Tämä on varmaan se mistä vehnäjauhosta tehty leipä on saanut sen pahan maineensa olla pelkkää vehnäpullaa. Ranskiksen voi tosiaan tehdä huonosti niin kun normikaupan usein onkin mutta myös oikeen kunnolla. Sitäpaitsi ranskis näytti musta pienenä jänikseltä kun siitä leikattiin pala.. se korva oli paras kohta, rapea ja kiva. Ranskanleivän kanssa on vaan hankalaa se oikean ulkonäön saaminen, leivän pitää olla noussut oikean verran kun se viilletään ja viilto pitää olla juuri sopivan syvä ja oikeassa kulmassa. En juuri edes odottanut sen onnistuvan, eikä onnistunutkaan mutta ei se maulle mitään tee, hyvä pulla.
Ranskanleipä 3 kpl
300 g maitoa
21 g hiivaa
15 g sokeria
10 g suolaa
510 g vehnäjauhoja
15 g rasvaa
Kaikki vaivataa yhteen noin 20 minuuttia ja annetan levätä 15-20. Jaetaan kolmeen osaan(yhdestä tein pitsan) joista tehdään palleroita joiden annetaan levätä 15 min, nuotoilaan leiviksi ja nostatetaan puolisen tuntia. Paistetaan 220 asteisessa uunissa. Mulla tästä tuli jotenkin tosi kova taikina niin lisäsin vielä 50 g maitoa. Noilla ainemäärillä taikinasta pitäisi silti tulla aika löysä, patonkitaikinassa on 50 g enemän vettä ja se on jo todella löysä.. ehkä syytän jauhoja, olen nyt käyttänyt jotain halpiksia.
lepäävät pallerot
Ja päällä paistetuista tomaateista "salsa".
Tomaattia
suolaa
oliiviöljyä
sokeria
yrttiä
punaista etikkaa
Monta tomaattia viipaloidaan ja poistetaan keskusta ja siemenet, yhdestä tomaatista ei paljoa tule kun se kuivahtaa vähän. Tomaatin viipaleet laitetaan kuppoon ja päälle oliiviöljy, suola, sokeria ja sekoitellaan yhteen. Tomaatit asetellaan uunipellille ja paahdellaan kohtuu alhaisessa lämmössä kunnes osittain palaneita ja mössömäisiä. Leikkaa tomaatin raavot pieneksi ja sekoita sekaan oliiviöljyä, yrttiä(timjam) ja liraus punaista etikkaa.
Tomaattia
suolaa
oliiviöljyä
sokeria
yrttiä
punaista etikkaa
Monta tomaattia viipaloidaan ja poistetaan keskusta ja siemenet, yhdestä tomaatista ei paljoa tule kun se kuivahtaa vähän. Tomaatin viipaleet laitetaan kuppoon ja päälle oliiviöljy, suola, sokeria ja sekoitellaan yhteen. Tomaatit asetellaan uunipellille ja paahdellaan kohtuu alhaisessa lämmössä kunnes osittain palaneita ja mössömäisiä. Leikkaa tomaatin raavot pieneksi ja sekoita sekaan oliiviöljyä, yrttiä(timjam) ja liraus punaista etikkaa.
valmis
Tätä pitää tehdä isännän mieliksi, tykkää ihan pipona! Tykkään noista sun piirretyistä ohjeista, ne on jotenkin niin..kivoja. Jatka leivän leipomista!
VastaaPoistaTulee ihan nostalginen olo tätä lukiessa.Koulussa alaluokilla tuli joskus ostettua puolikas ranskis viereisestä leipomosta ja sitten se syötiin ihan sellaisenaan.....
VastaaPoistaNjams.. :)
VastaaPoista