sunnuntai 19. huhtikuuta 2009
lehtileivän selkeähkö ohje
1) Riivaa taikina palloksi.
2) Pyöritä pallon yksi pää, piikiksi tästä tulee niin sanottu siitiöleipä joka on jo sellaisenaan hieno.
2.5) Jauhoa tai seesaminsiemeniä päälle että lehdenruodit näkyy lopussa.
3) Viillä keskeltä sivulle vuorotellen lehden tikusta päin. Viiltämiseen on hyvä olla hyvä veitsi, Victorinoxin kasvisveitsi taitaa olla se leipomoiden valinta. Tollanen veitsi ei paljoa maksa ja sillä voi kuoria kasviksiakin.
Kakkoskohdan viiltämättömän leivän viillot voi myös tehdä tikusta suoran eteenpäin ja tulee marsuleipä tai saksilla leikata piikkeja jollin tulee siilileipä. jos pyörittää piikin kumpaankin päähän tulee kaakaopapuleipä.
Tämä ohje on siis "kuinka teet tuon lehdenmuotoisen sämpylän" johon vastasin täysin sekavasti ja nyt selvensin asiaa todella selvästi. Tälläisiin leipiin pitää olla taikina joka ei kamalasti kohoa unissa ettei leivistä tule palluroita niinkuin kuvassa on vähän käynyt. Tuo mun patonkitaikina on varmaan juuri passeli.
Näiden leipien nimet ovat ylivetoja!
VastaaPoistaEt siis käytä leipien viiltelyyn partakoneen terää? (kuulostaa kyllä vähän splatterilta toi... ) Monet kun vannoo sen nimeen. Itse käytän kyllä myös terävää keittiöveistä, mutta mun leivät onkin yleensä vähän sinne päin.
VastaaPoistajoo en.. jos jostain löytyy halvalla sellanen terä ja varsi systeemi jota kai ranskassa käytetään niin ostan ja käytän.. mutta toi pikku veitsi on tosi hyvä, sitä käytetään leipomoissakin joka paikassa.
VastaaPoistaja kohta saat kommentin joltain tätiltä, et "oon ollu 30 vuotta leipomossa ja ikinä ei tollasia käytetä eikä kylmään veteen tehdä pullataikinaa" :D
VastaaPoistano eipä ilkeillä vaikka noin on jo käynytkin :)
VastaaPoistaHahaha :D Loistava ohje!
VastaaPoistaMelko brutaalia, sanoisinko. Ainoastaan veri puuttuu kuvista :P
Pitää testata. Ainakin ite sain tuosta ohjeesta selvää! Jollain tapaa..
splendid :)
VastaaPoista