yksittäinen
300 g vetta
400 g vehnäjauhoa
100 g hiivaleipäjauhoa
10 g hiivaa
8 g suolaa
--
50 g hapanjuurta
50 g vehnäjauhoa
1. päivä
kaikki ensimmäisen osan ainekset sekasin ja muovilla peitettynä istumaan. muoviin ei kannata koskea taikinaan koska se tarttuu joka paikkaan.
2. päivä
taikinaa sekotetaan juuri ja jauhot, annetaan rauhottua 10 minuuttia ja laitettaan pöydälle. litataan neliöksi ja taitetaan kulmat sisään tiiviisti ja takaisin kulhoon saumat alaspäin lepäämään puoleksi tunniksi tai kunnes pinkeä.
jos teet patongin muotosia:
jaetaan taikina neljään osaan, itse jaoin kolmeen mutta pojat nousi niin että neljä on varmaan parempi.
riivataan palloiksi ja annetaan taas vähän levähtää. pallot kaulitaan littaniksi ja kääritään rullalle pötköksi kuin korvapuustikin nytkin pitäisi oikeesta antaa levähtää mutta sitte tähän menis jo kokopäivä. käsillä rullataan patongin muotoon, itse pidän tosta teräväpäisestä mallista.
laitetaan patonkin pellille nousemaan noin 45 minuuttia, noustuaan jauhoa päälle ja nätit viillot.
paistetaan noin 25 minuuttia 210 astetta.
mutta miksi sen pitää suomessa olla typerä NO-KNEAD.. miksei joku yli hieno ranskalainen lö pain non knead au paté fermentée tai vaan vaivaamaton leipänyt pitää ittekin tätä pahamaineista no-knead leipää tehdä, tai olen tehnyt jo monta kertaa ennekin kun herra Jim Lahey sen "keksi". tämän tyylisiä leipiä tuli tehtyä ennen kun en omistanut taikinakonetta ja en jaksanut vaivata koska se on käsin aika turhaa. pitkä löysän esitaikinan käyttäminen kun laittaa gluteenin toimimaan, antaa makua, hyvän kuoren ja mukavan sitkeähkön suutuntuman.
mutta silti tähän kannattaa seuraavana päivän koneella vaivata sitko.. ihan vaan ilkeyttään.
ohje lähti vähän elämään ja lisäsin lopulta jopa kokeilu astella olevaa hapanjuurta pikkasen mukaan. tällä kertaa laitoin kaikki maailman pikku levot ja muut ohjeeseen joita en yleensä merkkaa.. tai ees jaksa aina niin tehdä, mutta tämä on oikeastaan harjottelua yhteen toiseen hommaan samalla.
mutta silti tähän kannattaa seuraavana päivän koneella vaivata sitko.. ihan vaan ilkeyttään.
ohje lähti vähän elämään ja lisäsin lopulta jopa kokeilu astella olevaa hapanjuurta pikkasen mukaan. tällä kertaa laitoin kaikki maailman pikku levot ja muut ohjeeseen joita en yleensä merkkaa.. tai ees jaksa aina niin tehdä, mutta tämä on oikeastaan harjottelua yhteen toiseen hommaan samalla.
300 g vetta
400 g vehnäjauhoa
100 g hiivaleipäjauhoa
10 g hiivaa
8 g suolaa
--
50 g hapanjuurta
50 g vehnäjauhoa
1. päivä
kaikki ensimmäisen osan ainekset sekasin ja muovilla peitettynä istumaan. muoviin ei kannata koskea taikinaan koska se tarttuu joka paikkaan.
2. päivä
taikinaa sekotetaan juuri ja jauhot, annetaan rauhottua 10 minuuttia ja laitettaan pöydälle. litataan neliöksi ja taitetaan kulmat sisään tiiviisti ja takaisin kulhoon saumat alaspäin lepäämään puoleksi tunniksi tai kunnes pinkeä.
jos teet patongin muotosia:
jaetaan taikina neljään osaan, itse jaoin kolmeen mutta pojat nousi niin että neljä on varmaan parempi.
riivataan palloiksi ja annetaan taas vähän levähtää. pallot kaulitaan littaniksi ja kääritään rullalle pötköksi kuin korvapuustikin nytkin pitäisi oikeesta antaa levähtää mutta sitte tähän menis jo kokopäivä. käsillä rullataan patongin muotoon, itse pidän tosta teräväpäisestä mallista.
laitetaan patonkin pellille nousemaan noin 45 minuuttia, noustuaan jauhoa päälle ja nätit viillot.
paistetaan noin 25 minuuttia 210 astetta.
Miettiny samaa, et miksi me puhutellaan tollasella tyhmällä no-knead nimellä!
VastaaPoistaMenikö se taikina Treen reissun takia huonoksi? Ruokkiko kukaan?
VastaaPoistataisi se ruokittava jo olla pilalla :(
VastaaPoistamutta toinne jota on tässä on onnellisesti jääkaapissa
Teepä ssitä äiteelle leipä ja tuo mukanasi!
VastaaPoistaNo oh-hoh, kun i muuttui ässäksi! Tuoreen leivän toivossa...
VastaaPoista