tiistai 28. elokuuta 2012

lillukka kissanmarja

Meidän prinsessakerho


Käytiin metsällä uuden lemmikki- Wompattini kanssa. Saaliiksi saatiin lillukoita, hyttysen puremia ja hyvä retki, muut meni jälkeen päin saunaan. Lillukoista eli kissanmarjoista tein hyytelön ja hyytelön ja mascarponen seoksesta täytteet pieniin kissanmarjakuppeihin.

kotiseutu tapiiri


Ohje on maailman helpoin ja toimii millä tahansa muillakin marjoilla joissa on edes hippu pektiiniä(pihlajanmarja on varmana ihan huippu tässä). Ensin tehdään pohjat mieli murotaikina tai vastaavalla ohjeella(eli sekotetaan kaoottisesti voita, jauhoa, sokeria ja vettä yhteen kunnes tuntuu hyvältä) ja paistetaan ne tyhjinä. Jos tahtoo olla fiini niin pohjat voi voidella sisältä suklaalla, sillon ne pysyy pidempään rapeinakin. Lillukkahyytelö tehdään puristamalla marjoista mehu ja kiehauttamalla se saman määrän sokeria kanssa. Ota toiseen astiaan pintakiillettä varten jonkun verran hyytelöä. Kun hyytelö on jäähtynyt sekoita mukaan niin paljon mascarponea että massa ei enää valu kovin paljoa, massa kuitenkin jähmettyy taas kylmän ja pektiinin avulla. Sitte vaan lätkitään täytemassa murokuppehin, siistitään pikkuriikkisellä palettiveitsellä ja pistetään odottamaan jääkaappiin. Lämmitä pintahyytelö niin että se vähän kiehahtaa, anna sen jäähtyä, paras olisi jos hyytelö ja hyytelöitävä olisivat täsmälleen saman lämpöisiä. Helpoin tapa laittaa hyytelö täytteen päälle on ottaa sitä pikkulusikaan ja laittaa varovasti ensin leivoksen reunoille ja sitte keskelle. Pari marjaa vielä päälle ja rok on.

oli niin pitkä teksti että välillä syötiin eväitä


sitte jälkkäri


keskiviikko 22. elokuuta 2012

hakattua tattia, briossia ja katkaraputervehdys

ne on itekin ihan tatteja


Tällä kertaa kuukauden ruokahaasteen järjesti Kulinaarimuruja ja aiheena sieni. Vähän tylsästi helpoimman kautta keksin tehdä tattibriossin, pekonibriossi oli mahtava niin miksei tämä? Hienoa tässä on että tatin metsästin ihan ite. Ja kyllä, yhden mutanttitatin jossa oli kolme, enempää en löytänyt.

svamppihommia


tattibriossi
Tässä on tämmönen hieno järjestyssysteemi koska tahdoin saada mahdollisimman hyvän sitkon ja taikinan käsin vaivaamalla. Pienellä kikkailulla käsinkin saa jotain sentään aikaan mutta jäi nämä vähän pullaseksi muhjuksi.

1.
260 g jauhoja
150 g vettä/maitoa
yksi pieni tatti

Leikkaa sieni pieniksi paloiksi ja paista hyväksi pannulla, anna jäähtyä. Sekoita jauhot ja vesi yhteen ja anna levätä puolisen tuntia.


2.
keltuainen valkkari voiteluun
15 g hiivaa
15 g sokeria

Lisää aineet taikinaan ja vaivaa taikinaa raivolla kymmenen minuttia tai kunnes se alkaa olemaan tasaista.


3.
6 g suolaa

Lisää suola ja vaivaa, taikinan pitäis lähes heti muuttua paremmaksi.


4.
45 g voita paloina

Lisää voi parissa osassa taikinaan, vaivaa kunnes voi on tasaisesti taikinassa. Anna taikinan levätä viileässä puolisen tuntia. Muotoile briosseksi tai vuokaan yhdeksi leiväksi, anna nousta noin 45 minuuttia. Voitele valkuiselal ja koristele seesaminsiemenillä. Paista 200 asteisessa uunissa mutta jos jotkut kohdat tummuu selvästi enemmän niin laske lämpöä(jonka pitäisi kyllä on selviö mutta briossit on tässä hankalia).

tattibriossia, jokiravunpyllyä herkkukastikkeessa ja piknikiltä jääneitä wasabikurkkuja


maanantai 20. elokuuta 2012

leffapiknik, tekojärvi ja tammisto

piirakalla metsässä


Sunnutaina oli musiikktalon takana leffa piknik juttu johon tein hirveesti eväitä, kukaan ei tullut. Eväät jäi yli seuraavanpäivän retkelle, Silvolan tekojärveä ihmettelemään ja kattomaan Tammiston luonnonsuojelualueen pähkinäpuita ja Helsingin noin ainoaa tammimetsää. Tekojärven ihmettely on vähän hankalaa koska sitä kiertää korkeat aidat, kameravalvonta ja blakaatit missä lukee että pamppu soi jos aidan kiipeää yli, niija 50 päiväsakkoa. En kyllä päässyt Tammiston tammistoonkaan kun tuli pimeä ja akkuloppu puhelimesta.

