torstai 29. maaliskuuta 2012

tomaatti

aineet


Nyt tuntuu että tosi moneltä blogin kirjottajalta tulee ruokakirja. Siskon kanssa tietenkin siis mietiin tossa että jos sellaseen olisi mahdollisuus niin mitä ihmettä kirjaan laitaisi vai olisiko sellaseen edes mitään, tarviiko kukaan tuhannetta kirjaa täsmälleen samalla patonkiohjeella? Ehkä ainoa mielenkiintonen veto olisi tehdä kirja jossa olisi vaan yksi ohje ja siitä versiota, kuinka tehdä täsmälleen sama patonki esitaikinalla, juurella tai vaikka vanhalla taikinalla. Joku streetartti veto olisi myös hauska, printata salaa töissä siniselle paperille punkzine tyyliin kirja, niitata se kasaan ja laittaa kirjakauppaan leivontahyllyyn.

marsu


Mutta mun kirjaan ei tulisi maustettuja leipiä, ne on säälittäviä.

tomaatilla
200 g hiivaleipäjauhoja
160 g vettä
50 g vehnäjauhoja
30-40 g aurinkokuivattujatomaatteja pilkottuna pieneksi
30 g tomaattipyrettä
15 g oliiviöljyä
7 g sokeria
5 g suolaa
3 g hiivaa
1 g savupaprikajauhetta

Jos aurinkokuivatut tomaatit on todellakin kuivia niin liota niitä ensin ohjeen vedessä kunnes ne pehmenevät. Lisää loput aineet. Vaivaa kymmenisen minuttia ja anna leivätä pari tuntia. Paista.


tämä on ollut ihan mun mieli biisi jo pidempään, huilu on aina mahtava rokissa ja biisi vasta toimiikin kun paukuttaa tätä jossain kadulla krunikassa


Mäkikuplasta saa muuten pekonipitsan, pekonia ja keskellä kananmuna, täydellistä. Ilman sipulia kiitos.

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

pika retkipatonki ruisjuurella

retkiviillot vasemmassa patongissa, siitä saa helposti sämpyläpaloja


Pikapatonki juurella kuulostaa lähinnä vitsiltä ja osittain se onkin mutta lopullinen homma että patongin saa taikinasta valmiiksi leiväksi on aika pikaista.

Hiivaleipäjauhot tuntuu heittelevän nykyään kummasti, yhet oli karkeaa kun graham ja nää mun tämän hetkiset tekee tosi tumman taikinan, ennen ne ei juurikaan eronnut perusvehnäjauhosta. Hankaloittaa kummasti kun joka kerta jauho on erilaista.

tumma patonki
170 g vettä
100 + 150 g hiivaleipäjauhoja
30 g ruisjuurta
5 g suolaa
1 g hiivaa

Laita hiiva, vesi, juuri ja 100 g jauhoja astiaan ja anna muhia pari tuntia huoneen lämmössä. Lisää loppuihin aineisiin ja vaivaa koneella kymmenisen minuuttia. Anna taikinan levätä huoneen lämmössä yön yli. Uuni päälle jonnekin 250 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä kireäksi sikariksi mutta älä murjo ilmaa pois, rullaa patongeksi. Nosta vain kymmenen minuuttia, viillä ja pistä uuniin.

retkiviilto, perusviilto ja tollanen kanoottimalli. Ensimmäinen tehdään raapalla painamalla muut veitsellä


valmiina matkaan


Pakkasin toisen patongin mukaan ja lähdin retkelle, näin hanhia, joutsenia ja ekat leskenlehdet.. ekat pajunkissat ja kärpäsen olenkin jo nähnyt. Hyvä retki.

