maanantai 29. helmikuuta 2016

avaruusseikkailu 2014

 värejä avaruudesta


Auringon malli, 140 cm läpimittainen teräsputkista tehty pallo, on sijoitettu 20 m korkean pylvään päähän Pajamäen Patterimäelle. Näin malli on saatu yli 50 m korkeudelle merenpinnasta, jolloin se ainakin kiikarin avulla näkyy kaukaisimmillekin planeettojen malleille.
Lähimmät neljä planeettaa, Merkurius, Venus, Maa ja Mars, ovat läpimitoiltaan 5-13 mm ja ovat vähän yli 200 metrin säteellä Auringon mallista. Maa ja Kuu ovat 150 metrin päässä Auringon mallista. Maan halkaisija on 13 mm ja 38 cm päässä siitä on 4 mm:n kokoinen Kuu.
Jupiter on planeetoista suurin, ja sen malli on läpimitaltaan 14 cm ja sijaitsee Talinhuipulla 817 metrin päässä lähellä Vermon ravirataa. Rengasplaneetta Saturnus on Pitäjänmäentien itäpäässä 1 444 metrin päässä Auringon mallista.
Neptunuksen 5 cm:n kokoinen malli on Lehtisaaren länsirannalla sillan korvassa 4 487 m päässä Auringon mallista. Uranus ja Pluto on sijoitettu Espoon puolelle. Uranus on Espoon ympäristövalistuskeskuksen Villa Elfvikin alueella. Uranus on ainoa planeetta, jonka radalta ei löydetty paikkaa, josta Auringon malli näkyisi, mutta se näkyy läheiseltä Laajalahden venesataman laiturilta. 

totuus on sielä ulkona! ollaan sitte varovaisia sielä ulkona!


mars on jotenkin törähtänyt kumolleen



superälykäs porkkanapullaentiteetti



 avaruuden pimeydessä vainoaa hyytävä kylmyys

 

torstai 18. helmikuuta 2016

mahdollisimman monta mahdollista

tästä näin


Varmaan ensimmäisiä suolaisia leivonnaisia jota ihmiset tekee on pestokiemura tai teeleipä. Kai mekin yläasteen köksän tunnilla jotain littuja teeleipiä tehtiin, vihasin muuten syvästi köksää ja yhdessä kurseillä kokkaus on edelleen hirveetä puuhaa. Pestokiemuroita ja erisorttisia veriota tuli räpellettyä sillon joskus 2005 Lauttasaaressa. Ilman ohjetta tai juuri tajua mitä ollaan tekemässä kiemurat nousutvat järjettömän kokoiksi ilmaviksi mutta pinnalta koviksi hirvittäviksi behemoteiksi. Heti jäähdyttyään huonosti vaivatusta taikinaste tehdyt leivonnaiset olivatkin kivikovia ja mauttomia. Jotenkin sitä silti jaksoi ja ehkä lopulta oppikin leipomaan jotain onnistunutta.

Meillä oli pileet ja tahdoin päästä helpolla nii päädyin jotenkin tollaseen ysäriteiniteemaan, pestokiukuroita ja juustotonnikalatahmaa patongilla. Jopa lähes ilman mitään kikkailua, yleensä kompastun siihen.


tonnikalajuustomössöherkku, oikeesti tosi herkku


pestorullat aikamonta kpl
500 g vehnäjauhoja
300 g vettä
40 g öljyä
25 g sokeria
20 g hiivaa
10 g suolaa

pestoa, parmesaania, perusjuustoraastetta ja oliiviöljyä päälle

Vaivaa aineita taikina ja anna sen levätä 15 minuuttia. Littaa taikina mahdollisimman ohueeksi levyksi, levitä päälle mahdollisimman paljon pestoa ja mahdollisimman paljon juustoja. Täytteiden kanssa kannattaa olla varovainen ettei taikina vety ja repeä tai jää pöytään kiinni. Rullaa levy mahdollisimman kireäksi ja mahdollisimman monelle kerrokselle. Mahdollisimman hyvin. Leikkaa pötkö parin sentin vahvoiksi paloiksi ja asettele pellille, itse asettelin ne tarkotukselle lähekkäin että ne nousee uunissa yhteen. Ripottle vielä rullien päälle vähän juustoa ja liraus öljyä. Paista 225 asteissa uunissa, laske lämpöä jos näyttää tummuvan liikaa.


miksi pitää olla pimeää?


  mahdollisimman monta kerrosta


pikkupurtavaa, hitto ollaan tätejä 


maanantai 8. helmikuuta 2016

kuin toteemipaalu

taas pystyssä


Olen tässä suunnitellut sellasta värityskirjaa, sellasia mitä on kaupan tiskien luona, yläpuolella naistenlentiä, siinä missä ennen oli Iltalehti ja Iltasanomat. Voisi värittää pingviinejä ja croissnatteja ja keinuheppoja eikä mitään typeriä mandaloita ja muuta new age hömppää. Taidan mennä heti piirtää, jos vaikka kokoelma erilaisia henkilöitä jotka pitää ylhäällä erilaisia leivintuotteita ja muuta syötävää? (ruokablogi kuitenki, daa). Tai vaikka vaan kuutiota, yksinkertaisuudessa on kuitenkin totuus? Menee vähän liikaa sinne mandaloiden ja itsensätutkimisen ja minäolen-messujen takapihalle kyllä. Jännityksessä saat odottaa.

siemenet antaa kivan rapean pinnan, ja sotkee pöydän


sesamruisvuoka
raski
80 g lämmintä vettä
80 g ruisjauhoja
40 g ruisjuurta

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia lämpimässä paikassa yönyli.


taikina
aiempi raski
200 g lämmintä vettä
200 g ruisjauhoja
50 g seesaminsiemeniä
40 g vehnäjauhoja
15 g siirappia
6 g suolaa
5 g maltaita
5 g hiivaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja vaivaa taikinaksi. Anna levätä lämpimässä paikassa tunti. Muotoile taikinasta vuokaan menevävä pötkö ja pyöräytä se kunnolla seesamin siemenissä. Nosta leipää noin tunti ja paista hyväksi 225 asteissa uunissa.

tarjouluehdotus