maanantai 28. lokakuuta 2013

kesäuni

 
maanantain leipä


Kesän parhaimpana päivänä aurinko paistaa juuri sopivasti, aika hidastuu ja puolitutulle seinää maalavalle kokille pitää huutaa jotain kekseliästä. Kiivetään satamassa olevan puisen laivan kannelle, laivalta ei ole enää pitkä matka. Rannan kesäkahvilan pehmeälle tuolille meinaa nukahtaa ja liian kallis Jättis-tuuttiin valuu housuille. Laitetaan koiraan naru ja lähdetään rantaan pienen metsän läpi, tammimetsikkössä on jännä vihreä, ihan erilainen kun havupuumetsässä. Vastaan tulee tuttuja "löytyykö uusia jänniä kasveja?". Oikeistaan olisi voinut tehdä eväitä ja termospulloon aamukahvin. Välillä voi vaihtaa puistoa tai ostaa lisää jätskiä koska aikaa ei ole, se on jo aivan paikallaan.

Mutta nyt on syksy ja katulamppujen keltaseksi maalaama märkä tie.

kesällä on kiva raahata koiraa


saksanpähkinäleipä
240 g manitoba-jauhoja
175 g vettä
50 g saksanpähkinöitä
20 g hunajaa
10 g ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa


Vaivaa noin kymmenen minuttia ja lisää lopussa pähkinät. Anna taikinan levätä pari tuntia öljytyssä astiassa. Pyörittele taikinasta pallo ja nosta sitä korissa noin 45 minuuttia. Paista.

pähkinöitä olisi voinut olla enemmäkin


uudenlainen leikkaus


perjantai 25. lokakuuta 2013

possujunalla helsingissä

rosmariinipossua, eläkeläissuolattuja pottuja, palsternakkatorttu, savojin kaalia ja sikajees liemi


Perjantai vapaa. Lähden lounaalle Kluuvin Sokeaan possuun Jaanan kanssa ja raijaan yöllä väännettyä haisujuustoleipää Hannalle ja Annalle. Hanna häviää kaupungin vilinään ja syön yhden haisulin ihan itse.


polkupyörälähettihommissa paketointi on puolimatkaa



Possun alkkarisalaattit oii kohtuu raskaat, paljon tilliä, sikajees


känttylähetys saa possujunan kanssamatkustajan hepakkaan


kelpo käntty "se kundihan osaa leipoa!"


Vantaanjoki on korkealla(ja oikeasti olen menossa toiseen suuntaan)


Liike51 tarjosi (rahaa vastaan) palautusjuoman Porista


vähän pitää Tapanila fibistellä


tiistai 22. lokakuuta 2013

manitoban kuutio, occamin kuutio tai arkhamin kuutio

reikäpuolella rokkaa


Tänään testaamme Hella ja Herkku kaupan Manitoba tipo 0 jauhoja. Suomessa ja blogeissa(ja blogeissa Suomessa) usein törmää lähes mystisointiin tipo 0 ja tipo 00 jauhojen kanssa ja suuriin totuuksiin mallia "täydellistä pizzaa saa vain tipo 00 jauhoista" ja kuvassa on silti jauhoja jotka on tarkotettu kakkujen leivointaan. Tipo 00 niinkun muutkin italialaiset jauhotyypit(täysjyvä, 2, 1, 0 ja 00) tarkoittaa jauhon tuhkaupitoisuutta eli mitä siitä jää jäljelle kun sen polttaa karrelle eli lähinnä sitä miten valkoista jauho on, ei sitä miten hyvää pizzaa siitä saa. Erityyppejä voi siis myös jauhaa erilaisista vehnälaaduista ja toiset tipo 00 jauhot sopii pikkuleipiin(pehmeät) ja toiset pastaan(kovat). Enempää en uskalla kirjottaa tai kirjotan jotain ihan soopaa, ellen kirjottanut jo nyt..

Manitoba tipo 0 jauhot on siis Amerikkalaisia tai Kanadalaisia korkea proteiinisia jauhoja jotka ei ole ihan kaikkein mahdollisimman valkoisia, niihin tulee siis pirun hyvä sitko ja niistä päräyttävän hyvä käntty. Ja koska asia oli niin kamalan kuivaa piirsin tähän alle Kainuun viimeisen kuninkaan joka tarkastelee isoa kuutiota. Jauhoa, suklaata, pastaa ja pipareita saa osoitteesta Museokatu 15, Tölikka, Helsinki.

katoha!


