maanantai 18. elokuuta 2008

ruisleipä

ruisleivän teko on aina jotenkin mystistä, hankala taikina käsitellä ja hapatukset ja odottelut.

pojat nuorina

vähän lintsaustaikina:
  • ensimmäisenä päivänä purkkiin 300 vettä ja laitoin silpuksi sekaan jonkun sortin ruispalan ja 250 ruisjauhoa.
  • toisena päivänä 300 vettä ja ja ruista ja annetaan nousta pitkään.. pari tuntia, kunnes on vaahtomainen ja kuohkea.
  • muotoilin paljon jauhon kanssa 4 lättänää ja painoin shottilasilla reiät ja pintaan koristeeksi leipäveitsellä viiltoja. nosto noin tunti.
  • paisto on hankala enkä onnistu siinä koskaan, palaa tai jää raa'aksi tai kumpikin. ensin 300 astetta 15 minuuttia ja lasketaan lämpö noin 230 asteeseen jossa loput 45 minuuttia tai kunnes tuntuu valmiilta.
onneksi pieni palaminen tuo vaan ruisleipään makua.


pojat isoina

1 kommentti:

  1. Leipää on aina tehty; katsopas tätä sivua! http://paratiisinmuru.wordpress.com/

    VastaaPoista