sunnuntai 8. joulukuuta 2013

pitkän pikkujouluviikolopun jälkeen

tulipa tänään nättiä


En ole kokaan tehnyt olut-leipää joka on jotenkin hassu juttu, koska leipää teen koko ajan ja viimeksi tänään vedin bissen kun oltiin Soppa-Hannan kanssa Mei linissä syömässä. Ne ei eivät vaan ole kohdanneet toisiaan. Oluessa on jännä miettiä että mitä taikinaan laittaa, jääkaappikylmä tölkkihäpsä hidastaa hiivan toimintaa mutta toisaalta alkoholi, ainakin noin teoriassa nostaa taikinaa uunissa kaasuntuessaan toisaalta sama kama hidastaa hiivan tomintaa. Happamat nesteet myös pilaa helposti sitkon ja tekee taikinasta vaahtomaista tököttiä. Ja miten kaljasta saa suurimman ilon käntyyn? Käyttämällä tietty tummaa ja mahdollisen makuisaa olutta, vaaleaa ei kannata edes testata, bissen voisi myös keittää kasaan mutta se vaikuttaa jotenkin jo Brutusmaiselta juonittelulta ja rikolliselta toiminnalta, saman tien voi laittaa maltaita. Laitoinkin maltaita, siirapia ja ruista (mutta vain väriksi) että leipään tulee jouluinen pusipusi-tunnelma. Ja rusinoita tietty.

polkupyörän korjauspalaa


vielä yhdet!-leipä
250 g vehnäjauhoja, edelleen vedetään Myllärin luomu-sponssijauhoilla
175 g tummaa olutta, tässä Karhun tulpahumalaa joka ei kovin tummaa ole
15 g tummaa siirappia
10 g ruisjauhoja
7 g hiivaa
4 g maltaita

30-40 g rusinoita

Vaivaa kaikkia aineita koneella kymmenisen minuuttia, lisää lopussa rusinat ja vaivaa ne mukaan. Anna taikinan levätä tunti ja pyöritä palloksi, anna nousta noin tunti. Viillä leipä ja paista kuumassa uunissa.

neliö ja rasti



 hurjat määrät rusinoita


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti