tiistai 28. elokuuta 2012
lillukka kissanmarja
Käytiin metsällä uuden lemmikki- Wompattini kanssa. Saaliiksi saatiin lillukoita, hyttysen puremia ja hyvä retki, muut meni jälkeen päin saunaan. Lillukoista eli kissanmarjoista tein hyytelön ja hyytelön ja mascarponen seoksesta täytteet pieniin kissanmarjakuppeihin.
Ohje on maailman helpoin ja toimii millä tahansa muillakin marjoilla joissa on edes hippu pektiiniä(pihlajanmarja on varmana ihan huippu tässä). Ensin tehdään pohjat mieli murotaikina tai vastaavalla ohjeella(eli sekotetaan kaoottisesti voita, jauhoa, sokeria ja vettä yhteen kunnes tuntuu hyvältä) ja paistetaan ne tyhjinä. Jos tahtoo olla fiini niin pohjat voi voidella sisältä suklaalla, sillon ne pysyy pidempään rapeinakin. Lillukkahyytelö tehdään puristamalla marjoista mehu ja kiehauttamalla se saman määrän sokeria kanssa. Ota toiseen astiaan pintakiillettä varten jonkun verran hyytelöä. Kun hyytelö on jäähtynyt sekoita mukaan niin paljon mascarponea että massa ei enää valu kovin paljoa, massa kuitenkin jähmettyy taas kylmän ja pektiinin avulla. Sitte vaan lätkitään täytemassa murokuppehin, siistitään pikkuriikkisellä palettiveitsellä ja pistetään odottamaan jääkaappiin. Lämmitä pintahyytelö niin että se vähän kiehahtaa, anna sen jäähtyä, paras olisi jos hyytelö ja hyytelöitävä olisivat täsmälleen saman lämpöisiä. Helpoin tapa laittaa hyytelö täytteen päälle on ottaa sitä pikkulusikaan ja laittaa varovasti ensin leivoksen reunoille ja sitte keskelle. Pari marjaa vielä päälle ja rok on.
keskiviikko 22. elokuuta 2012
hakattua tattia, briossia ja katkaraputervehdys
Tällä kertaa kuukauden ruokahaasteen järjesti Kulinaarimuruja ja aiheena sieni. Vähän tylsästi helpoimman kautta keksin tehdä tattibriossin, pekonibriossi oli mahtava niin miksei tämä? Hienoa tässä on että tatin metsästin ihan ite. Ja kyllä, yhden mutanttitatin jossa oli kolme, enempää en löytänyt.
tattibriossi
Tässä on tämmönen hieno järjestyssysteemi koska tahdoin saada mahdollisimman hyvän sitkon ja taikinan käsin vaivaamalla. Pienellä kikkailulla käsinkin saa jotain sentään aikaan mutta jäi nämä vähän pullaseksi muhjuksi.
1.
260 g jauhoja
150 g vettä/maitoa
yksi pieni tatti
Leikkaa sieni pieniksi paloiksi ja paista hyväksi pannulla, anna jäähtyä. Sekoita jauhot ja vesi yhteen ja anna levätä puolisen tuntia.
2.
keltuainen valkkari voiteluun
15 g hiivaa
15 g sokeria
Lisää aineet taikinaan ja vaivaa taikinaa raivolla kymmenen minuttia tai kunnes se alkaa olemaan tasaista.
3.
6 g suolaa
Lisää suola ja vaivaa, taikinan pitäis lähes heti muuttua paremmaksi.
4.
45 g voita paloina
Lisää voi parissa osassa taikinaan, vaivaa kunnes voi on tasaisesti taikinassa. Anna taikinan levätä viileässä puolisen tuntia. Muotoile briosseksi tai vuokaan yhdeksi leiväksi, anna nousta noin 45 minuuttia. Voitele valkuiselal ja koristele seesaminsiemenillä. Paista 200 asteisessa uunissa mutta jos jotkut kohdat tummuu selvästi enemmän niin laske lämpöä(jonka pitäisi kyllä on selviö mutta briossit on tässä hankalia).
maanantai 20. elokuuta 2012
leffapiknik, tekojärvi ja tammisto
Sunnutaina oli musiikktalon takana leffa piknik juttu johon tein hirveesti eväitä, kukaan ei tullut. Eväät jäi yli seuraavanpäivän retkelle, Silvolan tekojärveä ihmettelemään ja kattomaan Tammiston luonnonsuojelualueen pähkinäpuita ja Helsingin noin ainoaa tammimetsää. Tekojärven ihmettely on vähän hankalaa koska sitä kiertää korkeat aidat, kameravalvonta ja blakaatit missä lukee että pamppu soi jos aidan kiipeää yli, niija 50 päiväsakkoa. En kyllä päässyt Tammiston tammistoonkaan kun tuli pimeä ja akkuloppu puhelimesta.
