keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

perunanvuosi

peruna toimii paljon paremmin kaikessa muussa kun mihin sitä yleensä täälä käytetään 


Peruna (Solanum tuberosum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa ja Etelä- sekä Pohjois-Amerikassa. Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.

Peruna on myös pyöreä ja soikea, hyvä pannutettuna. Traumaattinen lapsuudesta joka ainoa ruuan kanssa keitettynä. Siitä saa varmaan jädeä hunajan kanssa ja perunasalaatin, ilman kummempaa ohjetta. Keittettyjen kuumien perunan palojen sekaan vaan hyvää oliiviöljyä, suolaa, pippuria, pari kaprista ja pieneksi pilkottua maahumalaa. Perunasta saa vodkaa ja perunafocaccian.


perunafocaccia pannussa
250 g vehnäjauhoja
180 g vettä
5 g öliiviöljyä
5 g suolaa
2 g hiivaa

Vaivaa taikinaa koneella 15-20 minuuttia. Anna taikinan levätä yön yli öljytyssä astiasa kannen alla. Öljyä seuraavana päivänä valurautapannu tai vastaava joka kestää uunissa. Pyörittele taikinasta löysä pallo ja anna sen levätä pannulla noin tunti huoneen lämmössä. Littaa taikina täyttäämään koko pannu.

päälle
pari kolme keitettyä perunaa isohkoina paloina
sinihomejuustoa
sormisuolaa
rosmariinia
oliiviöljyä

Töki perunan palat taikinana pintaan, täytteitä saa olla paljon. Perunoiden päälle murustele sinihomejuusto ja ripottele pääle suola ja rosmariini. Lopuksi kaada päälle öliivi öljyä niin että sitä on joka paikassa ja reilusti. Leivän voi paistaa heti tai antaa nousta vielä puolisen tuntia. Paista 225 asteissa uunissa kunnes leipä ja perunat ottavat kunolla väriä. Voitele valmis leipä vielä reilusti öljyllä.


ananas ja sinihomejuustohodari


mitä tapahtuu kelmussa hitaasti keitetylle purjolle?


loppusilausöjyt


perunaa ja kuplia


Ei kommentteja: