maanantai 23. tammikuuta 2017

ei paperi-teetä, liha-teetä

nakkikiskalla ei jonossa etuilla


Instagrammissa oli kuva jonkun sortin porilaisesta, ihan vaan kahden vaaleanvuokaleipäpalan välissä paksu jölli makkaraa ja ketsuppia. Yksinkertaisesti ja maagisesti, pakko tehä iteki. Kaupan ainoa järkevästi pihvimuottin muotonsa puolesta menevä, alle metrin mittainen leikemakkara oli sipuliteemakkara(jou jou Sipuli-T, Pikku Geen paraskaveri), vähän väärä makkara siis. Ilman pientä kikkailua ei voi ja leipään pistin hirveän määrän cheddaria. Väliin pannulla paistettu makkara, ketsuppia ja kunnolla makeaksi paistettua sipulia.
 
sipul teko.. varmaan virolainen makkara?


cheddarjuustovuoka 
265 g vehnäjauhoja
150 g vettä
70 g cheddaria
30 g voita
20 g sokeria
12 g hiivaa
7 g suolaa

Pilko cheddar pieniksi kuutioksi ja pistä pakkaseen kovettumaan pariksi tunniksi. Punnaa muut aineet koneen pataan ja vaivaa taikinaksi, pistä mukaan juusto ja sekoita mukaan. Anna levätä muovin alla tunti. Leivo leiväksi, nosta 45 minuuttia ja paista 200 asteissa uunissa.

 ja seksilähäri


osmo hämää 


sunnuntai 15. tammikuuta 2017

kotihommia

vähä jäi alinousseeksi


Pikko Oo on nyt kotona ja minä kolme kuukautta jallupappailen äitiyslomalla. Nyt kun on joka päivä varmasti aika samaan aikaan kotosalla niin on ehtinyt kokkaamaan joka päivä ruokaa ja leipomaan vaikka mitä perusjuttuja. Työt ja epärytminen päivä rytmi haittaa silti eniten niitä ei niin perusjuttuja, nyt voisi pistää pitkästä aikaa juustoa tulemaan ja vehnähapanjuuren. Ruoka juttuja jotka tarvii sen viisi minuttia päivässä mutta silti joka päivä ja mieluiten aina aika samaan aikaan. Tein jo hapanstartterin bissehommia varrten pörisemään telkkarin taakse, siellä on pöpöillä lämmin ja kodikasta. Pöpöt kyllä heittivät hyvän päivän jälkeen henkensä mutta samalla mömmöllä pistin myös ruisjuuren tulemaan.


kaurainen ruisleipä
300 g ruisjauhoja
200 g lämmintä vettä
100 g ruisjuurta jota on herätelty eilisenä päivänä
50 g kaurahietaleita
7 g suolaa
pari grammaa hiivaa jos ei ole riittävästi uskoa juureen

Sekoita kaurat ja vesi ja anna liota 15 minuuttia. lisää loput aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan levätä kunnes se nousee vaahtomaiseksi eli puolisen tuntia jos taikina on hyvän lämmin. Leivo leiväksi ruisjauhojen avulla ja anna nousta niin kauan että leivä pintaan tulee samallaiset kuviot kun paistetussakin olisi. Paista kuumassa uunissa.



toinen leipä on joku kuivakka kaupantädin ciabatta viritelmä

torstai 12. tammikuuta 2017

Innovatiivista joulua

leipä


Typerä internet. Kirjotin tähän hauskan ja kekseliään(tai niin ainakin muistelen) ja sitte internet kuoli ja kaikki katosi bitteihin bittien taakse, pyyhkiytyi olemasta. Kuvat jäi ja joulukänttyrän ohje. Niipä teen listan tähän innovaatisen joulun innovaatioista joista olin kirjottanut.

-joulu oli ekaa kertaa jossain muualla kun vanhemmilla
-eli meillä
-tein porkkanalaatikkoa ite koska se ei ikinä maistu miltään, nyt maistui
-tein sulasienstä salaatin
-Heidi teki trendi porkkalan, maistui porkkanalta jossa on savuaromia
-Anni teki aladoobin
-pikku O oli vaan ekaa joulua

+taas ihan liikaa ruokaa, lanttulaatikkoa en ehtinyt koko jouluun edes testata


joululeipä 2kpl tai yksi julmettu mörssäri

470 g vehnäjauhoa
260 g vettä
80 g voita
80 g siirappia
30 g ruisjauhoa
15 g hiivaa
10 g suolaa
120 g pähkinöitä

ja päälle riisijauhoja jos jaksaa panostaa

Vaivaa kaikista aineita paitsi pähkinöistä hyvä taikina, sekoita mukaan pähkinät. Anna taikinan levätä yönyli kylmässä öljytyssä astiassa. Otan taikina jääkaapista pari tuntia ennen leivontaa  lämpenemään. Leivo kahdeksi pitkulaieksi leiväksi riisijauhojen avulla, nosta noin tunti, viillä ja paista 200 asteisssa uunissa



 seuraavan päivän joulua 


aika samalta näyttää joulupöytäkin 


keskiviikko 4. tammikuuta 2017

yksi olut!

tallinna sur mosaic


Ehkä Virossa on sittenkin jotain syytä käydä, vanhan perinteinen syy viinaralli mutta päivitettynä. Lastenvaunujen kanssa Uba ja humal kauppaan Pää-viroon hikoileman liian suurien valintojen edessä. Sata tai ehkä lähempänä miljoona erilaista kauniisti valossa kiiltelevää olutpulloa kaikista maailman kolkista.. ja jostain syystä tosi paljon kolkasta nimeltä Ruotsi. Ei mua kiinnostanut olut vielä vuosi sitte(patsi tietty perinteissä merkityksessä), tiesin jossain määrin mitä meinaa ipa ja tiesin että vehnäolut on pahaa, nyt tiedän että vehnä olut on parasta ja berliner weisse ehkä sitäkin parempaa. Oluen harrastuksella ja ja oluen harrastajista ei ollut oikeen hyvää kuvaa; äitin pukemia pari kokoa liian isoja parrakkaita insinöörejä paheksumassa maitokauppaoluita, höhöttämässä typerille vitseille kovaan ääneen ja vertailemassa ibuja ja ebuja. Hikisiä nörttejä noin kauniisti sanottuna. Mutta valaistuin. Kohta höhötän Iron maden paidassa olut festareilla.. ei helvetti.

kettuhommat


vahingossa pelkkää hapanvadelmaa


hapan vallisaari