maanantai 19. lokakuuta 2009

patongin vääntö

nätti rakenne(ja pirkka pizzapahvi)


Leivässä on usein yhtä tärkeää miten sen vääntää kun itse ohje eli tässä posti joka olisi ehkä pitänyt olla ensimmäinen postaus. Viiltämisestä ei ole mitään asiaa koska kuva oli niin huono(nyt on).

Kolmen normi patongin väsäys:

Lepo. Tämän patongin kanssa annoin levätä kolme 20 minuutin jaksoa joiden välissä taittelin taikinaa. Kaupan hedelmä pussit on mainioita suojaamaan taikinaa kuivumiselta(ja bannaanikärpiäisiltä).


Vääntely ja kääntely. Eli strecth and fold johon törmää ulkomaisissa kirjoissa ja netti-sivuilla. Taikinaa venytetään ja taitellaan itsensä päälle vahvistamaan taikinaa. Tämän tein kaksi kertaa.


Palottelu. no sitte palotellaan. Mutta ei murjota taikinaa ettei kuplat lähde pois.


Joku tämmönen alkumuotoilu. Palotellut palat rullaan kohtuu kireiksi pötkelöiksi n. 15 sentin pituisiksi mutta ei liian pitkiksi että lopulliset patongit mahtuu uuniin.


Palalepo. Pötköjen annetaan vaan rentoutua kymmenisen minuuttia pikkasen jauhotetulla pöydällä sauma alaspäin.


Lopullinen muoto. Sauma kääritään sitään samalla venyttäen pötköä. Valmista pötköä voi pyöritellä että tulee tasainen lopputulos. Omista teen noin 40 senttiä pitkiä mutta tekisin pitempiä jos uuniin mahtuisi.


Nosto. Joka on edelleen lähinnä mystiikkaa mulle mutta sellaset 45 min tekee tehtävänsä. Liina joka on nostettu patonkien väleistä ylös ohjaa patongit nousemaan vain yläsuuntaan.


Viillot. Ensin jauho päälle ja sitten viillot tai vaikka saksilla epiksi muotoilu.


Tädää! Ja tähän päästiin, parempi silmäset voi huomata että liian vähän on kohotettu.

6 kommenttia:

  1. Hienot patongit ja hyvät havainnekuvat. Mä olen nyt myös jättänyt taikinoiden turhan vaivaamisen muotoiluvaiheessa ja säästelen kuplia. Rakenne on paljon parempi. Kiitos vinkeistä! (Vielä kun tän vois välittää leipäkoneelle...)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tätä täytyy joku päivä tehdä kun laitoit noin hienot kuvalliset ohjeetkin:-)

    VastaaPoista
  3. ei leipäkoneita :(

    tuon ohje on siis se mun normi
    500 jauhoa
    320-350 vettä
    10 hiivaa
    10 suolaa

    VastaaPoista
  4. hyvät ohjeistukset ja patongit näyttävät kyllä herkullisilta...nostan hattua,olisipa viitseliäisyyttä valmistaa ne joskus näin :) voin kuvitella,että maku ja koostunus on ihan toista luokkaa kuin pikaisesti väännetyssä...

    VastaaPoista
  5. Heh mulla menee hyvin kun huvituin tuosta otsikosta =D Halvat on huvit meikäläisellä =D

    Mutta patongit looks great.

    VastaaPoista