Leipiin ei ole mitään tarkkoja ohjeita koska mulla ei ole enää taikinakonetta ja käsin ei oikeen saa hyvää aikaan niin en viitti edes ihmeemmin yrittää. Toinen leipä oli pitkään liotetusta jauhosta(autolyysi) tehty ciabatta jonka taikinassa oli kuivattuja sieniä ja toinen fougasse. Piknikelle tein myös savikkavuohenjuustopiirakan, wasabikurkkuja ja makrilliherkkua.
missä se Simo taas on?
päivä alkoi pikku pikku pitoilla, toisessa papaija salaattia ja toisessa jotain kanaintiaa
Ravintolapäivä. Tällä kertaa kiersin aamu ysistä hyvin ammatimaisesti noin 300 ravintolaa läpi ja välillä alko ähky painamaan. Jostain syystä tällä kertaa ei juurikaan ollut jonoja missään vaiheessa paitsi Ruttiksessa. Vanhan kirkkopuiston jonot oli lähtenyt ihan käsistä ja olivat hurjia vaikka viereisissä kortteleissa oli vaikka mitä ilman yhtään jonoa. Hinnatkin tuntu vähän laskeneen ja enää ei ollut niitä 12 euroa yksi kevätkääryle ja pillimehu paikkoja. Mutta miksi 600 paikasta 400 myi kuppikakkuja? kuka niitä haluaa? Hyh hyh. (Ja oikeesti jos myytte piirakka niin yrittäkää edes yrittää, karseen näkösiä räpellyksiä).
ja jatkui Norjalaisilla lohi ja sillileivillä, herkkuja, turska(ei kuvassa) oli kuivaa kun puoliysin uutiset
ja kyllä sä sen tiiät
ja kyllä sä sen tiiät
pölseri tauko tekee terää
nätti raakakakku, mutta ei ne kannet tee kirjaa
tyttö ja kässäri-iso grilli, läskii ja ja limukkaa
kaksi (italialaista?) pikkunappulaa myi kuppikakkuja.. noin ainoa syy ostaa sellanen
Ruttopuistossa sentään panostiin hienoihin jonoihin.. en kattonut ees mitä ne myi
suklaata ja kaupungin paras x-presso Punavuoressa
väliin vähän huumoria, onhan tää tän hetken puheenaihe
Petsun kevätkääryleet, mukaan on eksynyt yksi salaatin lehtikin
kaksi vuotta roikkunut possun jalka
työhuoneella lättyä ja kahvia, ihanat kupit!
se pakkollinen cupcake
Indonesialaisia jotain, kaupan vettynyt lehtitaikina ei ole mun mieliherkkuni mutta lihatäyte oli hyvää, ja onhan ne söpöjä
sinä olet minä! me olemme yhdessä ryhmä! täystuho! täystuho TÄYSTUHOO!
tyttö ja kässäri-iso grilli, läskii ja ja limukkaa
kaksi (italialaista?) pikkunappulaa myi kuppikakkuja.. noin ainoa syy ostaa sellanen
Ruttopuistossa sentään panostiin hienoihin jonoihin.. en kattonut ees mitä ne myi
suklaata ja kaupungin paras x-presso Punavuoressa
väliin vähän huumoria, onhan tää tän hetken puheenaihe
Petsun kevätkääryleet, mukaan on eksynyt yksi salaatin lehtikin
kaksi vuotta roikkunut possun jalka
työhuoneella lättyä ja kahvia, ihanat kupit!
se pakkollinen cupcake
Indonesialaisia jotain, kaupan vettynyt lehtitaikina ei ole mun mieliherkkuni mutta lihatäyte oli hyvää, ja onhan ne söpöjä
sinä olet minä! me olemme yhdessä ryhmä! täystuho! täystuho TÄYSTUHOO!
keskiviikko 15. elokuuta 2012
lisää tilliä, lisää italoa, lisää lovea, kalaa ja jädee
lautaselle levähtänyt paistettu muna on merkki herkusta
Piti tehdä vaan joku parempi versio paahtiksesta tillillä vaikka niiden kuulujen rapusten kanssa mutta känttyhän on taivaallinen. Suosittelelemme kovalla koolla. Neliöisessä kolmioleivässä on välissä hyvin paistetu muna, salaattia ja tillissä ja hujassa lillutettuja kurkkuja, joo'o.
tilli melkeen briossi
240 g vehnäjauhoja
160 g vettä/maitoa
30 g maissijauhoja
15 g hunajaa
15 g hiivaa
5 g suolaa
tilliä paljon
40 g voita
Vaivaa kaikista aineita hyvä taikina, kun taikinassa alkaa olemaan kunnon sitko(noin kymmnen minuuttia) niin lisää kuutioitu pehmennyt voi, anna voin sekottua taikinaan ja sekoita mukaan tilli. Anna levätä puolisen tuntia, muotoile leiväksi ja anna nousta vuuassa 30-45 minuuttia.
upeeta! pojat upeeeeeta!
eihän näin kauniin leivän kanssa voi kuunnella kun tämmösiä hittejä
Hanna teki kirjan
kokit teki kirjasta ruokaa
maanantai 13. elokuuta 2012
tämä ei liity mihinkään
Siivoan. Helsingin urheiluarkkitehtuurikirjojen, New kids on the block sarjisten, satukirjojen ja vanhojen Bulgaria-lehtien seasta löytyy piirustuksia. Muutan.
Helsingin kattojen yllä eli rapujuhlat ilman rapuja ja paahtoleipää
Piti kirjottaa rapujuhlista ja huonon paahtoleivän ja kalliiden rapujen yhdistämisestä mutta en mä jaksa. Syksytulo on kurjaa aikaa, pojat on seipäässä kun yllätysvieraat Vladin hovissa.
Ja tämä saattaa olla vika leipä nyt vähään aikaan kun taikinakone muuttaa vihreämmille vaivausmaille. On jo ikävä.
tillileipä
240 g vehnäjauhoja
180 g vettä
15 g ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa
tilliä sopivasti
Vaivaa kaikkia aineita paitsi tilliä koneella noin kymmenen minuttia ja sekoita kourallnen tilliä mukaan. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia ja littaa taikina ensimmäisen tunnin jälkeen. Muotoile leiväksi ja nosta noin 45 minuuttia.