sunnuntai 21. helmikuuta 2010

vakioleipä

piip piip piip


On tullut tehtyä liikaa kikkailukänttyjä joiden lopputulos on ollut vähän heikko. Ajattelin siis nyt tehdä normaali patongin Reinharttin ohjeella mutta kirja oli lainassa ja niin tein omalla vakio-ohjeella. Normaali patonki on myös hyvä kun olen tahtonut jotain täytettyä leipää ja tota viiltämisterääkin voisi yrittää opetella käyttämään kunnolla. Normaalipatongista ei tulutkaan niin normaalia kun käytin valmis sämpyläjauhoja(helsingin myllyn kai) joita ostin joskus vahingossa ja muutenkin patongista tuli jättiläismäinen mötikkä. Ennen tuo sämpyläjauho oli musta paras keksintö ikinä kun leivistä tuli niin rapeita ja mukavia mutta nykyään en oikeen pidä enää valmismikseistä, tahdon sekottaa oman määrän vehnärouhetta taikinaan.. Ja ne rouheet on kivikovia niin että saa pelätä hampaiden katkeavan.

jotenkin en tunnu saavan näihin enää hyviä reikiä.. ehkä murjon liikaa


patonki sillä sämpyläjauholla.. en muista merkkiä 2 kpl

liotus
175 g vettä
100 g sämpyläjauhoja
n. 10 g pellavan siemeniä
5 g hiivaa

Aineet sekoitetaan yhteen pariksi tunniksi että rouheet ja siemenet pehnevät. Liotuksiin ei laiteta yleensä hiivaa vaan vain vettä imevät ja pehmennystä tarvitsevat aineet mutta sämpyläjauhoissa on jauhojakin seassa niin mikä ettei.

taikina
150 g hiivaleipäjauhoja
5 g suolaa

Loput aineet lisätään liotukseen ja vaivataan taikinaksi. Pelkät jauhot voi myös sekoittaa liotukseen ja antaa levätä puolisen tuntia jolloin taikinaa ei tarvitse niin paljoa vaivata, se on varsikin hyvä jos taikinan tekee käsin. Lisää suola melkein valmiiksi vaivattuun taikinaan, tämäkin helpottaa käsin vaivaamista ja lyhentää vaivausaikaa koneellakin. Anna taikinan levätä kolme kertaa 20 minuuttia joiden välissä tee venyttely ja viikkaus(tämä saa nyt olla se virallinen termi). Nosta vielä muotoiltuja patonkeja ainakin 45 minuutia ja paista 225 unissa valmiiksi.

möhkövalas


Tähän olin ujuttanut mukaan käsinvaivaus vinkkejä joista oli tarkoitus tehdä oma postauskin joskus.

6 kommenttia:

  1. Ah sun blogi on niiiin koukuttavan ihana. Tekee mieli heti alkaa väsäämään kaikkia ihania leipiä ja pizzoja.. Vielä jonain päivänä saan aikaseks!

    VastaaPoista
  2. Katselin tuossa nauhalta juuri ohjelman teemalta leipien teosta. Olen ilmeisesti aina murjonut leivät väärällä tavalla. Täti televisiossa sanoi, että tulee venytellä ja taitella, ei painella. Oli vaan todellla uskottavan oloinen mamma. :)

    VastaaPoista
  3. Laitoinkin eilen tänne kommentin Annan mainitsemasta Camilla Plumin leipäohjelmasta. Kommentti taisi vaan mennä bittien taivaaseen...
    Tuo ohjelmasarja tuli noin vuosi sitten ekan kerran. Camilla Plum on niin leppoisa ja hyväntuulinen, että pakostakin tekee mieli heti leipoa leipää!!

    VastaaPoista
  4. Hei, piti kommentoida ihan vaan yleisesti. Todella hyvää leipää olen blogisi ohjeilla tehnet, lähinnä sillä pain ala anciennella. Nyt on maapähkinäpatonkitaikina nousemassa. Toimii, kiitos hyvästä menosta ja loistavasta leivästä.

    VastaaPoista
  5. Kikkailusta puheenollen, oletko tutustunut tähän "No-work, No-Knead" -leiväntekometodin esittelevään kirjaan (http://www.amazon.com/dp/0393066304/ref=pe_606_14438010_pe_ar_t2)? Minä en ole lukenut tai hankkinut itse kirjaa, mutta siitä keskustellaan aika paljon kv. leivontapalstoilla. Ideana siis se, että jos taikinasta tekee riittävän löysän, siihen muodostuu sitko "itsestään", kun sitkoproteiinit löytävät paremman liikkuvuuden takia helpommin toisensa.

    VastaaPoista
  6. joo oon koittanut no-knead leipää mutta en ihan usko siihen kokonaan. noissahan laitetaan taikina olemaan jääkaapiin ja siihen tulee sitkoa ja makua ja homma sinänsä toimiikin niin mutta kyllä musta se silti kannattaa vaivata jossain vaiheessa. tuota hommaahan sinänsä käytetään vaikka kuinak monessa klassisessa leivässä apuna mutta sille on vaan keksitty uusi nimi.
    sitkoa alkaa tulemaan kovaankin taikinaan kun sitä pari päivää säilyttää mutta se kannattaa tehdä ilman hiivaa ja suolaa niin jauhot saa kaiken mahdollisen veden ja osa jauhoista pilkkoutuu sokereiksi jotka antaa hyvää makua lisää.

    eli vanhan asian myymistä lähinnä uudella nimellä :)

    VastaaPoista