Patonkiohje mukailee Jan Hedin ohjetta mutta mulla olikin hiiva loppu niin käytin kylmässä olluttta juurta ja vähän muutin ohjetta.

patonki ruisjuureen
raski
60 g manitoba jauhoja
60 g lämmintä vettä
40 g ruisjuurta joss puolet vettä ja puolet jauhoja

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia yön yli huoneen lämmössä.

taikina
170 g manitoba jauhoja
75 g lämmintä vettä
5 g suolaa
(1 g hiivaa jos tulee pupu pögään)

Lisää aineet raskiin ja vaivaa taikinaan kunnon sitko. Anna taikinan levätä pari tuntia ja taittele se kasaan pari kertaa levon aikana, jos se ei näytä nousemisen merkkejä ja juuri kiukuttelee niin anna levätä lisää. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä löysiksi sikareiksi, anna levätä kymmenisen minuuttia ja pötkötä patongeiksi. Nosta kunnes ovat valmiita, aika riippuu taas juuresta, viillä ja paista kuumassa uunissa.

pehmeitä jauhoja ameerikasta, tyyppiä nolla


vahvoilla jauhoilla, pitkällä levolla ja juurilla saa erikoiskänttyä aikaan


muista myös polttaa päät


samoilla jutuilla saa myös nätit repeämiset

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

lennä palsternakkamakkaralla Gagarin, lennä!

 "oikeesti, arvaa paljo ottaa pannuu tää avaruusspedeily?"


"Yksi pieni askel ihmiselle, helvetin monta pikku askelta koiralle" Kiroilee sankariavaruuskoira Laika "Helppoahan se olisi jos olisin vaikka sankariavaruuskirahvi, tai norsu, tai joku muu pitkäjalkainen peto! Näytä tässä nyt sitte avaruudenvallottajalta kipittäessä ympäri kuuta".

Kolme päivää sitten Laika ja herra avaruussankari Gagarin pakkautuivat avaruuspalsternakkamakkaraan ja suuntasivat kohta kuuta. Sankarilliset ideat tuntuvat niin kauan hyviltä kunnes huomaa olevansa keskellä avaruutta pienenpienessä avaruuslentomakkarassa haisevan kosmonautin kanssa toista päivää.

"Vallottakoon itte kuunsa, mä lähen himaan."

avaruushommissa tarvitaan avaruuseväät



hurja avaruushodarisämpylä
250 g Myllärin luomu hurjan viljaista sämpyläjauhoa
145 g maitoa
15 g sokeria
13 g hiivaa
5 g suolaa

päälle kiehautetaan glasyyri tilkasta vettä jossa on töräys sinappia ja hunajaa
(koristeeksi seesaminsiemeniä)

Vaivaa aineista hyvä taikina. Anan taikinna levätä puolisen tuntia, pyöritä palloksi ja pötkötä kahden käden välissä pötköiksi. Anna nousta pellilla 30-45 minuuttia. Kiehauta pienessä määrässä vettä sinappia ja hunajaa, anna jäähtyä. Voitele nousseet sämpylät ja paista 250 asteissa uunissa ja voitele paistonlopussa uudestaan.

 "jaa tällä pitäis päästä niiku Kontulaa pidemmälle?"


 
ommuuta eri hyvä hoddaripulla


etikkaporkkanaa, palsternakkamakkuria ja mahtimäärä x-nappia

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

sunnuntaina leipää

reikiä!


Ihan oikeaa leipää pitkästä aikaa, ihan nolottaa kun tulee tehnytä vaan vuokajuttuja tai piirakkaa. Ei vuokajutuissa mitään pahaa ole ja yhtä oikeaa leipää ne on kun tämmönen pallurakin mutta vähän tylsiä. Seuraavaksi varmaan vuokajuttuja taas. Leipä on tehty Helsingin myllyn Hurjan viljaisella sämpyläjauholla joka kyllä sisältää jokaista ihmiskunnan tuntemaa viljaa mutta jotenkin tosi vähän, toisaalta sen takia tästä varmaankin tuli tosi hyvän tuntunen taikina eikä terveyssahanpurua. Mutta miksi tässä jauhomixissä on sokeria ja rasvaa?


sämpyläleipä
250 g sämpyläjauhoja
180 g vettä
5 g suolaa
3 g hiivaa

Vaivaa kaikkia aineita yhteen 10-15 minuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia, littaa taikina pari kertaa levonaikana. Leivo taikinasta pyöreä leipä ja nosta nosta noin 45 minuuttia. Viillä ja paista kuumassa uunissa.

