torstai 15. joulukuuta 2011
ruispitsaa, lahnoja, raastinaseita ja mörkö
Leivotaanko jotain kivaa? Joo! Jee! Mahtavaa! Upeeta! Aleksi oot ihana! Nii, nii, joo, joo..
Ajattelin laitta lusikkani sellaseen Suomisoppaan. Jostain maailman syystä täälä on tapana pilata kaikki jo hyvät leivonnaise laittamalla niihin ruista, parhaimmassa tapauksessa vaihtamalla vaan joku sekava desi määrä vehnää ruisjauhoksi. Loppu tulos on tietenkin ihana! ja niin ihanan rukiinen ja iih lär lär(lär lär on sana joka kuvaa esimerkiksi suhteen alun aivan liian siirappista käyttäytymistä, hyh). Oikestihan tällasia leivonnaisia ei voi juuri käyttää muuhun kun naulojen hakkaamiseen tai villikissojen karkotukseen.
Ruispohja pitsaan 2 pientä
40 g ruista
170 g vettä
10 g oliiviölbää
5 g hiivaa
5 g suolaa
200 g jauhoa
vaivaa taikina hyvin, koneella ainakin kymmenen minuuttia. Riivaa taikina palokis ja anna sen levätä pöydällä pari tuntia, läpsyttele pitsaksi. Läpsyttele tosi lättänäksi. Laitoin puolet taikinasta jääkaappiin ja tein yhden pienen, enhän minä mikään hevoinen ole?
Ei taas kuulu tähän, mutta misä helvetissä on joululeipäohje? Pitäis tehdä kamulle 8. Voiko ohjelle heittää illalla jääkaappiin ja paistaa aamulla?
VastaaPoistatuolla jossain parin vuoden takana on varmana montakin joululeivän ohjetta.. en vaan jaksa tehä aina samoja niin nyt ei ole ollut.
VastaaPoistaja voi laittaa nousemaan jääkaappiin
Vuoden paras otsikko:)
VastaaPoistamitä nyt raastinase ja lahna ei päässyt millään tavalla edes mukaan :)
VastaaPoistaraastinaseen mä tiedän ja toivon hartaasti etten ole se lahna
VastaaPoista..lahna oli mun kassissa :)
VastaaPoistaheippa.. nyt ei kyllä liity kyseiseen postaukseesi, mutta ajattelin kuitenkin kysyä. Kun leivot pullaa tai leipää, kohotatko ne kerran vai kahdesti? nimittäin jossakin ohjeessa mainitsit että kaiken a ja o on esim. pullan leivonnassa hyvä kohottaminen 2 kertaan...ja lukiessani jotakin toista blogia kommentoit että pullaa ei tarvitse kohottaa kuin kerran.. eli siis kummalla vaihtoehdolla leivot??..;) itse olen kokeillut kumpaakin, mutta harvemmin tulee leivottua juurikin noita leivonnaisia jotka tarvii tuon kahden kohottamis kerran..;) vaikka niin hyviä kuin ne ovatkin. Hauskoja leivontahetkiä!
VastaaPoistakohotan kerran kun sitä ensimmäistä sanotaan levoksi :) mutta annan taikinan oikeastaan aina levätä enne muotoilua ja varsinaista nousua. joitain pullia ja vastaavia en ja jos ohjeessa lukee ettei ei niin sitte ei.
VastaaPoistaHienosti oot saanut ton puolikkaan bloggarin kaksoisleuan kokonaan näkyviin ;-)
VastaaPoista