keskiviikko 16. joulukuuta 2009

virallinen joulukäntty

joulu on taas joulu on taas ja tontut täynnä puurooo


Jouluna menen vanhemmille niinkuin aina ennekin on tullut tehtyä. Kuunnellaan punkkia, kiskotaan glögiä ja katotaan huonoja telkkari ohjelmia niinkuin kai jouluna kuuluukin tehdä ja tietty syödään. Koska olen vähän joutunut leivästä vastaavan tilalle(jostain syystä) niin teen ne sitten. Ensin ajattelin vaan tehä patonkia koska se on musta hyvä ja sopii kaiken kanssa. Normi joulupullaa en tahtonut tehdä mutta namihiiren kastanjapyreestä testasin tehdä leivän ja tästä tuli todella hyvä ja vähän erillainen. Leivässä on myös mukana muskottipähkinää koska pyre maistuu muutenkin jo todella mausteiselta ja siirappia lisä joulumakua antamaan.


pain au marrons 3 kpl kohtuu isoa leipää
700 g vehnäjauhoja
450 g vettä
150 g kastanjapyrettä
50 g ruisjauhoja
30 g siirappia
15 g maltaita
15 g hiivaa
15 g suolaa
2 g tai jotain raastettua muskottipähkinää mutta varovasti, tämä on rankkaa kamaa

päälle ruisjauhoja

Varsikin jos ei ole taikinantekokonetta niin ensimäiseksi mallasjauhot, vesi ja vehnäjauhot sekoitetaan yhteen ja annetaan imeytyä tunnista pariin, loput aineet vaivataan mukaan taikinaksi. Annetaan levätä kolme kertaa 20 minuuttia joien välillä tehään venyttejuttu(stretch and fold). Taikinasta leivotaan kolme leipää, päälle ripotellaan ruisjauhoja ja nostetaan taas 45-60 minuuttia. Viilletään nätisti 2 viiltoa pintaan ja paistettaan 210 astaisessa uunissa valmiiksi.

välineitä


Joitain tryffeleitä teen myös(kookosBaileys) mukaan.. ja jotain muutakin voisi keksiä, onko ideoita?

1 kommentti:

  1. Herkun näköistä :D Hyvää Joulua ja leivontarikasta Uutta Vuotta 2010! T: Ebe Mansikkamäestä

    VastaaPoista