keskiviikko 27. tammikuuta 2010

viillellään (argh argh)

murhaväline


Nyt kun ostin tollasen hienon ranskalaisen leivänviitely terähässäkän niin ajattelin jotain jotain kirjottaa tästäkin hommasta, tai lähinnä tuhersin pari kuvaa. Itse veitsihän on lähinnä partakoneen terä joka on kiinnitetty muovivarteen. Kaareva teräinen on tarkoitettu patongeille ja vastaaville ja suora vaikka limpun ristikon tekoon. Leivän viiltäminen ja nostaminen on vielä ne pari asiaa jotka on mulla vähän hakusessa ja tuntuu että usein ne onnistuu tai onnistu eikä niistä ei aina tiedä mikä on lopputulos. Patonkiahan pitäisi nostaa vähän liian vähän niin leivässä olisi voimaa revetä hienosti viiltojen kohdalta mutta liian vähällä nousulla niistä taas saattaa tulla rumia palloja.

Pitkulaiset leivät, vaikka patongit pitäisi viiltää aika leivän suuntaisesti niin viillot aukeavat nätisti ja leipä näyttää melkein kun se olisi jotenkin kierretty. Liian vinot viillot tekevät viillon loppuun rumat "korvat". Leivät pitää myös olla pinkeitä pinnastaan ja veitsi kohtuu terävä tai se vaan tarttuu taikinaan ja raahaa sitä rumasti mukanaan tehden viilloista sahalaitaisia ja sotkuisia.

Aleksin perusmalleja: 1) ristikko 2) marsu/villosianpentumalli 3) varras 4) maalaisjötkäle

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ai tuollainenkin laite on olemassa.Kaikkea sitä oppiikin blogien kautta;-)

TiV kirjoitti...

No luit ajatukseni - mun piti laittaa sulle jo eilen kysely tästä leikkuuvälineestä. Tämä leipin viiltely on sujunut vaihtelevalla menestyksellä, olen kokeillut sahalaitaista veistä, suoraa veistä, partakoneen terää, keraamista veistä. Ja vaikka mitä.
En vaan oikein tahdo saada siistiä jälkeä, vaikka kuinka olisivat teräviä.
Mites sun leipätuntuma on nyt tähän vempaimeen? Ainakin tuolla suuressa maailmassa näyttää moni leipuri käyttävät tätä.
Meneekö viilto sutjakammin?
Tykkään kyllä aika löysistä taikinoista, sekin tietty vaikuttaa lopputulokseen...

aleksi kirjoitti...

yhden leivän olen tällä nyt tehnyt noiden kahden aiemman pyöreän lisäksi ja ei todellakaan mennyt sutjakkaasti :)
en oikeen tiedä miten tota pitäisi pitää kädessä ja onnistuin raahaamaan taikinaa silla ja tekemään rumat viillot. tosta mun piti kyllä tähän kirjottakin mutta jotenkin se jäi.
pitää vaan yrittää uudestaan ja uudestaan, jotain taikaahan tossa on oltava kun sitä niin paljon ulkomailla käytetään.
aiemmin olen siis viiltänyt pienellä victorinoxin sahanteräveitsellä joka on kai tomaattiveitsi. se on se suomen virallinen leivän viiltokalu.

TiV kirjoitti...

Kohotan usein leipää yön yli jääkaapissa ja heitän sitten aamulla uuniin. Kauniisti kohoavatkin. Yleensä en enää sitten leikkele ja shlässäile, koska en ole ollut tyytyväinen lopputulokseen - tänä aamuna tein poikkeuksen ja nyt on tasainen pannukakku paistumassa.
Olin mielestäni lämmittänyt uunin ja kiven tarpeeksi kuumiksi etukäteen. Pitäiskö jättää kokonaan viiltelemättä?

Nouseeko sun leipä aina viiltelyn jälkeen komeaksi?... Rassaa katella blogeista kuvia mahtavista leivistä ja kauniista viiltojäljistä ja jyystää siinä sitten samalla omaa pannukakkuleipää...

aleksi kirjoitti...

kyllä niiden pitäis nousta viillon jälkeen ihan kunnolissti vielä vaikka sillon vähän lässähtäisivätkin.. aina ei mullakaan varsinaisen komeaksi nouse muttei kyllä lässähdäkään.
oot varmaan nostanut liikaa niitä eikä niissä ole enää yhtään voimaa nousta uunissa, liian syvällekin voi tietty viiltää mutta kyllä sillonkin vähän pitäis nousta.

onko sulla jotain blogia tai muuta missä näitä leipiä on?

TiV kirjoitti...

Hmmm, saattaapi olla että tuo nostatushomma menee joskus överiksi... täytyy testailla. Ei ne aina lässähdä, kyllä tosta äskeisestäkin syötävää tuli, mutta pulluraisempana leipä olis kyllä komeemman näkönen. Maku kyllä paikallaan.
Leivon paljon, mieluusti erilaisilla juurilla, mutta aika ei riitä bloggailuun. Eli ei ole blogia, siipeilen kommentoiden muiden blogeissa ;)
Ruotsin Martin on mulle antanut paljon oppia maukkaisiin leipiin. Hienoa, että Suomestakin löytyy jo muutamia leipähehkutusblogeja. Kiitos, kumarrus ja kunnioitus teille!

hannes kirjoitti...

Meitsi rakennusukkona käyttää kylmästi leipien murhaamiseen ja viiltelyyn katkoteräveitteä - jota jotku myös mattoveitseksi kutsuvat...

Anne kirjoitti...

Mä oon nyt harjoitellut tätä leipien viiltelyä ja vitsit, kun on vaikeeta...oon tehnyt leipiä tällä viikolla joka ilta ja ei vaan onnistu. Leivät lässähtää täysin, kun viillän niitä...hhhmmmm

Miten syvälle niitä pitäisi viiltää vaiko ihan vaan pinta?

Sä teet aivan uskomattoman hienoja leipiä - pisteet siitä!!!! :)

Pitää jatkaa harjottelua täällä, aion vielä onnistua tässä :)

aleksi kirjoitti...

joo onhan se vaikeeta.. luulen että jos sun leivät ihan lässähtää littaniksi eikä nouse uunissakaan kun ne viiltää niin oot varmaan nostattanut liikaa. joku puolisen senttiä on varmaan se syvyys.. kai.

ja onnea harjotuksiin :)