maanantai 26. syyskuuta 2016

kakkukauppiaan tunkiolla

ruskea klassikko


Vanhoista leivänkulmista voi tehdä leipomossa korppujauhoja ja vanhoista pullista korppuja ja ylimäärä kohvehdeista Pätkiksiä. Ylijääneet kakkupohjat, hillon jämät ja voikreemit massapussien pohjista voi sekottaa yhteen kaakaojauheen ja rommin kanssa ja tehdä perunaleivoksia. Perunaleivoksiin voi pistää kaiken, ehkä perunaakin. Leivonnasta poiketen perunaleivokseen ei ole niin millintarkkaan ohjetta, massaa pitää maistaa ja lisätä rommia, lisää rommia vanhampia kakun jämiä. Valion Mifut joille ei keksinyt muutakaan käyttöä? Eilinen lihakeitto? Ovelta löytynyt oravanraato? Lisää rommia. Koulussa opetetitin ettei kermavaahtoa saa laittaa. Itse tykkään tehdä leivoksista pieniä kuin kohvehdit ja pyörittää ne kaakaojauheessa mutta niistä voi tehdä minkä kokoisia tai muotoisia vain ja dipata suklaaseen tai kääriä marsipaaniin. Yhdessä leipomossa kuivahtaneet sacher-kakut jauhettiin ja perunaleivokset pyöriteltiin siinä.



ohje; kakku, halpaa rommia ja kallista kaakaota


teen aina nuo raidat.. niin vaan kuuluu tehdä


tiistai 20. syyskuuta 2016

6 kk

juhlapaita päällä naurattaa

Nyt se painaa jo enemmän kun Laika, avaruuteen matkannut koira. Ei ole päässyt avaruuteen mutta Ruotsiin lakumessuille, Viroon, pöndelle ja keskuspuistoon sieneen. Kohta Tanskaan. Toisaalta Laika oli jo ainakin kolme vee eli Osmolla on vielä kaksi ja puoli vuotta aikaa päästä avaruuteen asti. 6kk juhliin saapuivat kaikki (jotka oli kutsuttu), tein nyhtöpossuburgereitä sienikastikkeella. Burgerit alkaa kohta tympimään mutta ne osaan ja kaikki tykkää, kaikki ei kuulemma tykkää sienistä niin niille oli burgerit ilman sienikastiketta.. mutta tupla sienimajoneesilla. Tarjolla oli myös perunaleivoksia, omppupiirakka ja suklaakakkua, perunaleivoksista pitäisi tehdä postauskin, helppo ja mahtava klassikkohomma. Laikalla oli häntä, siihen Osmo ei varmaan ikinä pääse ellei maailma mene niinkuin Neurovelhossa.

 
mango oli kuulemma natiasten mielilimukka


sämpylät piti tehdä uudestaan kun ekat ei kelvannut



 oldscoolia parhaimmillaan


biletys on raskasta

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

härkis lihis vihis laihis

 herkkuja


Nyt kun joka töötistä pursuaa uusia leikkilihoja niin piti ostaa testiksi Härkistä ja Mifua. Nyhtökauraa en ole edes ikinä vieläkään maistanut kun sen ostamisesta on tehty kaupunkihippiseikialuleikki eikä sitä löydy mistään. Ensin tehtiin aika perus nuudeliwokki juttu Härkiksestä ja hyvin huomasi miksi purkissa sanotaan että lisää Härkis lopussa, se melkeen kokonaan suli ruuan sekaan ja teki ruuasta puuroista mössöä. Koiranruuan näkönen herkku on toisaalta ihmeen hyvää suoraan purkista, sitä vaan pitää käyttää siihen missä se toimii, vaikka leikkilihapiirakassa. Lihiksessä ohran ja Härkiksen sekoitus maistuu täysin halvan lihiksen täytteeltä. Mifu sen sijaan on pelkkä vitsi, Valion sedät on varmaan keksinyt sen pikkujoulujen jatkoilla. Härkistä ja vaikka Quornia on helppo käyttää kun ne muistuttaa jotain mutta jauhelihan korvike joka on pieniä valkosia kuulia? Raejuustoahan se on jota voi paistaa, miksei purkissa lue niin?

Voisin kehitellä pekonistä lihan korvikkeen, sen nimi olisi Röhkis.


Härkis lihis
270 g vehnäjauhoja
150 g vettä
15 g sokeria (olisi saanut ola enemmän)
15 g voita
10 g hiivaa
5 g suolaa

öljyä paistoon

täyteeksi noin puolet Härkistä ja puolet keitettyä ohraa, mausteita

vaivaa kaikista aineista taikina ja anna vaivatus taikinan levätä 10 minuttia. Jaoin taikinan noin 80 gramman paloiksi koska pikku lihikset on hauskoja. Pyörittele palat palloksi ja littaa ne, laita lusikallinen täytettä levyille ja nipistele ne kiinni taas palloiksi. Anna lihisten nousta öljytyllä leivon paperilla ja paista 180 asteissa öljyssä.


 heikot kuvat

torstai 1. syyskuuta 2016

vallisaari

näillä jakso vaeltaa
  

Loman vikana päivänä tehtiin retki yleisölle avattuun vallisaareen. Vaikkakin saari on hieno ja metsät näyttää siltä että millä hetkellä tahansa voi kompastua hobittiin tai johonkin Harry Potteriin niin paikkaa myös vaivasin vähän tylsyys. Saaren ympäri menee oikeastaan vain yksi tie eikä siltä saa mennä pois eikä ryteikköinen metsä ihan hirveästi kutsunutkaan niin retkestä tulee sellanen liikuntatunneilta tuttu pururadan laahustus. Tai urheilunvieroksujille tuttu ainakin. Pisteitä nosti lampi, mikä lammista tekeekin niin kuumottavia, kaukaa kattelin ettei se liplata agressiivisesti tai jotain. Mukaan pakattiin vissy, eväsleivät ja bisseä. Eväsleipiin piti kuulemma laittaa kinkkua, pelkkä kinkun luipare on vähän tylsä niin tein mukaan tahnaa majonesista ja paahdetuista paprikoista. Leivän ohje on Jan Hedhin kirjasta johon lisäsin aimo annoksi Ikean pahaa juustoa, paha juusto on hyvää leivässä. Retkikijuomat haettiin Ateneumin kujalle avatusta Pien-nimisestä uudesta ja ainosta olutkaupasta.

pisan kalteva torni rakennetiin päivässä ja tuhottiin minuuteissa


Jan Hedhin paahtis extrajuustolla jaettuna kolmella
400 g vehnäjauhoja
200 g maitoa
35 g voita
16 g hiivaa
10g hunajaa
8 g suolaa
1 keltuainen, valkuisella voi voidellä leivän

60 g juustoa pienenä kuutiota

Mutkat suoriksi, vaivaa kaikkia aineita paitsi juustoa koneella niin kauan että tulee hyvä taikina, siihen voi mennä 15 minuuttia. Lisää juusto ja vaivaa se nopeasti sekaan. Ohjeella jaettiin taikina ja leivottiin siitä pitkän omaisia leipiä ja laitetiin ne vierekkäin, en tiedä mitä se tarkottaa niin tein pikkutyttöjen lettipitkon kolmella säikeellä.Nosta noin tunti, leipä nousee paljon. Paista leipä noin 200 asteissa uunissa.


perus hobittishittii


pistin oikeen letille kun en tajunnu mitään Janin horinoista 


takana viistää suomenlinna, edessä joku tonttu



oli siellä vähän suomenlinnajuttujakin.. ja kanttarelleja


söderin hapan menee hyvin kinkun ja esihistorian kanssa