torstai 26. helmikuuta 2015

luumu, jalo kasvi etelänmailta

pöytään sitä parempaa Ikeaa


Melkeen tuntui että otin liian ison palan kun menin mukaan kilpailuun jossa piti tehdä ruoka käyttäen kuivattua luumua. Nopeasti tuli olo ettei näistä oikeasti voi tehdä mitään, hauskaa kyllä että leikattusta luumusta tulee ihan mieleen etana, etanat risotossa, mustaa etanalihaa. Testasin tehdä ohraa jossa oli luumua, aika hirveetä. Ja kananmaksapateeta luumuilla josta tuli hyvää vaahtoa mutta ei sillä mitään tehnyt. Misossa ja luumuissa keitetty sipulin puolikas oli suorastaan nerokasta ja hyperkreisin hyvää mutta silti. Jotenkin sitte päädyin tekemään jugurttijädeä luumumyslillä, jugurttia vaniljalla ja vaniljaa mysliin, valkosta ja mustaa.


vaniljaluumumysliä, hunaja ja jugurtti
mysli
100 g kaurahiutaleita
30 g kookos hiutaleita
30 g cashew pähkinöitä
30 g hunajaa
30 g öljyä
20 g kuivattuja luumuja
10 g sokeria
10 g seesaminsiemeniä
ripaus suolaa
vaniljajauhetta

Sekoita kaikki aineet yhteen paitsi luumut. Paahda 125 asteissa uunissa kunnes kaikki on kullan ruskeaa. Pieni luumut pieneksi kuutioksi ja sekoita mysliin. Anna jäähtyä.

jugurtti
150 g rasvaista jugurttia
30 g hunajaa
vaniljajauhetta

Sekoita aineet tasaiseksi massaksi ja pistä pakkaseen, sekoita massaan aina sillon tällön parin tunni n ajan. Mitään ben&jerryä tästä ei tule mutta hauska silti.

Pistä lautaselle pallo jugurttia, päälle ja sivulle mysliä ja jugurtin päälle hunajaa.



tarkkuutta vaativaa



kokous


torstai 19. helmikuuta 2015

potaattien yö jatkuu/perunasoselaatikkoportaat

perunalaatikkopiiras


Rakas isämme tuli tuli käymään, kaffittelee ja muuta aikuista toimintaa. Tein piirakkaa jonka täytteenä oli joitain päiviä vanhaa perunamuusia ja sipulia. Mukaan vielä vähän juuston jämiä niin herkkupiiras ilman ihme investointeja on valmis. Piirakka on kuin perunamuusivuokaa puristettuna muotoon. Ja hyvää jotain tuhatviiskytvee syndee isille!


perushyväpohja
135 g vehnäjauhoja
70 g voita
25 g vettä
3 g sokeria
2 g suolaa

Sekoita kaikki aineet yhteen paitsi vesi, kun muista aineista tulee tasaista murua niin sekoita mukaan se vesi. Anna taikinan levätä kylmässä. Täytä piirakka ja paista 225 asteissa uunissa.

täytteeksi kaikki sekotettuna yhteen
cheddarin kulma ja raastettua parmesania, päälle ja täytteeseen
maisteita, pippuria, suolaa, sinappia ja liraus punaviinietikkaa
yksi keltuainen
yksi sipuli paistettuna hitaasti ruskeaksi voissa

perinteinen lähikuva juhlakalusta

 

hermoja raastavan kuivattu luumu kilpailun tuloksena keitin sipuleita luumuissa ja misossa
 


Spissille onnea vuoden 2015 ravintolaksi valitsemisesta


maanantai 16. helmikuuta 2015

ottakaa perunanne esille!

kaikki ruokaympyrästä


Joskus varmaan blogihommien alkuaikoina löysin joltain turhanpäiväseltä ruokasivulta pekonijuustopottukakkusen ohjeen. Ohje oli pitkään aiemman tietokoneen kirjanmerkeissä tallennettuna, kerroin siitä monille mutta en ikinä päätynyt testaamaan sitä. Nyt tuli vihdoin hyvä syy taikamiekkaohjeen esille kaivuun, pottubattle 1 2 3 Go! Eli vuosia pyörinyt kuukaudenruokahaaste jossa aiempi voittaja päättää teeman joka on usein raaka-aine ja tällä kertaa se on peruna. Ihmeohje on lällärihelppo, kolme ainetta, pikkunen vuoka vuorataan pekonilla ja pekonista virkattu kehto täytetään ohuilla perunan viipaleilla ja cheddarilla, hienostelija voi rusauttaa väliin hyppysellisen pippuria. Uunin annetaan keinuttaa kehtoa kunnes pekoni on rapsakkaa ja juusto varmasti sulaa. Nautitaan bissen, kaljan, hernemuhjun(joka on myös taivaallista ominpäinkin) ja kermaviilin kanssa, Hp-kastiketta ei myöskään kannata kaihtaa.

Ohje ehkä vaikuttaa pekonihassuttelulta mutta tästä on huumori kaukana.


pekoniperunalahja
sopiva määrä jo keitettyjä perunoita
cheddaria tai melkeen mitä vaan juustoa joka sulaa ja maistuu
pekonia
suolaa ja pippuria, rosmariinia

Leikkaa perunoista mahdollisimman ohuita viipaileita. Vuoraa pekonilla matala pieni uunin kestävä astia, liian isoa kakkua yrittäessä pekoni ei ylety kunnolla koko komeuden ympärille. tee alin kerros perunasta ja pistä päälle juustoa, juuston päälle pippuria ja jos on palkkapäivä niin rosmariinia, jatka seuraavat kerrokset samoin. Litistä riittävän korkeaa kakkua hellästi matalammaksi ja taita pekonit päälle. Paista parisataa asteissa uunissa hyväksi.


hernemuhju
pakasteherneitä
sinappia
nokere voita
lusikallinen kermaa
suolaa, pippuria

Anna herneiden sulaa huoneen lämmössä. Pistä kaikki aineet kattilaan ja kuumenna, älä keitä liikaa tai herneistä tulee ankeita. Muussa herneet sauvasekoittimella kohtuu huonosti, jos muhju on liian raskasta nii lisää vähän kermaa.

kaikki alkaa perusosista


 valmis paketti, joulu voi olla joka päivä


sunnuntai 8. helmikuuta 2015

lauantai-illan huumaa

perunaa ja hajujuustoa


Ainakin sen kahdeksan asuntoa eikä yhtään illallista, joitain teinihenkisiä pileitä. Lauttasaaren tupareissa hajosi ulkoa keinu, ei ne kestä sitä kaikkea painetta. Rastilassa ei ollut edes niitä, ankea paikka, lakanat homehtu parvekkeelle ja ötökät söi ala-asteella ommeltuun nalleen reiän. Tein sentään teipistä robotin seinään. Ja alotin blogin. Mutta hommat muuttuu, täälä ramppaa jengiä kun pipoa, uuni lyö liekkiä ja kaapit täynnä jallua.Suurien suunitelmien Illallisille oli kutsuttu Milla ja Jaana. Alkkarina oli palsternakkakeittoa kallioimartella jota en jaksanut etsiä, pääruokana lihaa ja kukkakaalipyrettä jota en tehny. Tein pizzaa, kolmea mallia; perunaa varvasjuustolla, punajuurta ja vuohenjuustoa ja yksi oli nyhtöpossulla. Jälkkärinä juustoja ja vadelmajäädykettä. Gin tonikilla huuhdeltiin kuivat kurkut.

alkudrinkit ja Jaana jo lattialla


palsternakkakeitto on parasta


kukkakaalicoleslaw koska oli kukkakaalia


nerokkuuden huipentuma, kurkkukuutio geeteessä


enää ei jaksa bailaa!


sunnuntai 1. helmikuuta 2015

perusasioiden äärellä


juustoa ja leipää


Perusasioihin pitäisi palata aina välillä, tai koskaan edes lähteä palatakseen perusasioden ääreltä. Lopulta se hyvin tehty patonki tai croissant tai briossi on parasta mitä jauhoista saa aikaan, kiva testata haisujuustoa ja pähkinöitä leipään mutta se sielu katoaa sinne kaaoksen ja hälyn taa. Jaksaahan ihmiset fiilistellä kesäpottujakin, voita, perunaa ja suolaa. Joku perusasia on myös kävellä Puttelle pizzalle ja tulla kotiin katsomaan Girl just wanna have fun ja syödä yksinkertaista varrasleipää Litukan uunijuuston kanssa.


varrasleipä  
250 g vehnäjauhoja
125 g vettä
50 g öljyä.. perus voiteluöljyä
10 g hiivaa
5 g suolaa

Vaivaa kaikkia aineita koneella kymmenisen minuuttia kunnes taikina on valmis, hassun vahamainen. Anna taikinan levätä 15 minuuttia ja pyöritä siitä pötkö, tee pötköstä rinkula. Anna leivän nousta 45-60 minuuttia, viillä ja paista valiiksi 225 asteissa uunissa.

neljä viiltoa päälle


venyjä