanisia ja niitä on kymmeniä miljoonia ja se normaalikin on orgaaninen. Tehoruuat usein on ainakin periaatteessa hyviä mutta tämä eka jossa on suoraa valehtelua, nwo tyylistä salaliittoilua ja stetson faktoja. Huvittavinta tietty msmässä on on se että se ei ole rikkiä. Eikä vesiliukoista vaikka cocovin purkissa niin lukee. Eikö se ole jo laitonta kirjoittaa purkkiin rikki jos se ei sitä ole? Ja kaiken lisäksi msm on tehtaassa tehty kemikaali, mitä luontaista, raakaruokaa tai terveyshömppää siinä on? Niija vaikka harrastan hömppää en usko niihin, en kuulu edes kirkkoon tai omista ajokorttia, ja ufot on tyhmiä.Koska tämä on multi-bloggaus niin tässä tulee myös kuinka isommassa/ankeammassa leipomossa tehdään se leipä, kuvat on foodtec messuilta

ensin palakoneen läpi ja sitten kartio riivariin, palakone tietty paloittelee taikinana joka heitetään koneen "tuuttiin", riivari pyörittää taikina palat palloiksi tai löysä taikina jää siihen kiinni ja tippuu lattialle, sämpyläkoneet varsikin tekee sitä, siksi kalliissa leipomoiden tekemissä sämpylöissä on hiekkaa ja muuta roskaa.

Kartio riivarista protoleivät menevät pitämään aikaa lepolinjalle jossa ne tosiaan vaan on. Lepolinjalta taikinan palat tippuvat pitkärullajaan joka tekee oikeastaan saman kun riivari mutta rullaa taikinan palat ihan oikeiksi leiviksi. Tällä tavalla yksi leipuri saa tehtyä parisataa patonkia parissa kymmenessä minuutissa mutta koneet murjoo taikinan ja loppulutos ei ole se paras.


(*) Tärppäys, yksi mieli leivonta-sanani, sitä ei juuri tarvita muussa kun rieskan teossa. Mutta mitä tarkottaa tärpäys? jos olisin mukava blogi jossa on arvontoja ja muuta kivaa niin pitäisin arvonna asiasta, saat palkinnoksi pusun.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

elsa sanoo: epäilisin sen olevan rei'ittäminen? ainakin mä tekisin pieniä reikiä semmosella härvelillä rieskaan. ja mikä on peräpohjola? ainakin pohjoispohjammaalla ohrarieska ei oo tuommosta, ehkä tuo on jostain kemistä.

Anonyymi kirjoitti...

ps. eiks sulla oo leipälapiota, ihme möykkyjä ovat...pakko nillittää ku itte nillität aina kaikkien muiden blogeissa :D t. elsa edelleen

aleksi kirjoitti...

yritä ite saada noussut rieska leipälapiolle :)

en tiiä misson peräpohjola, jossain tosi kaukana enkä tiiä minkä alueen riska toi edes on mutta tolla ihan perus lätkä

Anonyymi kirjoitti...

niin ja missä tuota msmää suositellaan, onko esim kemppari nyt innostunut jostin hevoslääkkeistä ku gojit on so totally 2009 ja niitä käyttää muukki ku maria veitolan kaverit?

Anonyymi kirjoitti...

ps. oon syntynyt leivinuunin viereen leipälapio kädessä.

Anonyymi kirjoitti...

pps. oliks se tärpäys oikein

Jael kirjoitti...

Rieskat on hyviä vaikken nyt voikaan niitä syödä:-(
MSM;ää en ole käyttänyt enkä kai aiokkaan,mutta olen lukenut siitä,puolesta ja vastaan.Kynnet ja sellaiset kuulemma kasvaa sillä paremmin.....

Mustikoita ja puolukoita kirjoitti...

Peräpohjola on tästä pohjoiseen eli esim. Sodankylä on osa peräpohjolaa. Mikä sitten lie selitys tuollekin nimitykselle ku moni muu kunta ympärillä ei siihen liene kuulu ?
Tärpäys ? En tiedä mitä lienee, mutta sen pusun varastan kuiten :) :)
Tutun näköistä ja makuista rieskaa kuiten ;)

Tanja kirjoitti...

Nää on hauskoja, täällä Karjalassa ei ikipäivänä kutsuttaisi rieskaksi moisia lituskoita... vaan toisaalla meiän rieska on sitte joku limppu tai vastaava. Jännää.

MSM:ää oon maistanu, maistuu ihan karseelle, maku ei lähe suusta pois kun kulumalla, huh huh. Kyllä sillä kuulemma koko kroppa paranee, en kyllä tiiä, osa totta, osa ei.

Leivontakirjaa odotellessa. ;)

Voisit kirjan kirjottamista harjotellessa tehhä sen patonkitutoriaalin!!11 hih