keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

oliiviöljy

fenkoli ja leipä


Yksi toverini on kreikasta ja niinpä kun kuulin että sillä on omaa oliiviöljyä niin pummasin pullon.
Öljy on oman pihan oliiveista(tämä pullo kai naapurin) puristelty ja plussana paikalliset kokis tai vastaavat pullot mihin öljy on pakattu. Öljy ei maistu siltä Pirkka öljyn pistävyydeltä vaan lähinnä siltä kun söisi takapihalla ruohoa, vihreältä ja raikkaalta. Että tässä jutussa on jotain muutakin sisältöä niin väänsin leivän jossa on tuota öljyä mukana. Tämä on tällä kertaa tämmönen suoraan leivottu leipä kun pari aikasempaa oli esitaikinalla jonka annetaan olla yönyli, hämmentävän huonosti verrattuna esitaikinaan tällainen nousee vaikka tässä on yli tupla määrä hiivaa.

öljyä


Oliiviöljyleipä
220 g vehnäjauhoja
20 g sihtiruisjauhoja
150 g vettä
20 g oliiviöljyä
5 g hiivaa
5 g suolaa

Kaikista aineista vaivataan kunnon taikina ja taikinan annetaan levätä astiassa pari tuntia. Koska taikina on aika löysä pöydälle pistetään paljon jauhoja joiden avulla muotoillaan taikinasta leipä ja nostetaan sitä noin 45 minuuttia, itse nosti korissa.

palsternakkaparsakeitto fenkoli"salaatilla".. sosekeitot on aina yhtä kuvauksellisia


jauhokauhan kuva ihan vaan sen takia kun pidän siitä


7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

ONpa nätti leipä taas! Kaverin omaa öljyä,siistiä! Itsekin pidän sellaisista vähän ruohon makuisista öljyistä,mulla on just nyt käytössä täkäläistä alunperin Ranskasta tulleen Picholine-oliivilajikkeesta tehtyä öljyä,aivan ihanaa.Tuollaista kotona tehtyäkin olen täällä maistanut,on se kyllä ihan eri maku kuin tavallisissas kaupan oliiviöljyissä.

Pahalapsi kirjoitti...

Sori aleksi jo etukäteen tyhmä kysymys, mutta ootsie kasvissyöjä? päättelin siitä, kun blogistasi löytyy enimmäkseen vain kasvispöperöä =)

aleksi kirjoitti...

en ole kasvissyöjä enää mutta en ole koskaan tehnyt mitään ruokaa jossa olisi lihaa.. että joku välimuoto :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptista! Leivoin tan tanaan, ja todella hyva tuli. Mutta, pari kysymysta.. mun taikina ei ollut lainkaan loysaa, painvastoin, vaikka laitoin grammalleen ohjeiden mukaisesti aineksia. Leipa ei myoskaan ollut yhta ilmavaa kuin sulla, voisko se johtua taikinan paksuudesta vai teinko jonkun muun mokan? Mulla ei ole kunnon monitoimikonetta, vaan vaivasin taikinaa kasivatkaimella n. 4-5 min. Laitatko oljyn sekaan missa vaiheessa? Siina vaiheessa kun taikina on levannyt sen 2 h, ja se muotoillaan leivaksi, niin pitaako siina vaiheessa painaa sita taikinaa kasaan? Ja sit viela, nostatko leipaa sen 45 min liinan alla vai ilman. Mun leipa ei enaa alyttomasti kohonnut uunissa, joten repeamat viiltojern kohdalyta oli aika maltillisia.

aleksi kirjoitti...

kamalasti kysymyksiä :)
katoin noi mun aine määrät ja ne oli oikein.. ei tosta kyllä mikään tosi löysä taikina tule mutta löysempi mitä normaalisti kotileivonnassa.
Leivän huokoisuuteen tekee just toi kuinka löysää taikina on ja jos murjoit sitä liikaa muotoillessa leiväksi, sillonkin kuplat voi lähteä.

Sillon kun muotoilet taikinan leiväksi pyöritä se pinkeäksi palloksi tai pötköksi vähän kun vesipisara sillon se myös nousee uunissa hyvin. Muotoilu pitää tehdä toisaalta hellästi ette ilma lähde leivästä ulos. Taikinaa ei koskaan pidä millonkaan painaa kasaan levon lopuksi. Leivät kannattaa ian nostaa muovin alla ettei ne kuivu.

ehkä pitää taas tehä joku perusasia postaus :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti! Joo tee, pliiiis! En vielakaan tajunnut, miten toi muotoilu pitaa tehda. Miten sen saa pinkeaksi painamatta ja menettamatta kuplia? Help! Haluan hyvaa leipaa!

Ai niin, ja milloin se oljy sekaan?

aleksi kirjoitti...

ei sitä ihan pinkeäksi saakaan painamatta osaa kuplista pois mutta kun hellästi tekee niin hyvä tulee. tätä pitää vaan harjotella. ja tämmöset mitkä sisältää rasvaa näin paljon ei yleensä ole niin iso kuplaisia.

öljy laitettiin tässä samalla kaiken muun kanssa mutta yleensä jos on paljon rasvaa niin se vasta vaivauksen lopussa.