torstai 22. joulukuuta 2016

terkkuja australiasta

onko se kivi! lentokone! Clark Kent?


Omnipollo tekee mustikkasmoottiebissen ja sama tauti vaivaa, korvapuustiin pitää pistää tonkapapua ja riisipuuroon kallioimarretta. Kikkailla, heittää vielä yksi väkkärä jo yhen päälle joka oli liikaa. Pistää joulusuklaaseen vegemiteä ja olutkokeiluun heti persikkaa ja basilleja. Viisainta tietty olisi aloittaa alusta ei viimeiseltä sivulta ja kolmannelta ja taas jostain päin. Vaikka tehdä ihan normi korvapuusteja. Normipatonkeja tulee sentään tehtyä. Vegemite lähinnä, luultavammin onneksi antaa tryffeliin hassun palaneen makuisen loppumaun. Samalla ohjeella voi tehdä tietty ihan perus tryffelin ilman pöhköilyjä.. tai keksiä jotain vielä pöhkömpää.


vegemite-tryffeli
300 g tummaa suklaata
100 g kermaa
30 g voita
15 g vegemiteä
10 g tärkkelyssiirappia
pipari murua tai kaakaojauhetta

Kuumenna vegemite, siirappi ja kerma. Ota kattila liedeltä sekoita mukaan suklaa, kun suklaa on sulanut tasaisesti sekoita mukaan voi. Anna massan jähmettyä jääkaapissa. Ota massasta epä määräsiä palleroita ja pyöritä niitä kämmenten välissä (tulee sotkua ja sikailua) ja sitten piparimurussa. Nuole sormia


kai tätäkin pitää kerrna vuodessa testata

maanantai 12. joulukuuta 2016

patonki ja ihmejauhot. kaipuu vakaviin asioihin.

 viillot ja koko leivät kippasit toiselle puolelleen




Kaupasta löytyi leiväntekoon tarkotettua korkea proteiinista manitoba-jauhoa joita kehutaan blogeissa ja Jan Hedhkin suosittelee kirjoissaan. Hienot jauhot on tietty hienoja ja kiva käyttää ja testata mutta suurien jauhojen kanssa tulee suuret vastuut. Sokea manitoba, nollanolla ja muiden erikoisjauhojen kehuminen vaikka naistenlehdissä on vähän hassua koska ei näillä perusohjeet toimi, jauho imee paljon enemmän vettä, vaatii enemmän vaivausta ja kovan vaivauksen jälkeen tietty pidemmät nousut. Ja reippaasti alinouseeksi tämä omakin jäi. Pelkillä jauhoilla ei saa kuin taikaiskusta mahtavia leipiä mutta on niistä apua. Mahtavan pehmeää ja silkkisen tuntuista taikinaa tämmösestä jauhosta saa ja ilo leipoa ja näprätä. Samasta kaupasta löytyi myös saman myllyn patissier jauhoja kakkujen tekoon, jos joskus jaksaisi, ehtisi ja olisi aikaa kakkuhommiin, ne tuntuu vaan niin hankalilta.

Seuraavaan bloggaukseen kerron sitte oravista ja pienien ötököiden marsista kohti tuntematonta.. jostain tärkeästä eikä tyhmistä leivistä. Jasonista, argonauteista ja avaruuskoirista.


alinousseet lävisi toiselta puolelta

  dim dim dim dim.. se avaruusseikkailubiisi tähän 


patonki
250 g  manitoba cream vehnäjauhoja
180 g vettä
5 g suolaa
3 g hiivaa

Vaivaa taikinaa koneella noin 15 minuttia. Perus jauhoilla taikinasta tulee tosi löysä ja tarvii ripauksen lisää jauhoja. Manitoba jauhoilla taikina tuntuu heti kädessä todella hyvältä mutta sitkoa ei meinaa tulla millään, vaivaa lisää ja lisää. Anna taikinan levätä öljytyssä astissa pari tuntia. Leivo patongeiksi ja nosta noin tunti.






 oikeaa leipää