"waak?" "waak! waak"


Tarvaspää


kukat


tiistai 27. maaliskuuta 2012

synttäripiirakkaa ja leipiä

ja taas yksi ankea vuosi


Hyvää syntymäpäivää minulle rakkain, olen nyt 32 ja raihnainen. Koska en osaa tehdä kakkuja(tahdoin prisessakakun) tein juhlapiirakan. Piirakassa on väinönputkisiirapilla maustettu paahdettua valkosuklaata sisältäva panna cotta, väinönputkikiille, riisibuffikrokanttia ja raaka pohja. Turhaan, sillä piirakka on jääkaapissa, synttärit ohi ja minä tässä.

No kai viime vuosi oli kerrankin vähän parempi kun yleensä(parin asian osalta).

leivonnasta tulee aina hauskempaa kun saa käyttää Koo-raudasta ostettuja kaluja


juhlavaa, kynttilät vaan puuttuu


croque-monsieur


tosi hyvä mutta ruma ruisleipä, keskellä



onneksi on diskovalot


keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

tästä se lähtee

hyvästi pahamaailma!


Aika tehdä jotain historiallista ja osallistua kuukauden ruokahaasteeseen eikä edes leivällä. Minähän en yhtään pidä mistään hauskasta, kilpailuista, seurapeleistä, peleistä, aikalailla kaikesta jossa voin hävitä tai joudun tekemään jotain tai ihan muuten vaan silleen. Hauskinta on istua Tähtitorinmäellä ja seurata jos sataman kellossa näkyvä vedenkorkeus laskee tai nousee, siinä on sitä jotain! Tällä kertaa vaan skaban idea oli niin hauska; löydä kuitti ja tee sen kahdesta aineesta jotain jännää. Mun kuitissa oli leipäjuustoa, avocadoa, pippurikinkkua ja mikä tärkeitä Ilta-lehti.. ja pari banaanin makusta proteiinipatukkaa. Tästä päästään yksinkertasen yhtälön ja Ilta-sanomien kautta fish&chipsiin jotka on tietty tehty kinkkuun käärityistä juustopötkäleistä. FishEtChipsien ollessa kyseessä pelkkä Hesariin käärintä ei riitä vaan perään pitää laittaa desitolkulla mallasetikkaa, avocadoetikkaa tällä kertaa.

Jos viime kilpailu oli viimeisestä ateriasta niin tällä ateria jää oikeasti viimeiseksi jos santsaa pari kertaa. Onnellinen loppu, suu hymyssä ja paita rasvassa.

olisin kyllä tahtonut käyttää kaikki kuitin ostokset


se avocado


fish&chips kumijuustosta
1 Metrolehti
hyvä pala leipäjuustoa
halvinta ohuenohutta pippurikinkkua
6päkki pirkka olutta

dippausliete "kalalle"
220 g olutta
100 g jauhoa
2 keltuasta
20 g öljyä
suolaa
munan valkuaiset vaahdotettuna

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna muhia puolisen tuntia. Vaahtota valkuset ja kääntele mukaan.

Dippaa kalat jauhoon, sitten kuorimömmöön ja uppopaista.

valmiina uimaan


Vaikka kaikki onkin oppinut Iron Cheffistä että Japanileiset kokit koittaa onko öljy riittävän kuumaa sormella niin en suosittele sitä, se sattuu helvetisti, vettä sen sijaan voi testata ihan hyvin.

avocadoetikka
100 g etikkaa
puolikas avocado
pari töräystä wasabia
hunajaa hieman
ripaussuolaa

Muussaa avocado siivilän läpi etikkaan ja sekota muut aineet sekaan. Laita etikka pulloon ja sekota kunnolla, anna muhia pari päivää kylmässä. Tosi hyvää kaikessa.