Paloheinän mäentä näkee pitkälle

Leipiin ei ole mitään tarkkoja ohjeita koska mulla ei ole enää taikinakonetta ja käsin ei oikeen saa hyvää aikaan niin en viitti edes ihmeemmin yrittää. Toinen leipä oli pitkään liotetusta jauhosta(autolyysi) tehty ciabatta jonka taikinassa oli kuivattuja sieniä ja toinen fougasse. Piknikelle tein myös savikkavuohenjuustopiirakan, wasabikurkkuja ja makrilliherkkua.

fougasse ja sienileipä


minttua!


keittoa, alan aina raahaa Airaa mukana


Pitkäkoskea


tekojärvi on tuolla jossain.. mistäköhän se on tehty?


en ole kyllä koskaan huomannut


missä se Simo taas on?


päivä alkoi pikku pikku pitoilla, toisessa papaija salaattia ja toisessa jotain kanaintiaa


Ravintolapäivä. Tällä kertaa kiersin aamu ysistä hyvin ammatimaisesti noin 300 ravintolaa läpi ja välillä alko ähky painamaan. Jostain syystä tällä kertaa ei juurikaan ollut jonoja missään vaiheessa paitsi Ruttiksessa. Vanhan kirkkopuiston jonot oli lähtenyt ihan käsistä ja olivat hurjia vaikka viereisissä kortteleissa oli vaikka mitä ilman yhtään jonoa. Hinnatkin tuntu vähän laskeneen ja enää ei ollut niitä 12 euroa yksi kevätkääryle ja pillimehu paikkoja. Mutta miksi 600 paikasta 400 myi kuppikakkuja? kuka niitä haluaa? Hyh hyh. (Ja oikeesti jos myytte piirakka niin yrittäkää edes yrittää, karseen näkösiä räpellyksiä).

ja jatkui Norjalaisilla lohi ja sillileivillä, herkkuja, turska(ei kuvassa) oli kuivaa kun puoliysin uutiset


ja kyllä sä sen tiiät


pölseri tauko tekee terää


nätti raakakakku, mutta ei ne kannet tee kirjaa

tyttö ja kässäri-iso grilli, läskii ja ja limukkaa


kaksi (italialaista?) pikkunappulaa myi kuppikakkuja.. noin ainoa syy ostaa sellanen


Ruttopuistossa sentään panostiin hienoihin jonoihin.. en kattonut ees mitä ne myi


suklaata ja kaupungin paras x-presso Punavuoressa


väliin vähän huumoria, onhan tää tän hetken puheenaihe


Petsun kevätkääryleet, mukaan on eksynyt yksi salaatin lehtikin


kaksi vuotta roikkunut possun jalka


työhuoneella lättyä ja kahvia, ihanat kupit!


se pakkollinen cupcake

Indonesialaisia jotain, kaupan vettynyt lehtitaikina ei ole mun mieliherkkuni mutta lihatäyte oli hyvää, ja onhan ne söpöjä


sinä olet minä! me olemme yhdessä ryhmä! täystuho! täystuho TÄYSTUHOO!


keskiviikko 15. elokuuta 2012

lisää tilliä, lisää italoa, lisää lovea, kalaa ja jädee


lautaselle levähtänyt paistettu muna on merkki herkusta


Piti tehdä vaan joku parempi versio paahtiksesta tillillä vaikka niiden kuulujen rapusten kanssa mutta känttyhän on taivaallinen. Suosittelelemme kovalla koolla. Neliöisessä kolmioleivässä on välissä hyvin paistetu muna, salaattia ja tillissä ja hujassa lillutettuja kurkkuja, joo'o.


tilli melkeen briossi
240 g vehnäjauhoja
160 g vettä/maitoa
30 g maissijauhoja
15 g hunajaa
15 g hiivaa
5 g suolaa

tilliä paljon
40 g voita

Vaivaa kaikista aineita hyvä taikina, kun taikinassa alkaa olemaan kunnon sitko(noin kymmnen minuuttia) niin lisää kuutioitu pehmennyt voi, anna voin sekottua taikinaan ja sekoita mukaan tilli. Anna levätä puolisen tuntia, muotoile leiväksi ja anna nousta vuuassa 30-45 minuuttia.

upeeta! pojat upeeeeeta!


hyvä kurkku



eihän näin kauniin leivän kanssa voi kuunnella kun tämmösiä hittejä

Hanna teki kirjan


kokit teki kirjasta ruokaa


maanantai 13. elokuuta 2012

tämä ei liity mihinkään

Siivoan. Helsingin urheiluarkkitehtuurikirjojen, New kids on the block sarjisten, satukirjojen ja vanhojen Bulgaria-lehtien seasta löytyy piirustuksia. Muutan.

roban uffilla oli tylsaa joskus 2003


kaisa


onko? ehkä


rakkaus


joku tyttö


kosketaan märkään maaliin


tyyppejä


hopi hopi!


kettuja


susia


lisää kettuja


mörköjä ja yksi keiju


nalleja ja apina


Helsingin kattojen yllä eli rapujuhlat ilman rapuja ja paahtoleipää

enää puuttuu rapu ja majoneesi


Piti kirjottaa rapujuhlista ja huonon paahtoleivän ja kalliiden rapujen yhdistämisestä mutta en mä jaksa. Syksytulo on kurjaa aikaa, pojat on seipäässä kun yllätysvieraat Vladin hovissa.
Ja tämä saattaa olla vika leipä nyt vähään aikaan kun taikinakone muuttaa vihreämmille vaivausmaille. On jo ikävä.


tillileipä
240 g vehnäjauhoja
180 g vettä
15 g ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa
tilliä sopivasti

Vaivaa kaikkia aineita paitsi tilliä koneella noin kymmenen minuttia ja sekoita kourallnen tilliä mukaan. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia ja littaa taikina ensimmäisen tunnin jälkeen. Muotoile leiväksi ja nosta noin 45 minuuttia.

leipä