tiistai 8. joulukuuta 2009

vähän niiku saaristolaisleipä

leipä ja pumppa


Parissakin blogissakin on ollut saaristolaisleipää mutta ohjeet on tietty deseinä ja sellasilla en ala pelaamaan niin keksin päästäni koko käntyn ohjeen. Ei leivällä ole mitään tekemistä saarileivän kansa vaikka samoja aineita käytin, tämä on vaan tumma maltailla maustettu leipä. Yksi koko saaristoleivän idestahan on paistaa se hyvin matalassa lämmössä hyvin pitkään, sellaista folioon käärittyä kymmenen tunnin leipääkin pitää vielä testata joskus uudestaan, se on todella hyvää. Silakkamarkkinoilla oli muuten hassu juttu, joka merikarhu myi aitoa käsin tehtyä saaristolaislimppua mutta hassua sinä oli että jokaisella se oli samallaisessa muovissa, täysin saman kokoista(näytti muotissa paistetulta) ja samat koristukset pinnassa.. hmmm.. Yhdellä hassulla sedällä oli erillaista ja se oli myös paljon parempaa.

synkkäleipä


mallasleipä
250 g vehnäjauhoja
200 g vettä
40 g ruisrouhetta
35 g siirappia
25 g (mämmi)maltaita
20 g ruisjauhoja
10 g hiivaa
5 g suolaa

fenkolia, anista, muita joulumausteita, rusinoita niin tästä saisi oivan joulupullan

Kiehauta vesi ja lisää maltaat ja rouhe, anna virua pari tuntia kunnes rouheet pehmenee. Vaivaa kaikki aineet yhteen taikinaksi. Anna taikinan levätä pari tuntia kunnes se nousee, minulla tämä ei meinannut alkaa nousemaan oikeen millään. Muotoile leiväksi ja nosta tunti, koristele klassisilla marsiviilloilla.

klassiset marsuviillot "voi ei! eihän niitä erota toisistaan! mitä jos nyt leikkaan juustoa marsun päälle ja annan leivälle lisää porkkanaa?"


4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hih,mainion nimen keksit tuolle saaristolaisleivälle...Onko nuo sun marsuja,söpöt!

jopa kirjoitti...

Oho, olipas yllätys lopussa.
Marsuhampurilaisia, nom nom..

Anonyymi kirjoitti...

iiiiiiihihihi hihii, marsut! söpskät!

Anonyymi kirjoitti...

:o))))) (marsut)