perjantai 15. huhtikuuta 2011

lakuhommia

se on sitte oma bruumberggi pystyyn, eiku sen lakutehtaan nimi oiski herkkuperseet


Lakuhan on ehdottomasti asiota joita ei (kai) kotosalla keitellä. Järkevän ohjeenkin löytäminen on vähän hakalaa ja netisträ löytyykin paljon "laku" ohjeita joissa keitellään purkkimaitoa kasaan ja se ei kelpaa mulle. Lopputulos on jonkin sortin toffee. Wikipedia sanoo vai että:"Lakritsi on musta makeinen, joka sisältää lakritsikasvin (Glycyrrhiza glabra) juurta, sokeria, lääkehiiltä ja vehnäjauhoa, joissakin laaduissa on myös arabikumia ja salmiakkia." ja Kouvolan lakritsi "Vehnäjauhot, vesi, sokeri, sokerisiirappi, elintarvikemelassi, suola, luontaisia aromeja (lakritsiuute, anisöljy), väri (E153), emulgointiaine (E471), happamuudensäätöaine (E500), säilöntäaineet (E211, E202).", no noista sitte keksimään ohje. Laku on siis vehnäjauhosta tehty musta makea taikina, leipuri hommia!


Tein ensin ohjeen jossa keitin ruokosiirappia, mustaaväriä, vettä ja tärkkelyssiirappia(Karo jota saa vaikka Stokkalta) yhteen ja lisäsin jauhon, suolan, aniksen ja itse lakritsiuutteen. Lakritsi uutetta saa Creativ Company askartelukaupasta eikä sitte kannata laittaa suoraan siirappiin, lopputulos on kitkerä sitkeä klöntti. Lakusta tuli oikeastaan paremman makuista kun seuraavasta versiota koska uutetta oli enemmän mutta raa'an jauhon maku oli aika läpilyövä.. ja lopputuloksen ulkonäkö lähinnä kuvaisi koiran paska.

toka ja eka

Viisastuttuani keksin tietenkin hip! keitetään jauho siirapissa. Ei tämäkän mikään täydellisyys ole mutta ehdottomasti muistuttaa lakua ja näyttää siltä. Sitä en tajua miten kaupan lakuun saadaan se kiiltävä öljyttyn näköinen pinta, varmaan se tulee mukaan pursotuksen yhteydessä ja tämä versio on käsin leivottava.


laku määrät on lähinnä suuntaa antavia
80 g jauhoa
80 g vettä
30 g ruokosiirappia
25 g kevyttä maissisiirappia
7 g lakritsiuutetta
3 g anista
2 g suolaa
mustaa väriä
hyppysellinen guarkumia.. jonka unohdin lisätä


Kiehuta vesi, suola, sokerit ja väri. Anna siirapin vähän jäähtyä ettei jauhot pala, lisää yhteen sekoitetut loput aineet. Siirrä kattila takaisin liedelle ja sekoita kun sekopää, taikinasta tulee sitkeä kovahko möntti, samanlainen kun vaikka tuulihattuja tehdessä(niitäkin vois tänään tehdä, on sentään vapaapäivä, lakuvaahdolla ja anisektoplasmalla), lisää vähän vettä jos se on ihan mahdoton. Pötkötä taikinasta lakun paksuinen pötkäle ja laittaa lakunkokoisiksi paloiksi. Toivo parasta.

lakumarssi

16 kommenttia:

  1. Jesjesjoo, mietin shittarissa jotain superlakuja maistellessa, että olis nasta tehdä ite. Kiitos ja kumarrus - tää lähtee testiin!

    VastaaPoista
  2. Sä kyllä jaksat testata kaikkea;D

    VastaaPoista
  3. Just viime yönä mietin, että voisiko lakua tehdä itse. Pelottavaa :)
    Tero

    VastaaPoista
  4. Koulun kans käytiin ammoisina aikoina fazulla ja saatiin just tehdyt lakupötköt mukaamme. Oli patukka (muistaakseni) rusehtavampi ja suht pehmeetä kamaa.. Meille sano lakut jakanu setä silloin, et jos maltatte säilyttää lakun jonkuu aikaa, ni siitä tulee se tutun makuinen patukka, mihkä ollaan totuttu. Noh, säilöin sitä aikani ja kas se oli sit kuin normilaku :)

    Ja pitkän sepustuksen jälkeen, maltatko itte säästää yhden ja kattoo muuttuuko koostumus säilöttäessä ?

