perjantai 31. maaliskuuta 2017

tuu tänne ni saat dunkkeliis hefe!

liian tasapaksu sisus


Kerran tein leipää jossa käytin olutta ja kassillisesta bisseä valitsin jostain syystä juuri sen perinteisen talousoluen, huono valinta.

huonoja ominaisuuksia leivänleivonta olueen olisi varmaankin
-Kaikenlainen haaleus ja vaaleus. Vaikka Kookaupan Peeällä ei maksa kun sen euron tölkki niin ei se siltikään tuo leipään mitään muuta kun lisää hintaa.
-Kitkeryys ja katkeruus ei oikeen vaan sovi. eli ei siis ipa.
-Happamat ja ihmehommat. Se jääkaapin perällä puolitoista vuotta maannut serkulta saatu tuliais geuze on varmasti jännä lisä taikinaan mutta ei.
-Ei liikaa alkoholia koska hiiva sammahtaa ennen hommia, alkolihan nostaa uunissa mutta se ei pelästään riitä.

hyviä
-Vaikka ei katkera ipa niin ehkä hedelmämehuinen johonkin pullavaan leipään? ehkä.
-Makeus on hyva ja oluen makeus on muutakin pelkkää sokerisuutta. Liika sokeri tietty taas pehmentää kuorta mutta toisaalta antaa väriä sille.
-Väri, mustasta makeasta stoutista saa varmaan helposti hyvän joulu tai pääsiäisleivän. Tai ruisleivän. Tai kunhan se ei ole liian paahteinen niin minkä tahansa hyvän leivän. Trendikäs mustikoilla, vaahtokarkeilla, munkeilla ja päärynoillä maustettu kymmenen vuotta tynnyrikypsytetty öky imperial stoutia menisi leivän leivonnassa hukkaan.


No mitä vaan voi testata ja ite valkkasin Franziskaner Weissbier Dunkel vehnäoluen, ei se mitään ihmeitä tehnyt mutta hyvä leipä tuli.


kuva tekee näistä tämmösiä pampulia


olutleipä
250 g vehnäjauhoja
190 g bissee
20 g kaurahiutaleita
8 g hiiva
5 g suolaa

Mittaa kaurat oluen sekaan ja anna imeytyä, lisää loput aineet ja vaivaa hyväksi. Anna levätä 45 minuuttia, leivo leiväksi ja anna nousta noin tunti. Paista 225 asteisessa uunissa.

aika tollanen kuravesimäinen väri

 

maanantai 27. maaliskuuta 2017

hiljaa virtaa

 "kato Irma, vettä!"


Kevätretki kevään ja syntymäpäivien kunniaksi katsomaan kun Vantaa virtaa mereen keväisellä innolla. Joka kevät pitäisi muistaa mennä katsomaan vettä mutta liian usein se jää. Vanhankaupungin koskelle pääseekin joka suunnasta ongelmitta. Eväänä cheddarsarvia rosmariinilla ja Omnipollon Karluminium kirsikkabisse (syndee myös Karlille koska tämä on sen synttäreille tehty, lukee ainakin pullon kyljessä). Minä täytin 37, Osmo viikko sitten yksi ja Vantaanjoki tuhatmiljoonaa ja monta lorotettua kuutiota vihertävänruskeaa kalojen kotimaata.



 käytsä tääl usein?  


putouksessa kolisi kivet


hyvä olla leivontablogissa vähän käntyn kuvaaki  


sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

löytötavaratoimiston maissilapset


maissivuoka


Olen löytänyt Asiota, pakaste sipulisilppua pussillisen kadulta ja puisia hienoja vuokia kaapista. Eihän sellasesta sipulista voi oikeaa ruokaa tehdä ja vähän tuuntuu ettei tollasessa vuuassa voi oikeasti leipää paistaa. Vuoka syttyy palamaan, tai tällä kertaa leipä vaan tarttui kiinni. Sipuli näyttää valmiiksi jo paistetulta ja valuu vettä pannulle, sitte se palaa. En oikeen pidä pakastimesta, pakasteista tai vuosirenkaita ympärilleen kasvatavista pakastepurkeista. Erillaisten marjojen jäätynyt meri jota ei saa kuitenkaan käytettyä ennekun uusia marjojen tulva tulee taas syksyllä. Mielummin ostan sen mustikan kun tarvitsen sitä tai vielä mielummin teen niistä mustikoista jotain kun löydän niitä metsästä. Jäde, herneet ja ne hassut pinaatikuutiot on kivoja pakasteita, ja pakastettu tofu imee paremmin marinaadin. Eli siis en ostaisi hernemaissipaprikaa tai pakastesipulia mutta jalkakäytävältä otan mukaan, vähän niiku vaikka satasen setelit. Kerran löysin viiden euron setelinkin ja määrättömästi muuta roinaa. Koska kohta pitää taas muuttaa ni käytän kaapien erikoisaineet pois, sen sipulin ja maissijauhon jolle ei oikein löydy lopulta käyttöä.


maissinen vuokaleipä
220 g vehnäjauhoja
150 g vettä
40 g maissijauhoja
20 g voita
7 g hiivaa
5 g suolaa

Punnaa kaikki aineet koneen pataan ja vaivaa hyväksi. Anna taikinan levätä hetki. Pyöritä taikina pötköksi käyttäen maissijauhoja ja nosta vuuassa 45 minuuttia. Paista 225 asteisessa uunissa.

 62 grammaa, tasan

 
 sipuli meni talonkatselueväsleivän leipään


se pitää testata, kelpaa