Lopullisen tuotteen rakennus; revi siitä valitusta lehdestä aukea, lastaa päälle kalat, kallalle liikaa suolaa ja koko homman päälle ihan liikaa etikkaa. Avaa olut.

tähänkin käytettiin klassista leivonta tyyliä, kirjota ohje paperille ja seuraa sitä, ihan sama mitä tapahtuu


näin ruman ruuan on pakko olla terveellistä tai ainakin tosi hyvää


tiistai 20. maaliskuuta 2012

tiistai saattaa olla sittenkin toivoa täynnä, ehkä

leipiin tulee vähän harmaa pinta kun uunissa on liikaa kosteutta edellisestä paistelusta, rakettitiedettä


Näinä päivinä kun on vapaata tulee usein vaan kokkailtua kaikkea kokeilevaa. Heti kun heräsin aloin marinoimaan ruokaa varten kasviksia, sekoittelemalla avocadoetikkaa, hoitamaan leivän juuria ja laittamaan raskin tulemaan huomiselle ruisleivälle, tekemään leipää ja riisipraliiniaa jätskin päälle. Söin mä vähän suklaata ja join kahviakin jossain välissä. Niija paprikasalsaa.

paprikoita ja avocadoetikkaa


vähän ehkä vaivasin liikaa


Sinihomejuustopatonki
joka on oikeasti viherhomejuustopatonki koska käytin Österkronia

250 g vehnäjauhoja
170 g vettä
30 g sinihomejuustoa
5 g hiivaa
5 g suolaa

Vaivaa kaikkia aineita paitsi juustoa koneella kahdeksan minuuttia. Littaa taikinaa vähän pöydällä ja taittele sen sisään kolmasosa juustosta, littaa uudestaan ja lisää juustoa ja niin edelleen, yritä olla murjomatta liikaa ettei juusto hajoa täysin taikinaan. Anna taikinan levätä kaksi tuntia öljytyssä astiassa. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa siitä kaksi patonkia(tai yksi pidempi mutta sellanen ei mahdu mun leikkiuuniin). Nosta 45 minuttia ja paista kuumassa uunissa.

taitellaan väliin juustoja


jos joku ei jo tiennyt niin pidän purkeista, musta tulee hyvä kotiäiti


patongit ja se salsa


puffattusta riisistä praliini


Mumu kaupassa joka on muuttanut isompiin tiloihin on hyvä Cluizel valikoima, 2009 maailman toiseksi parhaaksi valittu maitosuklaa.


sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

mantelipullat

ne nousi huonosti ja liian vähän rullattu


"Oikeaoppisesti hiivaitaikiana tehdään sekoittamalla ensin jauhot, vesi, hiiva,sokeri sekä mahdolliset maitojauheet ja lisäaineet. Vasta taikinan teon puolivälissä lisätään suola, kananmunat ja rasva. Näin taikinan rakenteen annetaan muodostua ennen kuin lisätään taikinan kehittymistä hidastava suola ja sitkoa lyhentävä rasva"

törmättiin matkalla villieläimiin


Tänään juhlistamme Ilon kanssa kuuden vuoden vuosipäivää pitämällä pulla ja kaffi piknikin toisen huoneen lattialla. Kyllä kelpaakin juhlistaa. Piknikillä tyrmäävän makeita tosca-ylläripullia. Täytteiden kanssa ei kannata pihdata vaan kun tuntuu että rusinoita on liikaa niitä pitää laittaa vielä lisää.


tämä pulla
muutakin pulla ohjetta voi ihan hyvin käyttää, aika samoja ne aina on, kunhan muistaa kylmän veden, riittävän vaivailun, ei liikaa hiivaa(se kuivaa), riittävästi suolaa, ja huoneen lämpösen voin, ei sulaa.

