lauantai 29. elokuuta 2009

taas patonki

rakkaani muistathan minua?


Kerrankin tein jotain muiden ohjeista. Ajattelin yritää laajentaa leivontaani ja otin yhdestä uudesta kirjastani(jonka ostin talvella) patonki reseptin. Kirja on Ciril Hitzin Handmade Breads ja hyvä onkin.. nippeli tietoa ja ohjeen mitat aina neljällä eri mitoilla, se on laadun merkki. Kirjassa on kummallisia tapoja käsitellä taikinaa ja muotoilla leivät mutta yritin silti seurata kuvia joka ei ollut niin helppoa. Lopulta taidan silti pysyä omassa suomileipomo tyylissäni mutta taidan lisätä nostamiseen kyllä strech and foldit(onko tälle suomalaista nimeä tai parempi ranskalaista?) koska se tuntui antavan taikinalle kummasti selkärankaa. Valmiit patongit näyttää vähän läsähtäneitä noiden hienojen muotoilujen takia joita en oikein hallinnut. Ohjeesta tulee neljä mutta yksi oli nousseena niin kauhea näkönen että laitoin sen odottamnaa suraavaa päivää jääkaappiin, siitä tulee hyvä äitee jollekin uudelle käntylle. Eikä pelille olisi mahtunut neljää patonkia muutenkaan.

toi vasemmanpuolinen oli kykkäne


Taas patonki
amerikkalaisena ohjeena tässä oli instant hiivaa jonka muutin suomi hiivaksi.

1. päivä poolish
200 g vettä
200 g vehnäjauhoa
4 g hiivaa

Kaikki vaivataan hyvin sekaisin ja annetaan olla yön yli.

2. päivä
200 g vettä
400 g vehnäjauhoja
7 g hiivaa
12 g suolaa
(maltaita 4 g)

lähennellään jo täydellisyyttä


Eiliseen pohjaan lisätään uudet aineet ja vaivataan kunnon taikinaksi. Annetaan levätä 45 minuuttia ja venytellään ja taitellaan paketiksi ja annetaan levätä toisen 45 mintuuttia. lepäys astia olisi hyvä öljytä että taikinan saa helposti pois. muotoile 4 patongiksi ja anna nousta noin 45 minuuttia. Paista 210 asteisessa uunissa.

isäni, joka on sentään ronski rekkamies onnistuu aina näyttämään kuvissa ihme peipposelta


7 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

Hehee, Ristolla on Robottipaita! Oliko se deletoitu patonki tuo levee yksilö?

Jael kirjoitti...

Hienon näköiset patongit;kuoret näyttävät niin rapeilta! Ja nyt tulikin selville,että Reinhartilta on tulossa uusi kirja!

aleksi kirjoitti...

se on mun robotti tuliaspaita! joka ei mahtunut mulle.. se levee just, se oi ollut riittävän napakka.

ja Yaelianille.. olin just tilaamassa Reinhartin yhtä kirjaa mutta sitte ajattelin että mulla on tääkin kirja jota en ole niin tutkinut, ois ollut vähän turhaa.

Unknown kirjoitti...

Kiitos kirjavinkistä. Mä olen niin jämähtänyt The Bread Bibleen, että olis varmaan hyvä katella muitakin. Millä suhteilla korvasti Instat Yeastin?

aleksi kirjoitti...

suomi hiivaa tarvitsee noin kolme kertaa enemmän kun kuivahiivaa niin kolminkertaistin määrä ja lisäsin pikkusen lisää koska hiiva määrä jäi silti pieneksi.

en tiede onko instant ja meidän kuivahiiva ihan sama asia mutta toimi kuitenkin.

Unknown kirjoitti...

Mä oon ymmärtänyt, että instat ei ole sama kuin dry yeast. Yhdessä ohjeessa käskettiin korvat instant-versio kuivahiivaan kertoimella 1 1/4. Eli pieni hiivan määrä saattaa johtua myös tosta...

aleksi kirjoitti...

joo katoin nyt noi muuntosuhteet ja tietty samassa kirjassa ne oli.. kuivahiivaan 1.25 eli minkä sanoit ja tuoreeseen 2.5 kertaisena.. tosi vähän hiivaa siis ois tullut.