vähän voisi jauhottaa hennommin

torstai 10. lokakuuta 2013

pizzaa, sieniä ja possu

sienessä


Tämän saman pizzan tein jo kerran treffihenkiseen tilaisuuteen ja nyt keräsin lisää sieniä. Putten sienipizza on aina hyvää mutta pizzan päälle raakana kaadetut suppilovahverot jää mun mielestä helposti vähän mauttomiksi niin keksin repiä ne paloiksi ja sekottaa yhteen öljyn ja suolan kanssa. Toimi ainakin sillon.


pizzapohja
150 g Myllärin ciabatta leipäainesta
110 g vettä
3 g suolaa
2 g hiivaa

Vaivaa aineita noin 15 minuttia. Pyöritä taikinasta pallo ja anna sen levätä pari tuntia hyvin jauhotetulla pöydällä.

täytteeksi
juustoa, mozzarellaa tai jotain punakittistä haisuherkkua
hapankermaa
kanttarelleja
oliiviöljyä
pippuria, suolaa
etikkaa

koristeeksi vaikka sitä pakollista rukolaa

Revi sienet ja laita sekaan öljyä, suolaa, pippuria ja liraus etikkaa. Levitä hapankerma litatulle pizzapohjalle, sen päälle juusto ja päälimmäksi sienet. Paista kuumassa.

pizza osaa taas olla valokuvauksellinen


synkässä kuusimetsässä on kuulemma sieniä


tiistai 8. lokakuuta 2013

silakkamarkkinat

en tiiä miksi nuo ottimet tähän päätyi


Jo suunnitellut asiat pitää saada tehtyä ja päätökseen. Pitää päästä silakkamarkkinoille ja pakata sienipiirakat mukaan evääksi. Silti päädyin Töölööseen lehtipihville (hyvää lihatonta lokakuuta vaan), piirakka pääsi takaisin kotiin ja laivat hävisivät sumuun. Vaikka se ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan niin matka markkinoille täytti silti tehtävänsä.

pohja
135 g vehnäjauhoja
70 g voita
noin 25 g vettä
3 g sokeria
2 g suolaa

Sekoita yhteen jauhot, sokeri, suola ja voi, lisää mukaan vettä kunnes taikina on hyvä. Anna levätä jääkaapissa.

täytteeksi
juuri sopivasti sieni
juustoa

100 g maitoa
50 g creme fraichea
1 muna
töräys sinappia
suolaa, pippuria, timjamia

Ohenna hapankerma osalla maitoa, sekota lout aineet yhteen. Lastaa piirakka pohjalle paistetuja sieniä, juustoraastessa ja lopukis päälle munamassa. Paista 200-225 asteissa uunissa, jos pinta tummuu liikaa nii laske lämpöä ja sillee.


osa laivoista näkyy vielä


toisessa oli mukana sienien lisäksi myös liiallinen määrä sinihomejuustoa


 
Kannelmäen sienet toimii


kohta ne ovat jo poissa

lauantai 5. lokakuuta 2013

Äitee!! Olon köyhien puoli

alkkarina lähes liian kummallinen sienimakupala


Juuri ikinä en onnistu päätymään samaan ravintolaan uudestaan paitsi johonkin Kallion peruslätkäpaikkoihin, hyviä ravintoloita joissa ei ole vielä käynyt on vaan liikaa. Emossa kuitenkin käytiin Hannan kanssa taiteiden yönä kun taide ei oikeen kantanut ja nyt päädyin heti uudestaan, ruoka on edelleen mahtavaa ja jotenkin jännää. Söin kolme ruokaa, ensimmäisenä metsäsieniä ja briossia joka oli jo lähes liian jännä; etikkaista sienivanukasta jonka päällä oli kuivia sieniä, sipulia ja ties mitä kaikkea. Toisena ruokana tuli aivan upeaa äyriäisrisottoa(Avaruus-a sano että tylsää perusmössöä, jätkä on palikka), risotto ei ollut liian iso ja tapettu kilolla kermaa niiku tuntuu olevan tapana. Kolmas, varsinainen pääruoka sinipallasta ja potaattia oli ehkä tylsin mutta silti oikeen herkullinen varskinkin kun pääsin pohajlla olevaan liemeen asti. Muut söi jotain lihaa.. emmä tiiä. Ja patonkien tekijä pitäisi pistää jollekin paistokurssille.

oikeesti, tätä voisi käyttää mallikappaleena kuinka patonkia ei leikata


vaahtojen ja erinäisten soosien ja raksujen alla on mahti herkku risotto


ibericopossuja, koko lauma


muikkuja


 
sinipallasta ja potaattia, eri hyvää kunhan pääsin sinuiksi