320 g jauhoja
170 g kylmää vettä
60 g pehmeää voita
60 g sokeria
19 g hiivaa
15 g munaa = eli ei yhtään kun noin pieniä kanoja ei ole
8 g maitojauhetta
4 g suolaa
(2 g kardemummaa)

+voitelumuna ripauksella suolaa ja koristeeksi lisää mantelilastuja, omat vaan loppu jo täytteeseen

Ensin voitelu muna, avaa muna astiaan, pistä vähän suolaa ja vettä mukaan ja sekoita tasaiseksi anna seistä koko muun leivonnan ajan lämpimässä paikassa. Laita kaikki aineet paitsi voi ja suola koneeseen ja sekoita aineet yhteen. Vaivaa noin 3 minuuttia, lisää voi ja suola ja vaivaa toiset. Anna taikinan levätä jauhotetulal pöydällä 15 minuuttia.

enemmän fylliä pojat!


ei pelleillä


mömmö
sopivasti rusinoita ja mantelilastuja
60 g voita
25 g mantelijauhoa
20 g sokeria
10 g hunajaa
(kardemummaa, suolaa, vaniljasokrua)

Sulata kaikki punnattavat aineet kattilassa ja anna viilentyä. Jos mömmö viilenee kuitenkin liikaa sokeri kovettuu mantelijauhon kansa klimpiksi joka lilluu sulassa voissa(hyi hyi), sen voi pelastaa lämmittämällä mömmön uusiksi.

mummo piknik on parasta


Lättää taikina levyksi ja lastaa päälle Mömmö, rusinat ja mantelilastut. Tässä kohdassa mulla menee usein vikaan koska teen tämmösiä rulla hommia niin harvoin ja lopputulos usein on 30000 nuppineulanpään kokoista korvaria tai muuta mitä olen tekemässä. Mutta rullaa silti levy täytteillä pötkelöksi joka on läpimitaltaan yli 5 senttiä ja siinä on kolme tai neljä kerrosta, enemmän kuitenkin kun mulla näissä. Leikkaa siitä parin sentin vahvusia paloja. Aseta palat pellille ja käännä rullan irtopää rinkulan alle, avaa pullaa vähän että täytteet näkyy. Nosta noin tunti, munaa ja paista.

mulla on liikaa suklaata niin kummaa kun se onkin


torstai 15. maaliskuuta 2012

pähkinät

siitä tuli tosi söpö


Vähän väsyttää. Tämän leivän tein kai jo toissa päivänä ja yleensä bloggaan tuoreempana, jos en kirjota heti niin jää helposti. Tämä on vaan niin hyvä ja hieno ettei voinut hukkaan heittää.


sisältä


esitaikina
120 g jauhoja
100 g vettä
1 g hiivaa

Sekota aineet yhteen ja anna käydä yön yli kylmässä.

taikina
130 g jauhoja
70 g vettä
45 g saksanpähkinöitä
15 g siirappia
10 g karkeita ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa

Lisää esitaikinaan kaikki aneet paitsi pähkinät ja vaivaa kymmneisen minuttia, lisää pähkinät ja sekoittele. Anna levätä pari tuntia öljytyssä astiassa ja littaa pari kertaa. Muotoile pitkulaiseksi leiväksi ja anna nousta tunti.

oi oi oi..


Nyt pitää kuunnella siiparappimusaa siirappiöleivän kanssa kun töissä lähti hammas ja mikä kamalista huomenna on sunnuntaivuoro.


iih!


tiistai 13. maaliskuuta 2012

suklaapähkinäbriossi joka ei onnistunut

näyttää lähinnä huonolta ruisleivältä, sellaselta jonka juuri tekee kyllä jotain mutta ei ihan mitä pitäisi


Välillä vähän ärsyttää kun ihmiset vouhkaa kun joku yksittäinen leipäohje on niin helppo verrattuna vaikka kaikki leivät kuitenkin tehdään aina lähes samoin, punnataan aineet, vaivataan ja nostetaan. Jotkut ohjeet voi olla kyllä huonoja, liian vähän vaivausta, suomennettu väärin, tai ohjeen keksijä ei vaan tajua mistään mitään tai vastaavia mutta yhtä vaikeita ne on. Ainoat jutut jotka on vaikeampia on jotkut ihme muotoilut ja viiltohommat ja jutut joissa on tosi löysä taikina.. ja tämä Bourke street bakeryn älykääpiömäinen briossi ohje. Tässä briossissa on niin paljon voita ja munaa että taikina vaahdottui vaivatessa ja muistuttaa enemmän kahvikakkua kun leipää, ainelista ja tekotapakin on kummallisia. Kunnon känttyseikkailu. Alkuperänen ei ole maustettu.

