perjantai 6. helmikuuta 2009
rusina
Rusinaleipä ainasemman sitruunaleivän ohjetta muutellen. Pienensin ohjetta ja jätin öljyt ja sitrunat pois ja lisäsin pari rusinaa. Tästä tuli ihan paras leipä jota olen pitkään aikaa tehnyt, mukavan sitkeä ja vähän hapan.
1. päivä
200 g vettä
100 g hienoa ruisjauhoa
100 g durumjauhoa
10 g hiivaa
Kaikki vaan sekasin niiku aina.. illalla ja seuraavana päivänä töisät tehtyä koneeseen pyörimään. Tällä kertaakin näin piti tapahtua mutta meninkin päivän jälkeen ostamaan liian kalliita suklaita(joista arvostelua) ja Framboissin ihastuksia(paras crossant täälä). Sen jälkeen suuntasin kallion komistukseen kulttuuriravintola Heinähattuun.. ja sitte jä leipomatta.
2. tai tällä kertaa kolmas päivä
500 g vehnäjauhoa
200 g vettä
15 g suolaa
kourallinen rusinoita veteen likoamaan
Nyt kaikki aineet koneeseen paitsi suola ja rusinat. Koneella vaivataan valmiiksi ja ihan lopussa lisätään suolat ja rusinat. Annetaan nousta noin tunti ja muotoillaan leiviksi. Askartelin leivät nousemaan tuolla tavalla hienosti ja historiallisesti jauhotetulle liinalle. Liina nostetaan ylön leipien reunoista että leipä nousee vain ylös päin. Nostin uunissa noin tunnin joka oli liian vähän, leipien pohjat repesi rumasti(siksi kuvat ylhäältä).
Latoin nätit viillot päälle ja paistoin 225 kunnes oli valmis, en katsonu aikaa, puolisen tuntia.
åj va fint! vitsit ku tekis vähän mieli viillellä, masennun vaan aina leipomisen siinä vaiheessa ku taikinasta ei tuukaan kotikoneella ihanaa vaan kamalaa (tai ainakin vähemmän ihanaa).
VastaaPoistasuklaa maistuu tänään ihan erilaiselta, ihanku siitä ois otettu puolet nuoteista pois. maistuu.. suklaalta.
julma pupu.
VastaaPoistamiten pitkään luulet, että tuota tarttis vaivata käsin ja viiltelenkö sitä vaivaamisen aikana homman tehostamiseksi?
oon vähän sitä mieltä ettei sitä ees käsin saa vaivattua.. eli pitkään vaan. kesken kaiken viiltely ei auta kun omia hermoja kun ei jaksa enää.
VastaaPoistamutta toi esitaikina auttaa kyllä ettei vaivaamista varsinaisesti niin paljoa tarvi, tossa vaan siinä on osa jauhoa.
oon vähän ollut vastaan sellaisen yleiskonerotiskon ostamista. Näitä leipiä miettiessä sellainen olisi silti ihana.
VastaaPoistajust tässä arvon leipää, mitä tekisi viikonlopun kunniaksi.
mutta voihan sillä koneella muutakin tehdä.. vaahdottaa asiota :)
VastaaPoistakenwoodin koneita on yleensä kehuttu.. tää hieno kitchen aid kuulemma nostaa taikinan vaan ylös ja vaihteet voi sulaa kun tekee pullaa.. tiiä sitte, kaliitta kummatkin