    VastaaPoista
  5. on mulla tossa pöydällä noita odottelemassa kun tahdoin testata tota ihan samaa että muuttuuko ne kaupan lakuksi. Väri on muuttunut mustemmaksi, alussa ne oli vähän vihertäviä. näähän on tehty vähän miten sattuu eikä varmaankaan samoin kun fasulla tehdään niin en tiiä tapahtuuko noille mitään.

    ajattelin testata kyllä vielä uudestaankin.. vaikka keittämättä jauhoja tälläkertaa

    VastaaPoista
  6. Lueskelin juuri Mari Leppäsen kirjoittamaa Lakua-kirjaa, jossa on kerrottu hieman lakun tekemisestä. Siellä mainitaan, että lakua tehdään perinteisesti laittamalla aineet sekaisin ja keittämällä muutaman tunnin ajan koko ajan sekoittaen. Lyhyempi keittoaika kai jättää jauhot raa'aksi. Joskus mietin, että voisi kokeilla uunissa kypsentämistä, eli laittaa vaikka reilun 100 ast uuniin parisi tunniksi ja hämmentää välillä, kun kattilan ääressä ei kuitenkaan jaksa päivystää paria tuntia. Eli vähän sama periaate kuin miten mämmiä tehdään.

    VastaaPoista
  7. jauho kyllä kypsyy aika nopeasti vaikka kastikkeiden suurustamisessakin mutta toi uuni homma voi olla kokeilemisen arvoinen.. jauhoa vaan tarvii vähemmän, toisaalta uunissa se saattaisi muuttua lakupannariksi :)

    VastaaPoista
  8. hitsi..aika ässä oot:) *nostaa hattua*

    lakuissa(kin)on valtavia eroja: jotkut on selkeästi syömäkelvottomia,parhaimmat (usein luonnonlakuiksi luonnehditut)hurjan hyviä. Jokin siirappisuushan noissa aika usein puskee.

    Hienoa, että lakritsin olemusta pohditaan täälläkin. Onhan se aika merkillinen keksintö -ja silti ihan vaalimisen arvoinen makumaailma.
    -emly

    VastaaPoista
  9. Mäkin luulen, että se keittely vois olla hyvä - mitenkähän jos sitä hauduttais puurokattilassa?

    VastaaPoista
  10. Tuolla on muuten sivuilla 3 ja 4 yksi lakuresepti esimerkki: http://www.freepatentsonline.com/3806617.pdf
    Siellä mainitaan n. 3-4 tunnin keittoaika, jotta tärkkelys ehtii liisteröityä. Sen jälkeen mössö täytyy vielä kuivata, koska keitossa on liikaa vettä.

    VastaaPoista
  11. Mahtavaa! En löytänyt ohjeesta lakritsiuutetta. Unohtuiko, vai ymmärsinkö jotain väärin? Keskustelusta poimituista ideoista tuo tunteja kestävä keittely kuulostaa yhditettynä puurokattilaan ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Aiemmista kokeiluista on kaappiin jäänyt lakritsijuurta. Sitä voisi kokeilla käyttää tässä projektissa.

    VastaaPoista
  12. joo näköjään perusaine oli jäänyt pois :)

    pitää tota pidempää keittelyä itekin testata, tämä on kuitenkin loppujen lopuksi tosi helppoa

    VastaaPoista
  13. Täällä tarvitaan salmiakkia, saisikohan sitä tehtyä itse??
    Hyvän näköistä lakritsia!
    Nimim: muilla mailla

    VastaaPoista
  14. kyllähän salmiakkiakin voisi tehdä.. siihen vaan tarvii sitä ammoniumkloridia joka taitaa olla vähän myrkyllistä. helpoin tapa varmaan olisi lisätä sitä joku määrä tämmöseen lakuun niin jotain salmiakin tapaista saisi aikaan.

    nyt viikon paria lakua säilytettyäni ne tosiaan maistuu aika kaupan lakulta mutta vähän mauttomalta.. lopulta ne kuitenkin meni homeeseen.

    seuraavaksi varmaan kovan karkin koittamista kun tota laku-uutettakin on jäljellä vaikka kuinka

    VastaaPoista
  15. heh :) onhan siinä hirvee homma.. mutta on sen arvoista.
    Just söin tahmeita irtokarkkilakuja ja mietin missä olis reseptiä jos värkkäisi itse

    VastaaPoista