Ja ihan puihinhan tämä meni, rasva lötsähti heti ulos taikinasta kun pistin leivän uuniin.. ja pinta kuivasi ihan korpuksi vaikka paistoin lopulta kuumemmassa kun piti. Vähän tekisi mieli syyttää kaasu-uunia mutten kehtaa. Mielenkiintosta olisi tietää mikä tässä kusi, hurjan jännää!

ei suklaalla ja pähkinöillä pitäsi mennä huonosti


suklaapähkinäbriossi
kaikki aineet mahdollisimman kylminä! jauhot pakkaseen ja sitä rataa
195 g vehnäjauhoja
125 g voita
3 munaa
50 g paahdettuja ja vähän pienittyjä saksanpähkinöitä
30 g maitoa
40 g tummaa suklaata rouhittuna
15 g hienoa sokeria, sellasta siro juttua
10 g kaakaojauhetta
5 g hiivaa
5 g suolaa

Punnaa jauho pakkaseen. Paahda ja pieni pähkinät ja rouhi suklaa. Punnaa voi ja paloittele se sentin kuutioksi ja anna olla huoneen lämmössä. Sekoita kaikkia aineita paitsi voita, suklaata ja pähkinöitä koneella minuttia hitaalla tai pidempään jos ne ei mene sekaisin. Vaivaa nopeammalla vielä kolme minuuttia. Laske nopeutta ja lisäile voi osissa, lisää aina uusi osa kun entinen on kokonaan sekoittunut taikinaan. Lisää pähkinät ja suklaa. Laita taikina lepäämään öljyttyyn astiaan jääkaappiin tunniksi. Littaa taikina jauhotetulla pöydällä ja paketoi kun kirjekuori, pistä se takaisin kylmään tunniksi. Pakeitoi taikina uudestaan ja paista se 180 asteisessa uunissa vuuassa noin 40 minuttia.

ja vielä Amanolla! vanhentuneella mutta silti


maanantai 12. maaliskuuta 2012

kake

tervee!


Perus maalaistyylinen leipä kauralla eli kake vähän kun mansikkakermakakku, make. Tästä saa tehtyä tosi hyviä lämpimiä leipiä, kahden palan väliin vaan juustoa ja paistetaan kohtuu mustaksi pannnulla, pannulla leivän päälle kannattaa laittaa joku paino vaikka toinen pannu.

se kaura


kauraleipä
liotus
80 g vettä
35 g Puuppolan kokonaisia kauraryynejä

Anna kaurojen liota ainakin pari tuntia.


poolish
120 g vehnäjauhoja
110 g vettä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia kylmässä yön yli tai 3-4 tuntia lämpimässä.


taikina
yllä olevat pohjat +
120 g vehnäjauhoja
5 g suolaa
5 g hunajaa.. hunaja on kauran paras kaveri
2 g hiivaa

Sekoita kaikki valmiit pohjat ja aineet yhteen, sekoita koneella kaksi minuttia ja vaivaa 6 minuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa 2-3 tuntia, littaa taikina levon ainana pari kertaa. Nosta noin tunti.

tein ekaa kertaa sushia, se oli kamalaa mutta ite tein!


grilled cheese


perjantai 9. maaliskuuta 2012

puolikas keskisuuri porkkana?

iltapalahommia


Mulla on ruokaohjeisiin vähän vaikea suhde, ruokablogit niinkun tämäkin perustuu ja kääriytyy ohjeen ympärille joka on koko postauksen selkäranka, toisaalta suurin osa ohjeista on musta täysin turhia. Tietenkin tarvisin ohjetta jos tahtoisin vääntää jonkun kohtuu autenttisen coq au vinen mutta sitte taas ohje pekonimakaroonilaatikolle, uunissa paahdetuille juureksille tai avocadosalaatille, kummassakin nimi on jo ohje, pekonia+makaroonia+laatikkoa. Lisäksi ruokaohjeet on niin epämääräsiä verrattuna leivontaohjeisiin että niistä saa vaan päänsärkyä, jos ohjeutetaan niin ohjeutetaan kunnolla, puolikas keskisuuri porkkana? Leivän leivontaan käytän kyllä aina ohjetta hieman kajahtaneella tavalla, kirjotan ensin tarkat grammamäärät paperille ja noudatan sitä pilkulleen.

leipäohjeet voisi hyvin olla malliin ciapatta: löysä vehnätaikina(tarkennetaan vesiprosentilla) 80%, (ja tarkentavalla käsittelullä johon ei tarvitse merkata selviöitä että laatikko pitää öljytä ja säilyttää kylmässä) anna levätä yön yli. Nousu, paisto, vaivaus ja lepoaikoja on myös aika turha kertoa jos ei ole erikoisjuttuja, vastaus on riittävästi ja riippuu uunista, kodin lämmöstä ja kuun asennosta.

Mutta kyllä jatkan silti tavallisilla ohjeilla sillä mitä ihmettä tänne pistäisin ilman ohjeita? Ehkä keskittyisin vaan Ilon seikkailublogiin.

vanha kunnon uppodikkelson, kasvispihvi ja kermassa tehtyä pinaattia, enää puuttuu parisuhde. tulee hassu olo kun illan kahden leivän tekoon menee koko päivä.


hunajapaahtoleipä
paahtistaikina löysällä esitaikinalla
30 g hunajaa per käntty

tai näin

esitaikina
160 g maitoa
100 g jauhoa
4 g hiivaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna käydä parituntia, jos käytät maitojauhetta niinkun minä niin laita tähän pelkkä vesi.

taikina
150 g jauhoa
30 g hunajaa jossa on ihan oikeasti maku
10 g voita
5 g suolaa
1 g hiivaa

Lisää kaikki aineet esitaikinaan ja vaivaa noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä puolituntia. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä niistä palloja, aseta pallot vuokaan kiinni toisiinsa ja anna nousta noin tunti.

rakennusaste


löysin tänään muuten ekan ötökän jauhopussista, yllättävää ettei aikasemmin. piirsin koko perheen koska se vaikutti vähän yksinäiseltä


tiistai 6. maaliskuuta 2012

perusasiota ja lakipykäliä

iltapalaa


Eilisen ylettömän kikkailun ja hauskan mutta älyttömän bloggauksen jälkeen pakko palata jonnekin perustotuuksien äärelle (kukaan ei taida enää eded lukea tätä noiden kummallisten juttujen takia[nee mene toiseen blogiin ja tämä on pelkkää raakaa asiaa{ja sulkuja}]). Varrasleipä isolla määrällä öljyä niinkun kunnon vartaassa pitää olla. Se vartaisuus vaan hävisi tonne jonnekin sisään.

haisulijuustoilla


oliiviöljyvarras

240 g vehnäjauhoja
160 g vettä
20 g oliiviölbää
10 g ruisjauhoja
7 g hiivaa
5 g suolaa

Vaivaa kaikkia aineita kymmenisen minuuttiak oneella, anna taikinan levätä öljytyssä astiassa tunti. Rullaa taikina pötköksi ja pötkötä siitä pötkö, pötköstä varras. Anna nousta noin 45 minuuttia, viillä ja paista. Paista aika kuumassa uunissa, tämmöseen tulee muuten helposti paksu ja kuiva kuori.

koska se on varras se pitää leikata kuten varras


varras jäi jonnekin sisälle